Οι αγορές κλυδωνίστηκαν καθώς οι ρυθμιστικές Αρχές προσπάθησαν να περιορίσουν τη ζημιά από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, κλείνοντας μια άλλη τράπεζα -την Signature Bank στη Νέα Υόρκη- και ανοίγοντας ένα πρόγραμμα έκτακτης δανειοδότησης.
Οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών υποχώρησαν στις συναλλαγές πριν από το άνοιγμα των αγορών την Δευτέρα.
Οπως έγραψε χθες ο «Εθνικός Κήρυξ», οι ρυθμιστικές Αρχές έσπευσαν την Παρασκευή να δεσμεύσουν τα περιουσιακά στοιχεία μιας από τις κορυφαίες τράπεζες, της Silicon Valley Bank, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη αποτυχία ενός αμερικανικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος από την κορύφωση της οικονομικής κρίσης πριν από σχεδόν 15 χρόνια.
Η σοκαριστική κατάρρευση δύο τραπεζών σε διάστημα τριών ημερών ώθησε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν το πρωί της Δευτέρας να καθησυχάσει τους Αμερικανούς ότι ο τραπεζικός κλάδος των ΗΠΑ ήταν ασφαλής, λέγοντας ότι οι καταθέσεις των πελατών «θα είναι εκεί όταν τις χρειαστούν».
Σε μια σύντομη τηλεοπτική δήλωση από τον Λευκό Οίκο, λίγο πριν ανοίξουν οι αγορές στις ΗΠΑ, ο κ. Μπάιντεν δήλωσε ότι η κυβέρνηση αντιδρά αποφασιστικά στην κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank με τρόπο που θα προστατεύει τους καταθέτες χωρίς να επιβραβεύει τον κίνδυνο.
O Αμερικανός Πρόεδρος προσπάθησε να ξεχωρίσει την παρέμβασή του από τη διάσωση που χρηματοδοτήθηκε από τους φορολογούμενους κατά τη διάρκεια του χρηματοπιστωτικού κραχ του 2008-09, όταν οι κυβερνήσεις του Τζορτζ Μπους και του Μπαράκ Ομπάμα διέθεσαν εκατοντάδες δισ. δολάρια για να σώσουν τον τραπεζικό κλάδο μετά από μια συστημική κρίση.
Τελικά, οι τράπεζες επέστρεψαν τα χρήματα, αλλά η αντίληψη ότι οι καθημερινοί φορολογούμενοι έπρεπε να σώσουν τους πλούσιους τραπεζίτες κατέστρεψε τους ψηφοφόρους και αναμφισβήτητα άλλαξε την πολιτική με τρόπο που συνεχίζει να αντηχεί μέχρι σήμερα.
«Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο: καμία ζημιά δεν θα βαρύνει τους φορολογούμενους», είπε τη Δευτέρα το πρωί ο κ. Μπάιντεν, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα στο τελευταίο στάδιο της προηγούμενης κρίσης. «Επιτρέψτε μου να επαναλάβω ότι: Καμία ζημιά δεν θα βαρύνει τους φορολογούμενους».
Το κόστος για την ικανοποίηση των καταθετών θα χρηματοδοτηθεί από τα τέλη που καταβάλλουν οι τράπεζες στην Federal Deposit Insurance Corporation ή στην F.D.I.C. Ενα ξεχωριστό πρόγραμμα δανείων που έχει ανοίξει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα για να βοηθήσει στη διατήρηση της ροής των χρημάτων μέσω του τραπεζικού συστήματος θα υποστηρίζεται από χρήματα των φορολογουμένων.
Ο κ. Μπάιντεν επέμεινε ότι θα επιβάλει ευθύνη για τις αποτυχίες. «Οι διευθυντές αυτών των τραπεζών θα απολυθούν» τόνισε, προσθέτοντας: «Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου». Και ο κ. Μπάιντεν είπε ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο και τις ρυθμιστικές Αρχές των τραπεζών να εξετάσουν αλλαγές στους κανόνες «για να είναι λιγότερο πιθανό να συμβεί ξανά αυτού του είδους η χρεοκοπία τράπεζας».
Αυτό που χρειάζεται να ξέρουμε, σύμφωνα με τη «New York Times» που είχε συνεχή ενημέρωση για τις εξελίξεις:
* Σε μια άλλη προσπάθεια να ηρεμήσει πανικόβλητους επενδυτές και πελάτες τραπεζών, ορισμένοι από τους οποίους έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να μην μπορούν να πληρώσουν υπαλλήλους ή εργολάβους, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, όπως ανέφερε και ο πρόεδρος Μπάιντεν, ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει ένα πρόγραμμα έκτακτης δανειοδότησης, με έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών, για τη διοχέτευση χρηματοδότησης σε επιλέξιμες τράπεζες και βοηθούν να διασφαλιστεί ότι είναι σε θέση να «ανταποκριθούν στις ανάγκες όλων των καταθετών τους».
* Η αναταραχή αντικατοπτρίστηκε στις ασταθείς συναλλαγές σε αγορές σε όλο τον Κόσμο. Οι μετοχές στην Ευρώπη υποχώρησαν απότομα στις αρχές των συναλλαγών, με επικεφαλής τις τραπεζικές μετοχές, με πολλούς δείκτες να σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση τους εδώ και μήνες.
Οι αγορές στην Ασία ήταν μικτές. Τέλος, οι αμερικανικές μετοχές άνοιξαν χαμηλά καθώς οι επενδυτές συσσωρεύτηκαν στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων και του χρυσού, αφού οι ρυθμιστικές Αρχές κινήθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο για να περιορίσουν τον αντίκτυπο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank.
Ορισμένες μεμονωμένες τραπεζικές μετοχές παρουσίασαν μεγάλες πτώσεις στις συναλλαγές πριν από την αγορά. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού μειώθηκαν απότομα καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν καταφύγιο.
Οι μετοχές της First Republic υποχώρησαν περισσότερο από 60% στις αρχές της διαπραγμάτευσης παρά τη συμφωνία για πρόσθετη χρηματοδότηση από την JPMorgan Chase την Κυριακή. Οι μετοχές των άλλων περιφερειακών τραπεζών ήταν επίσης σημαντικά χαμηλότερες.
Με πληροφορίες από «ΑΡ» και «WSJ»