Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του ethnos.gr, σαρωτικοί είναι οι έλεγχοι που ξεκινά το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ σε διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα έπειτα από σχετική εντολή του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη.
Όπως αποκαλύπτει το ethnos.gr, με κατεπείγον έγγραφό του στη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ο υπουργός Υγείας ζητά να διερευνηθούν άμεσα όλες οι απεικονιστικές εξετάσεις που δηλώθηκαν ότι πραγματοποιήθηκαν τον μήνα Ιανουάριο του 2023, καθώς διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των αξονικών και των μαγνητικών ήταν διπλάσιος συγκριτικά με αντίστοιχους μήνες που παρουσιάζουν ανάλογη κίνηση ασθενών.
Η διαδικασία των ελέγχων είναι πλέον ψηφιακή και μπορεί να γίνει με μεγαλύτερη ευκολία σε σύγκριση με το παρελθόν, καθώς μετά την πρόσφατη ρύθμιση από το υπουργείο Υγείας, τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα είναι υποχρεωμένα να διαθέτουν και ειδικό αρχειακό σύστημα που αποθηκεύει το αποτέλεσμα των απεικονιστικών εξετάσεων αλλά και τη διάγνωση (λογισμικό PACS), ώστε να μπορεί να διαπιστωθεί ότι η εξέταση πραγματοποιήθηκε και δεν χρεώθηκε πλασματικά στον ΕΟΠΥΥ.
Τα προηγούμενα χρόνια, άλλωστε, είχε διαπιστωθεί από ελέγχους που είχε πραγματοποιήσει ο ΕΟΠΥΥ, ότι πολλά διαγνωστικά εργαστήρια χρέωναν πλασματικές απεικονιστικές εξετάσεις στον Οργανισμό χωρίς αυτές να έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ. Γι’ αυτό εξάλλου και υιοθετήθηκαν από το υπουργείο Υγείας τα λεγόμενα ποιοτικά κριτήρια ώστε να ακολουθούνται συγκεκριμένοι κανόνες μέσω των οποίων αποζημιώνει και τους παρόχους ο ΕΟΠΥΥ.
Εντολή Πλεύρη για διακοπή σύμβασης αν διαπιστωθούν πλασματικές χρεώσεις
Πάντως, η εντολή του υπουργού Υγείας όπως προκύπτει από το έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το ethnos.gr, είναι πως αν διαπιστωθεί ότι ένα διαγνωστικό εργαστήριο προέβη σε πλασματικές χρεώσεις, θα διακοπεί άμεσα η σύμβασή του με τον ΕΟΠΥΥ.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Θάνος Πλεύρης στην κατεπείγουσα εντολή του στη Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ: «Η χρήση του λογισμικού PACS είναι υποχρεωτική, συνεπώς η μη επισυναπτόμενη αποστολή της καταχώρησης της αντίστοιχης εξέτασης στο σύστημα για όσους παρόχους αφορά, θα επιφέρει ως ενδεχόμενη ποινή τη διακοπή της σύμβασής τους με τον ΕΟΠΥΥ».
Ελέγχουν μία προς μία τις εξετάσεις
Ήδη στον ΕΟΠΥΥ έχουν ξεκινήσει να συγκροτούνται ομάδες ελέγχου που θα ερευνήσουν μία προς μία κάθε απεικονιστική εξέταση που έχει χρεωθεί στον Οργανισμό, ελέγχοντας τόσο το παραπεμπτικό και τη διάγνωση όσο και το αποτέλεσμα της εξέτασης.
Το «μαύρο» χρονικό των παραβάσεων
Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν κατά τη διάρκεια ελέγχων είχαν βρεθεί πολλές παραβατικές συμπεριφορές με διαγνωστικές εξετάσεις, πριν εφαρμοσθούν τα ποιοτικά κριτήρια και το υποχρεωτικό σύστημα αποθήκευσης των διαγνωστικών εικόνων.
Ενδεικτικά:
- Υπήρχαν περιπτώσεις όπου στο αποτέλεσμα μίας εξέτασης επισυναπτόταν η ίδια ακριβώς διάγνωση για πολλούς ασθενείς, με στόχο να πληρωθούν οι μαγνητικές και οι αξονικές από τον ΕΟΠΥΥ οι οποίες όμως δεν είχαν γίνει ποτέ.
- Υπήρχαν ασθενείς που ενώ ήταν νοσηλευόμενοι σε νοσοκομείο της Αθήνας, βρέθηκαν να κάνουν την ίδια μέρα και ώρα απεικονιστικές εξετάσεις σε άλλη πόλη της χώρας αρκετά μακριά από την πρωτεύουσα.
- Παράλληλα υπάρχουν νησιά με αύξηση στο ποσοστό των εξετάσεων ακόμη και κατά 100%.
- Μία άκρως χαρακτηριστική περίπτωση είναι επίσης ότι το τρίμηνο της πρώτης καραντίνας που επιβλήθηκε λόγω του Covid το 2020, είχαν βρεθεί διαγνωστικά εργαστήρια να έχουν αύξηση στις απεικονιστικές εξετάσεις κατά μέσο όρο 40%, την ώρα όμως που εκείνη την περίοδο ουδείς κυκλοφορούσε στους δρόμους, ενώ όλα τα διαγνωστικά κέντρα και οι μονάδες υγείας παρουσίαζαν μείωση στην κίνηση πάνω από 50%.