Την ημέρα αυτή, η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας είναι σχεδόν ίση. Στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η Ελλάδα, η ημέρα αρχίζει να μεγαλώνει σταδιακά μετά την εαρινή ισημερία, φτάνοντας στο αποκορύφωμά της κατά το θερινό ηλιοστάσιο, στις 21 Ιουνίου, όταν καταγράφεται η μεγαλύτερη ημέρα του έτους.
Η εαρινή ισημερία συμβαίνει πάντα στις 20 ή 21 Μαρτίου για το βόρειο ημισφαίριο και στις 22 ή 23 Σεπτεμβρίου για το νότιο ημισφαίριο.
Γενικότερα, οι ισημερίες – εαρινή και φθινοπωρινή – σηματοδοτούν την έναρξη της άνοιξης και του φθινοπώρου αντίστοιχα, ενώ τα ηλιοστάσια – θερινό και χειμερινό – καθορίζουν την έναρξη του καλοκαιριού και του χειμώνα.
Που οφείλεται το φαινόμενο
Το φαινόμενο οφείλεται στην περιφορά της Γης γύρω από τον ήλιο και στην κλίση του άξονα περιστροφής της. Καθώς η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο και επειδή ο άξονας περιστροφής της δεν είναι κάθετος στο επίπεδο περιφοράς, η διάρκεια της ημέρας αλλάζει.
Δύο φορές το χρόνο η Γη βρίσκεται σε τέτοια θέση που οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν εντελώς κατακόρυφα στον ισημερινό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το φαινόμενο της ισημερίας παρουσιάζεται σε όλους τους πλανήτες κάθε ηλιακού συστήματος οι οποίοι παρουσιάζουν κλίση του άξονα περιστροφής ως προς το επίπεδο περιφοράς.
Οι ισημερίες -η εαρινή και η φθινοπωρινή- καθορίζουν την έναρξη της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ τα ηλιοστάσια -το θερινό και το χειμερινό- προσδιορίζουν την έναρξη του καλοκαιριού και του χειμώνα αντίστοιχα.
Η εαρινή ισημερία συμπίπτει πάντα με την 20η ή 21η Μαρτίου για το βόρειο ημισφαίριο, που βρίσκεται και Ελλάδα.
Από την ισημερία και μετά, η ημέρα μεγαλώνει και η νύχτα μικραίνει, ώσπου η ημέρα να φθάσει στο ζενίθ της κατά το θερινό ηλιοστάσιο της 21ης Ιουνίου.
Αντίθετα, στο νότιο ημισφαίριο η ισημερία του Μαρτίου σηματοδοτεί την έναρξη του φθινοπώρου, γι’ αυτό καλείται φθινοπωρινή. Στη συνέχεια, η νύχτα μεγαλώνει και η ημέρα μικραίνει, ώσπου η νύχτα να φθάσει στο ζενίθ της κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο της 21ης Ιουνίου.
Εντός του μήνα είναι η αλλαγή ώρας
Η αλλαγή της θερινής ώρας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Μαρτίου 2025. Οι δείκτες των ρολογιών στις 03:00 θα πρέπει να πάνε μια ώρα μπροστά και να δείξουν 04:00. Η θερινή ώρα θα διατηρηθεί μέχρι την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2025. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται και η σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Στην Ελλάδα η αλλαγή ώρας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 1932 όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά. Η αλλαγή της ώρας, που είχε υιοθετηθεί αρχικά για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας και ισχύει επίσης και σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες (στη Γαλλία από το 1976), προκαλεί έντονες αντιδράσεις εδώ και χρόνια.
Οι επικριτές της επικαλούνται επιστημονικές έρευνες που συνδέουν την αλλαγή της ώρας με ασθένειες του καρδιαγγειακού ή ανοσοποιητικού συστήματος, λόγω της διακοπής του βιολογικού κύκλου, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν ότι δεν παρατηρείται πλέον οποιαδήποτε εξοικονόμηση ενέργειας.