Φαίνεται ότι η παραμεθόριος περιοχή για την Πολιτεία, είναι θέμα σχέσης κόστους και οφέλους, σε καθαρά οικονομικό επίπεδο.
Άλλως, δεν εξηγείται το γεγονός να μένει εδώ και περισσότερα απο 4 χρόνια, χωρίς σιδηροδρομική σύνδεση μία περιοχή, με αιτιολογικό “τη μείωση πελατών, αυξημένου κόστους γραμμής κλπ”
Αυτές οι δικαιολογίες, σίγουρα ανήκουν σε περιπτώσεις που όντως το κράτος θα πρέπει να σκεφτεί μία γραμμή εντός πολεοδομικού συγκροτήματος.
Στην περίπτωση της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας, αλήθεια, μπορούν να σταθούν “τεχνοκρατικές” λογικές;
Μπορεί να σταθεί η λογική “κόστους και οφέλους”, όταν αυτή την περιοχή, αυτή την κοινωνία, αυτό τον πληθυσμό τον ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ οι ίδιοι οι κυβερνώντες, νυν και πρώην, στην ανέχεια και στην ανεργία;
Οταν ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΑΝ μία παραμεθόριο περιοχή σε “πάρκινγκ μεταναστών”;
Οταν το μόνο που επιτρέπεται είναι η ελεύθερη διέλευση τούρκων πολιτικών αξιωματούχων που αλωνίζουν κυριολεκτικά την περιοχή και λειτουργούν την παράλληλη και επιζήμια οικονομία εις βάρος των ελαχίστων επιχειρήσεων των Ελλήνων κατοίκων της Θράκης;
Η “ΟΜΟΛΟΓΙΑ”
Ενας πρώην υπάλληλος του ΟΣΕ και επι χρόνια πολιτικοποιημένο στέλεχος της περιοχής, ο Χρήστος Αμανατίδης, πρώην Γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook αναφέρει:
“Η ανακαίνιση γραμμής Δράμα – Ξάνθη ολοκληρώθηκε από εργολάβο το 2019.
Έκτοτε δεν κυκλοφορεί τρένο αν και η γραμμή έχει παραδοθεί και είναι κατάλληλη.
Οι λόγοι που δεν κυκλοφορούν τρένα είναι:
1/ Έλλειψη προσωπικού για να καλύψουν σταθμούς και τρένα.
2/ Δεν υπάρχουν ομάδες συντήρησης γραμμής για να ελέγχει καθημερινά την καταλληλότητα της γραμμής από πτώση βράχων και δέντρων στο κομμάτι Κρομνικο – Λιβερά – Σταυρούπολη.
Ενδεικτικά αναφέρω υπάρχει μόνο ένας υπάλληλος (στέλεχος) χωρίς εργάτες για την περιοχή Σέρρες μέχρι Αλεξανδρούπολη.
3/ Το δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη- Θεσσαλονίκη δεν έχει επιβατική κίνηση λόγο της μεγάλης διάρκειας δρομολογίου. Κάνει σε χρόνο τον διπλάσιο από το λεωφορείο.
Οδικός η διαδρομή είναι 210 Χλμ και σιδηροδρομικός είναι 320 Χλμ.
Δυστυχώς τα τελευταία 15 χρόνια εκτός απο την έλλειψη επιβατικού κοινού, κατήργησαν και την μεταφορά μικρών εμπορευμάτων.
Για να κυκλοφορήσουν ξανά τα τρένα Δράμα- Αλεξανδρούπολη θέλει πίεση απο τοπικούς παράγοντες και πολιτική βούληση.
Σε παρόμοια σχεδόν περίπτωση πριν αρκετά χρόνια (θέλανε να μειώσουν δρομολόγια) οι συνδικαλιστές του ΟΣΕ μαζί με εργαζόμενους (ήμουν και εγώ παρών) πήγαμε στον τότε Περιφερειάρχη (Άρη) Γιαννακιδη και των πιέσαμε για να μας βοηθήσει.
Υπόψιν το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη- Δίκαια είναι επιδοτούμενο, σαν παραμεθόριες περιοχές.
Χρήστος Αμανατίδης».