Ο Δρ Νίκος Σαραντόπουλος, πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της αμιγώς ομογενειακής τράπεζας της Μασαχουσέτης, Community Credit Union, με τρία καταστήματα στο Λιν, στο Πίμποντι και στο Σόμερβιλ, μιλά στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικό Κήρυκα» για τις υπηρεσίες της τράπεζας και την πορεία της οικονομίας.
Η τράπεζα έχει βοηθήσει χιλιάδες ομογενείς να αγοράσουν οικία, εμπορικό ακίνητο ή να ξεκινήσουν τη δική του μικρή ή μεγάλη επιχείρηση.
Ο Δρ Σαραντόπουλος για την πορεία της οικονομίας το 2022 είπε πως «πιστεύω ότι το 2022 θα είναι ένα έτος περαιτέρω διατάραξης της οικονομικής κατάστασης που γνωρίζαμε για διάφορους λόγους:
* Η πανδημία και η οικονομική πολιτική της έκδοσης νέου χρήματος συνετέλεσαν σε πληθωριστικές πιέσεις.
* Τα επιτόκια δανειοδοτήσεως κατοικίας έχουν ήδη αυξηθεί.
* Η ομοσπονδιακή τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι προβλέπονται περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.
* Αυτές οι πιέσεις συνεχίζονται περαιτέρω λόγω της εισβολής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών των καυσίμων και των πηγών ενέργειας σε επίπεδα που δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής.
* Επιπλέον, η κρίση στην αγορά εργασίας έχει επηρεάσει διάφορους τομείς της οικονομίας».

Ο Δρ. Νίκος Σαραντόπουλος πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της ομογενειακής τράπεζας Community Credit Union of Lynn.
Για την οικονομία της Μασαχουσέτης είπε ότι «παραμένει ισχυρή στους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, της καινοτομίας και του διαθεσίμου επενδυτικού κεφαλαίου και της απασχόλησης. Από την άλλη πλευρά, η Μασαχουσέτη είναι μία από τις πιο ακριβές αγορές ακινήτων στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα οι νέοι με μέσο εισόδημα να αντιμετωπίζουν δυσκολία στην εύρεση κατοικίας».
Στην ερώτηση αν θα διακινδύνευε μερικές προβλέψεις για τους επόμενους έξι μήνες ή κι έναν χρόνο ποιες θα ήταν αυτές, είπε πως «χωρίς να διακινδυνεύσω πολλές προβλέψεις, θα έλεγα ότι στο τοπικό επίπεδο στη Βοστώνη οι τομείς της ανωτάτης εκπαίδευσης και της ιατρικής περίθαλψης θα παραμείνουν σχετικά ισχυροί, καθώς επίσης και οι τομείς της βιοτεχνολογίας και πληροφορικής. Επίσης, υποθέτοντας ότι η κατάσταση με τον κορωνοϊό δεν θα επιδεινωθεί, ο τουρισμός είναι πιθανόν να επανέλθει κοντά στα προ 2020 επίπεδα.
Κατά τα άλλα, οι μακροοικονομικοί παράγοντες θα επηρεάσουν όλους τους τομείς της οικονομίας σε διαφορετικά επίπεδα. Είναι πολύ δύσκολο να κάνω προβλέψεις σε μια νέα κατάσταση με πολλούς άγνωστους παράγοντες».
Όταν τον ρωτήσαμε «σε ποια κατάσταση είναι η τράπεζα σας;» Community Credit Union, απάντησε πως «η τράπεζά μας έχει αρκετά πλεονεκτήματα, όπως την κεφαλαιακή της επάρκεια και την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινότητας στην περιοχή της Βοστώνης, η οποία μας έχει υποστηρίξει και τιμήσει για δεκαετίες. Είναι μεγάλη μας χαρά να έχουμε το προνόμιο να εξυπηρετούμε χιλιάδες ομογενείς της ευρύτερης περιοχής Βοστώνης».
Αναφορικά αν η πανδημία έχει επηρεάσει τη λειτουργία της τράπεζας, ο Δρ Σαραντόπουλος είπε, πως «η πανδημία μας επηρέασε αρκετά θα έλεγα, ιδιαίτερα στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού και της τηλε-εργασίας. Αναβαθμίσαμε την τεχνολογία μας και δημιουργήσαμε νέα κίνητρα για τη διατήρηση του ανθρώπινου δυναμικού.
