Με υπεύθυνη δήλωση στην πλατφόρμα του διαχειριστή δικτύου ΔΕΔΔΗΕ διαγράφονται αναδρομικά για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες κενών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, που αντιστοιχούν σε υπέρογκα ποσά, μέχρι του σημείου να βγάζουν τα ακίνητα εκτός κτηματαγοράς. Στο μέλλον για ακίνητα που κλείνουν η απαλλαγή των τελών θα γίνεται αυτομάτως επίσης με τη δήλωση στο ΔΕΔΔΗΕ, χωρίς σχετική δήλωση στο Δήμο.
Τη λύση, δίνει νομοθετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την κεφαλαιαγορά, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Έρχεται να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο πρόβλημα που αφορά σε χιλιάδες ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με υπέρογκες χρεώσεις στις περιπτώσεις που από πολλά χρόνια έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση του ακινήτου τους αλλά δεν έχουν κάνει και τη σχετική δήλωση στο Δήμο τους, χωρίς να γνωρίζουν ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία έχουν σχετική υποχρέωση.
Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι η υποβολή δήλωσης διακοπής ρευματοδότησης ακινήτου στον οικείο Δήμο απαλλάσσει τον ιδιοκτήτη από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού μόνο από την ημερομηνία υποβολής της στην υπηρεσία Εσόδων και μετά, και όχι από την ημέρα διακοπής του ρεύματος.
Δηλώσεις στην πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ
Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με τη νέα νομοθετική ρύθμιση, μετά από συνεργασία των υπουργείων Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του ΥΠΕΘΟ που ενσωματώνει στο νομοσχέδιο αρμοδιότητας του τη νομοθετική πρωτοβουλία η οποία προβλέπει μια νέα αυτοματοποιημένη διαδικασία διακοπής των χρεώσεων, μέσω της πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ.
Σημειώνεται ότι σχετική ρύθμιση, η οποία προέβλεπε διαγραφή των χρεώσεων για τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, με δηλώσεις από τους ιδιοκτήτες στους Δήμους είχε προωθηθεί προ μηνών σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και τελικώς αποσύρθηκε καθώς, μετά από παρέμβαση της ΠΟΜΙΔΑ, εκτιμήθηκε ότι είναι αποτελεσματικότερη λύση η υποβολή των δηλώσεων στην πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ, με την οποία είναι συνδεδεμένες οι υπηρεσίες των Δήμων, οι ποίες θα προβαίνουν στις διαγραφές των χρεώσεων.
Νομοθετική λύση στο πλαίσιο της αρχής της επιείκειας
Για τη νέα νομοθετική ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση ότι:
«Με την προτεινόμενη διάταξη απαλλάσσονται από μη καταβληθείσες οφειλές τελών καθαριότητας και φωτισμού οι ιδιοκτήτες ακινήτων, των οποίων η ηλεκτροδότηση έχει ήδη διακοπεί, εφόσον υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση και βεβαίωση του αρμόδιου διαχειριστή δικτύου περί της διακοπής ηλεκτροδότησης κατά το διάστημα αναφοράς, ανεξάρτητα από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής δήλωσης.
Στο πλαίσιο της αρχής της επιείκειας, παρότι απαιτείται δήλωση αυτών των ακινήτων από τους ιδιοκτήτες, δεν αναζητούνται ποσά που αντιστοιχούν σε τέλη για τη χρονική περίοδο πριν από την υποβολή της δήλωσης, τα οποία δεν έχουν καταβληθεί, εφόσον επρόκειτο ήδη για ακίνητα που συγκέντρωναν τα ανωτέρω χαρακτηριστικά.
Στις περιπτώσεις που οι σχετικές οφειλές έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, το ανεξόφλητο υπόλοιπο αυτών, διαγράφεται με αίτηση του οφειλέτη προς τον οικείο Δήμο. Ειδικά δε για τις περιπτώσεις που οι σχετικές οφειλές έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, το ανεξόφλητο υπόλοιπο αυτών, διαγράφεται με αίτηση του οφειλέτη προς τον οικείο Δήμο».
Η νέα νομοθετική ρύθμιση
Η νομοθετική ρύθμιση (άρθρο 112) του νομοσχεδίου αναφέρει συγκεκριμένα ότι:
«Άρθρο 212 Τέλος καθαριότητας και φωτισμού σε μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 222 ν. 4555/2018
Στην παρ. 2 του άρθρου 222 του ν. 4555/2018 (Α΄ 133) το δεύτερο εδάφιο διαγράφεται και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
« Οφειλές από τέλη καθαριότητας και φωτισμού για ακίνητο, του οποίου η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί, σύμφωνα με βεβαίωση του αρμόδιου διαχειριστή δικτύου και το οποίο, σύμφωνα με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ή του νομίμου εκπροσώπου αυτού, δεν χρησιμοποιούνταν κατά το διάστημα αναφοράς, διαγράφονται ή παραλείπεται η βεβαίωσή τους. Ποσά που έχουν καταβληθεί δεν αναζητούνται.»
Σε περίπτωση προηγούμενης υπαγωγής της καταβολής των τελών του παρόντος σε ρύθμιση οφειλών, το ανεξόφλητο υπόλοιπο της ρυθμισμένης οφειλής, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, διαγράφεται με αίτηση του οφειλέτη προς τον οικείο Δήμο».
Πηγη:ecopress.gr