Η ενότητα CosmoHome του Cosmopolis 2020 συνεχίζεται κανονικά σήμερα Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020 και την επόμενη Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020 με τις συναυλίες που είναι προγραμματισμένες. Σήμερα στις 21.30 θα πραγματοποιηθούν οι τρεις συναυλίες σε γειτονιές της Παλιάς Πόλης της Παναγίας, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Rodopi Trio (Φάρος Παναγίας)

Η πρώτη συναυλία με τους Rodopi Trio στις 21.30 μ.μ. στο Φάρο της Παναγίας. Στο βιολί ο Κυριάκος Πετράς, στο τραγούδι και λαούτο ο Δρόσος Κουτσοκώστας και στα κρουστά ο Γιώργος Παγκολίδης.

Η μουσική αυτή παρέα ξεκίνησε να δουλεύει από την δεκαετία του 1990 στην Θράκη και την Μακεδονία, περιοχές της Ελλάδος όπου οι άνθρωποι συμβιώνουν διαμορφώνοντας από κοινού μια ιδιαίτερη πολιτισμική κουλτούρα. Τα βουνά της Ροδόπης, της μεγαλύτερης οροσειράς στην Θράκη, αποτελούν ενωτικό κρίκο συνδέοντας μουσικά και τους λαούς των τριών χωρών που διασχίζουν.

Με αφορμή ένα tour σε Ολλανδία και Γερμανία, ηχογράφησαν το πρώτο τους demo με τρεις χαρακτηριστικές μελωδίες της ευρύτερης περιοχή και μέχρι σήμερα παίζουν μαζί τόσο σε εκδηλώσεις, γάμους και πανηγύρια διατηρώντας το ιδιαίτερο μουσικό τους χρώμα, όσο και σε διακεκριμένες αίθουσες και φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο.

Οι μελωδίες του (χασάπικα, τσιφτετέλια, καρσιλαμάδες, ζεϊμπέκικα και άλλοι χοροί), συνθέτουν ένα πολύχρωμο μωσαϊκό με ήχους διασκεδάζοντας με κάθε ευκαιρία τον κόσμο.

g-MBT (Φρούριο – Βόρειο τείχος)

H δεύτερη συναυλία με τους g-MBT στις 21.30 μ.μ. στο Φρούριο Καβάλας, στο Βόρειο Τείχος. Στο βιολί ο Μάκης Μπακλατζής, ακορντεόν – tapes – σύνθεση Σταμάτης Πασόπουλος.

Πρωτότυπες, δραματοποιημένες μουσικές συνθέσεις εμπνευσμένες από τον βαλκανικό χαρακτήρα της βόρειας, διασυνοριακής περιοχής της Ελλάδας. Δρομικά όργανα και δρομικά ηχοτοπία αποτυπώνουν από τη μία την ομορφιά που προκύπτει από την πρόσμιξη της τοπικής διαφορετικότητας και από την άλλη το σύγχρονο «μοντέλο» της κοινωνικής διαφοροποίησης.

Χοροί της περιοχής – που προσδίδουν μία σειρά από στοιχεία συλλογικής ταυτότητας μεταμορφώνονται σε ολοκληρωμένες ηχητικές προσωπικότητες δίνοντας τη δική τους οπτική και ερμηνεία στη συνολική εξιστόρηση.

Το βιολί και το ακορντεόν, ως βασικά όργανα των παραπάνω μουσικών πολιτισμών, ενεργοποιούνται σε ένα «λόγιο» πλαίσιο εμπεριέχοντας ταυτόχρονα το πρωτογενές λαϊκό στοιχείο που τα χαρακτηρίζει.

Μουσική Δωματίου για δυο βιολιά (Αυλή Άννας)

Η Τρίτη συναυλία με μουσική δωματίου για δύο βιολιά στις 21.30 μ.μ. στην Αυλή της Άννας στην Παναγία. Στο βιολί η Δήμητρα Κατιώνη και στο βιολί ο Στέφανος Σεκέρογλου. Ο ήχος του ξεχωριστού αυτού οργάνου, του βιολιού, κοιτάζεται για μία νύχτα στον καθρέφτη. Δύο μουσικοί ενώνουν το βλέμμα τους απέναντι στη μουσική δωματίου, στους συνθέτες από την προκλασική μέχρι τη σύγχρονη εποχή, στις προκλήσεις του οργάνου τους και στην ομορφιά που καλούνται να γεννήσουν.

Ο Στέφανος Σεκέρογλου, με καταγωγή από τις Σέρρες και η Δήμητρα Κατιώνη, με καταγωγή από την Καβάλα, δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη στο χώρο της διδασκαλίας και ερμηνείας της μουσικής. Δημιούργησαν ένα ρεπερτόριο για ντουέττο βιολιών από αγάπη για τον μαγευτικό ήχο του οργάνου και από ενθουσιασμό για το ρεπερτόριο που τόσοι μεγάλοι συνθέτες τίμησαν ανά τους αιώνες.

Μία μουσική, τέσσερα χέρια γερά πλεγμένα μεταξύ τους, οκτώ χορδές, άπειρες νότες – απαρχές ή αναμνήσεις ενός κόσμου πιο ενωμένου, πιο σύμπνοου, πιο δυνατού, πιο όμορφου. Αυτού της μουσικής μας φύσης.

*Καθ’ όλη την διάρκεια των συναυλιών οι θεατές θα πρέπει να φορούν μάσκα και να τηρούν τα μέτρα προστασίας κορωνοϊού.