Κυριακή, 22/06/2025
Καιρός
Αν. Μακεδονίας και Θράκης
Καιρός
Αν. Μακεδονίας και Θράκης
Powered by Tomorrow.io
x

Μπορεί η σύνοδος κορυφής ΕΕ – Βρετανίας να οδηγήσει σε μια νέα προσέγγιση συνεργασίας;

Δημοσιεύτηκε από: PRESSROOM | 18 Μαΐου 2025, 11:15 πμ

*Γράφει η Μαρωβήτα Νικολαϊδου, Πολιτικός Επιστήμονας – Επικοινωνιολόγος

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα του Brexit, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο επιχειρούν ένα νέο ξεκίνημα. Η σύνοδος κορυφής στο Λονδίνο τη Δευτέρα 19 Μαΐου, σηματοδοτεί την έναρξη ενός θεσμοθετημένου ετήσιου διαλόγου υψηλού επιπέδου, με στόχο την οικοδόμηση μιας πιο σταθερής και στρατηγικής εταιρικής σχέσης σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον.

Η ανάγκη για συνεργασία είναι σήμερα πιο επιτακτική από ποτέ. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, οι εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ και η σταδιακή αποδυνάμωση της αμερικανικής δέσμευσης για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, έχουν αναδείξει τη σημασία της αλληλεξάρτησης Λονδίνου και Βρυξελλών.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται τρεις κομβικές συμφωνίες:

🔹 Μια κοινή διακήρυξη γεωπολιτικών αρχών που θα επιβεβαιώνει τη στήριξη στην ουκρανική κυριαρχία, το ελεύθερο εμπόριο και τη συνεργασία για την κλιματική κρίση.

🔹 Μια συμφωνία ασφάλειας και άμυνας, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για τη συμμετοχή του ΗΒ σε κοινές ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες και προμήθειες, μέσω του νέου ταμείου 150 δισ. ευρώ. Πρόκειται για κίνηση-ορόσημο στην κατεύθυνση συγκρότησης κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής βάσης, με τη συμμετοχή ενός από τους ισχυρότερους στρατιωτικούς παίκτες της ηπείρου. 

Τον Φεβρουάριο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δεσμεύτηκε ότι η Βρετανία θα αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες στο 2,5% του ΑΕΠ έως το 2027 και στο 3% κατά την επόμενη κοινοβουλευτική θητεία.

🔹 Πρωτοβουλίες για ενίσχυση των οικονομικών δεσμών, παρά την απόρριψη από τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ της επιστροφής στην ενιαία αγορά. Η αναθεώρηση της Συμφωνίας Εμπορίου και Συνεργασίας (“Trade and Cooperation Agreement”) το 2026 φέρνει στο προσκήνιο αιτήματα για χαλάρωση των συνοριακών ελέγχων, αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων, καθώς και νέα προγράμματα κινητικότητας για τους νέους.

Η πολιτική συγκυρία ωστόσο παραμένει εύθραυστη. Η κυβέρνηση Στάρμερ δοκιμάζεται μετά τις τοπικές εκλογές και την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού, ενώ στην ΕΕ δεν λείπουν οι ενστάσεις για ενδεχόμενες υποχωρήσεις. Παρ’ όλα αυτά, η σύνοδος προσφέρει μια κρίσιμη ευκαιρία: να αναδειχθεί η στρατηγική σημασία της βρετανο-ευρωπαϊκής συνεργασίας σε μια εποχή πολλαπλών κρίσεων.

Η επαναπροσέγγιση δεν αποτελεί μήνυμα επιστροφής στο παρελθόν — αλλά ένα ρεαλιστικό βήμα προς ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.