Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗΠΕΘΕ) Κομοτηνής σε συνεργασία με τη «ντεκαντάνς», παρουσιάζουν το 1ο Φεστιβάλ Προφορικής Ποίησης Κομοτηνής.
Από την Παρασκευή 7 Μαρτίου έως και την Κυριακή 9 Μαρτίου 2025 θα πραγματοποιηθούν workshops, spoken word lives, open mics, οµιλίες καθώς και ένα spoken word διαγωνιστικό event.
Στο Φεστιβάλ συμμετέχει και το Εργαστήριο Ελληνικής Ποίησης & Έντεχνου Λόγου (ΕΠΕΛ) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Το τριήμερο αυτό αποτελεί ένα κάλεσμα όχι μόνο στους ποιητές και ποιήτριες της πόλης, αλλά και σε όλα τα άτομα που θέλουν να γνωρίσουν λίγο καλύτερα την τέχνη της προφορικής ποίησης. Εκείνα τα άτομα που θέλουν να μοιραστούν λίγο από τον εαυτό τους, και να παρακολουθήσουν τη νέα γενιά ποιητών να κάνει το ίδιο πάνω σε μια σκηνή που μόλις σχηματίζεται.
Κατά τη διάρκεια του 1ου ΦΠΠΚ η Κοµοτηνή θα γίνει ένα μεγάλο stage για να φιλοξενήσει ανθρώπους από διαφορά µέρη της χώρας οι οποίοι ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και εµπειρίας μοιράζονται την ίδια επιθυμία: Να ακούσουν, να ακουστούν και να μοιραστούν.
Λίγα λόγια για την προφορική ποίηση
Το spoken word (προφορική ποίηση), όπως το γνωρίζουμε σήμερα, άρχισε να διαμορφώνεται κατά τον 20ό αιώνα, αντλώντας στοιχεία από διάφορα πολιτιστικά και ιστορικά κινήματα. Οι ρίζες του μπορούν να εντοπιστούν στην Αναγέννηση του Χάρλεμ στις δεκαετίες του 1920 και του ‘30, όπου ποιητές όπως ο Λάνγκστον Χιουζ χρησιμοποίησαν ρυθμική, προσανατολισμένη στην ερμηνεία ποίηση για να θίξουν θέματα φυλής και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Στις δεκαετίες του 1940 και του ’50, η γενιά των Μπιτ, διάσημοι πλέον συγγραφείς όπως ο Άλεν Γκίνσμπεργκ και ο Τζακ Κέρουακ, συνέχισαν αυτή την τάση δίνοντας έμφαση στην ελεύθερη έκφραση και την κοινωνική κριτική στο έργο τους, το οποίο συχνά παρουσιάζονταν σε καφετέριες και bar. Τη δεκαετία του 1960 και του 1970 το spoken word έγινε ένα ισχυρό εργαλείο ακτιβισμού, ιδίως κατά τη διάρκεια του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα.
Το spoken word και το slam poetry εισήγαγαν ένα στοιχείο ανταγωνισμού, εστιάζοντας στο performance του καλλιτέχνη και την εμπλοκή του κοινού, και γρήγορα απέκτησαν ιδιαίτερη απήχηση.
Οι επιδράσεις της κουλτούρας του χιπ-χοπ στις δεκαετίες των ‘80s και ’90s έφεραν ένα νέο επίπεδο στιχουργικής πολυπλοκότητας και κοινωνικού σχολιασμού στο spoken word, με καλλιτέχνες όπως ο Tupac να συνδυάζουν την ποιητική έκφραση με το ρυθμικό delivery.
Το σύγχρονο spoken word χαρακτηρίζεται από την έμφαση που δίνει στην ερμηνεία, την μουσικότητα, την κινησιολογία όσο και στην σκηνοθεσία και σκηνογραφία των spoken word artists. Φέρνει στο προσκήνιο μια νέα μοντέρνα και ζωντανή εκδοχή της ποίησης που ζει στο σήμερα.
Λίγα λόγια για τη «ντεκαντάνς»
Η ντεκαντάνς είναι ένα εγχείρημα στον κόσμο των ανεξάρτητων εκδόσεων και των τεχνών. Προτεραιότητα μας είναι η προώθηση των καλλιτεχνών στον τομέα της ποίησης και της λογοτεχνίας. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη ενός δικτύου συγγραφέων και ποιητών, που εκδίδουν βιβλία σε χαμηλό κόστος, με την υψηλότερη αισθητική και ποιότητα στην αγορά.
Το project ντεκαντανς ιδρύθηκε από την Α.Επίθετη και την Fâné, μέλη της καλλιτεχνικής κολεκτίβας The Bad Poetry Social Club, με σκοπό να δημιουργήσουν μια σύγχρονη πλατφόρμα για τις ανεξάρτητες εκδόσεις και τέχνες.
Στόχος μας στην ντεκαντάνς είναι να παρέχουμε συμβουλευτικές υπηρεσίες, αλλά και υπηρεσίες networking και διαμεσολάβησης ανάμεσα σε νέους/νέες καλλιτέχνες/ιδες στον τομέα της λογοτεχνίας και της ποίησης και σε άλλους/ες επαγγελματίες για μια ολοκληρωμένη διαδικασία αυτό-έκδοσης βιβλίου και ποιητικής συλλογής.
Παράλληλα η ντεκαντάνς στοχεύει να δραστηριοποιηθεί και γενικότερα στον τομέα της τέχνης. Πιο συγκεκριμένα με την διοργάνωση ποιητικών παρουσιάσεων και performance, την διοργάνωση spoken word lives, την παραγωγή video poetry, καθώς και την παραγωγή ανεξάρτητων θεατρικών performance και παραστάσεων.
«Αφιερώστε ένα τριήμερο για μια βουτιά σε έναν κόσμο όπου οι λέξεις έχουν ρυθμό, το συναίσθημα γίνεται ήχος και οι σκηνές ζωντανεύουν από ενέργεια. Το 1ο Φεστιβάλ Προφορικής Ποίησης Κομοτηνής σάς περιμένει να γίνετε μέρος μιας πρωτόγνωρης εμπειρίας: τρεις ημέρες γεμάτες σύγχρονη ποίηση, δημιουργία και έκφραση», αναφέρουν στην αναλυτική πρόσκληση οι διοργανωτές.