Επίσης, η πανδημία σίγουρα επηρέασε τους τρόπους συναλλαγής με τους πελάτες μας, οι οποίοι πλέον χρησιμοποιούν περισσότερο τις μεθόδους και κανάλια τεχνολογίας για την παροχή τραπεζικών υπηρεσιών, αντί να έρχονται στα καταστήματά μας για να κάνουν συναλλαγές πρόσωπο με πρόσωπο».
Στην ερώτηση «τι σας λέγουν οι πελάτες σας, τι τους απασχολεί πιο πολύ;», απάντησε πως «πολλοί από τους πελάτες μας προβληματίζονται με τις τιμές των ακινήτων που έχουν φτάσει στα ύψη, σε συνδυασμό με τα ανερχόμενα επιτόκια που έχουν σαν αποτέλεσμα τη δυσκολία αγοράς πρώτης κατοικίας στην περιοχή της Βοστώνης. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε ορισμένους τομείς επίσης αντιμετωπίζουν δυσκολία στην εύρεση ικανού προσωπικού».
Όταν τον ρωτήσαμε να εξηγήσει γιατί οι ομογενείς να προτιμήσουν τη δική του τράπεζα για τις οικονομικές τους συναλλαγές, δάνεια για αγορά κατοικίας, επιχειρήσεων, ακινήτων κ.λπ. κι όχι μια άλλη «μεγάλη» τράπεζα από τις τόσες που υπάρχουν στη Μασαχουσέτη, είπε πως «κύριε Καλμούκο, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι πελάτες μας μας έχουν προτιμήσει από τις μεγάλες τράπεζες, όπως:
* Η πίστη στις ελληνικές αξίες και ιδεώδη που μας διακρίνουν.
* Η ευελιξία και ταχύτητα στις δανειοδοτήσεις για αγορά κατοικίας ή για επιχειρηματικές δανειοδοτήσεις.
* Καθώς οι καταθέτες μας είναι και οι ιδιοκτήτες της τραπέζης, έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε ευνοϊκούς όρους που άλλες τράπεζες δεν έχουν την δυνατότητα ή την ευελιξία να προσφέρουν.
* Η υψηλή τεχνολογία που παρέχουμε σε ιδιώτες και επιχειρήσεις για χρήση σε τραπεζικές συναλλαγές.
* Η δυνατότητα να κάνουν όλες τους τις τραπεζικές συναλλαγές και δραστηριότητες, προσωπικές ή επαγγελματικές, στην ίδια τράπεζα.
* Η εμπειρία μας στη δανειοδότηση για αγορά ακινήτων για κατοικία ή για επιχειρηματικές δραστηριότητες ή για επένδυση με πολύ ευνοϊκούς όρους».
Για το αν υπάρχει η σκέψη επέκτασης και σε άλλες περιοχές εκτός από τρία υπάρχοντα καταστήματα στο Λιν, Πίμποντι και Σόμερβιλ, είπε ότι «αυτή τη στιγμή με τη συνεχιζόμενη υιοθέτηση της χρήσης υψηλής τεχνολογίας σε συνδυασμό με τις δημογραφικές εξελίξεις, ένας αυξανόμενος αριθμός πελατών μας τείνει να χρησιμοποιεί κινητές συσκευές και υπολογιστές για παροχή υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να μην χρειάζονται άμεσα νέα καταστήματα.
Για παράδειγμα, αιτήσεις για δάνεια μπορεί να υποβάλλονται μέσω ηλεκτρονικών μέσων, καταθέσεις επιταγών μπορούν να γίνονται μέσω κινητών συσκευών, κ.τ.λ.
Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την δημοσιογραφική σας ακεραιότητα και για την υποστήριξη στην ελληνοαμερικανική κοινότητα που ενσωματώνει τις αξίες της επιχειρηματικότητας, της ακαδημαϊκής προόδου και της πίστης στον Θεό και στα ιδεώδη που μας διακρίνουν και μας οδηγούν στην καινοτομία και την επιτυχία μέσα σε ένα υψηλά ανταγωνιστικό περιβάλλον. Οι Ελληνοαμερικανοί συνεχίζουν να διακρίνονται είτε σαν επιστήμονες, ερευνητές, καινοτόμοι, ή σαν επιχειρηματίες. Τόσο ο ‘Εθνικός Κήρυκας’, όσο και το Community Credit Union βρισκόμαστε στο πλευρό τους. Είμαστε πολύ υπερήφανοι ιδιαίτερα για τις νέες γενεές της Ομογένειας».