*Γράφει ο Παναγιώτης Πεντζουρίδης, Δημοσιογράφος – Γενικός Διευθυντής του Θρακικού Πρακτορείου Ειδήσεων
Ηταν αναμενόμενο, ότι εκτός των εσωτερικών υποστηριχτών του νέου Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλτ Τράμπ, υπήρχαν και αυτοί που θα πανηγύριζαν για τη νίκη των Ρεπουμπλικάνων, διότι εξαρτάται η πολιτική τους και επιχειρηματική τους πορεία.
Και αναφέρομαι, εκτός της Ρωσίας και άλλων “ισχυρών”, και στην Τουρκία όπου ο Πρόεδρος Ερντογάν πλέον πλέει σε πελάγη ευτυχίας μετά την εκ νέου ανάδειξη του ομοϊδεάτη Προέδρου κ. Τράμπ στην Αμερική.
Έγκριτα Μέσα Ενημέρωσης της Τουρκίας, απο το πρωί, κάνουν λόγο για μία διαφορετική ημέρα για τη χώρα τους, υποστηρίζοντας ότι “τώρα οι συσχετισμοί θα αλλάξουν για την Τουρκία” και το κάνουν πιο σαφές, με την εφημερίδας “AKSAM” να αναφέρει χαρακτηριστικά:
“Με την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ, το μέλλον των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ είναι θέμα περιέργειας. Λέκτορας του Πανεπιστημίου Kocaeli, ο οποίος αξιολόγησε την επανεκλογή του Τραμπ ως προέδρου στην Eda Cabul Işık από το AKŞAM TV. μέλος Prof. Ο Δρ. Ο İrfan Kaya Ülger δήλωσε: «Νομίζω ότι ο διάλογος σε επίπεδο ηγεσίας τα επόμενα 4 χρόνια μπορεί να συμβάλει στην υπέρβαση κάποιων διμερών προβλημάτων. «Θέματα όπως η κάλυψη των αναγκών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, η προμήθεια F-16, ο μη περιορισμός της κινητικότητας των F-16, η επιστροφή στα F-35 και η εκ νέου παράδοση του συστήματος Patriot στην Τουρκία θα είναι στην ημερήσια διάταξη. .” είπε.
Ο καθηγητής είπε ότι ο Τραμπ είχε στενό διάλογο με τον Πρόεδρο Ερντογάν τα προηγούμενα χρόνια. Ο Δρ. Ο Ουλγκέρ είπε, “Είναι αλήθεια ότι υπήρχε ένταση σε θέματα που σχετίζονται με την Τουρκία κατά την προηγούμενη διακυβέρνησή του. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια της κυβέρνησης Τραμπ, έγινε ένας πολύ στενός διάλογος με τον Ερντογάν. Νομίζω ότι ο διάλογος που εδραιώθηκε σε επίπεδο των ηγετών τα επόμενα 4 χρόνια μπορεί να συμβάλει στην υπέρβαση κάποιων διμερών προβλημάτων στην κάλυψη των αναγκών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, ζητήματα όπως η προμήθεια F-16, ο μη περιορισμός της κινητικότητας του F-16, η επιστροφή στο F-35 και η επιστροφή. Το σύστημα Patriot προς την Τουρκία θα είναι στην ημερήσια διάταξη, ωστόσο, ο βαθμός στον οποίο ο Τραμπ θα αναδείξει την πρωτοβουλία του σε όλα αυτά τα ζητήματα θα είναι θέμα βαθιάς αμερικανικής πολιτικής στον Τζο Μπάιντεν, η ευκολία δημιουργίας επαφών και σχέσεων με τον Τραμπ απαιτεί να είμαστε αισιόδοξοι για τη λύση των προβλημάτων σε αυτό το θέμα». είπε.
Συνεπώς, οι φίλοι και γείτονές μας Τούρκοι, απο σήμερα μπορούν να ονειρεύονται εξελιγμένα F-16 τα οποία θα μπορούν να κάνουν “βόλτες” σε όλη την Ελλάδα, να ονειρεύονται ότι μπορούν να αποκτήσουν τα F-35 όπως και η Ελλάδα και ενδεχομένως να αποκλειστεί τελικώς η Ελλάδα απο το συνολικό πακέτο που συμφωνήθηκε για την προμήθεια αυτών των συστημάτων μάχης, να ονειρεύονται μία οριστικοποίηση της “Γαλάζιας Πατρίδας” υπο την απειλή της εγκατάστασης “Patriot” σε τουρκικό έδαφος, απέναντι απο την Ελλάδα.
Αν τα παραπάνω φαντάζουν ως “όνειρα” για τους απλούς αναγνώστες, οι γνωρίζοντες τα διπλωματικά σενάρια, δεν είναι καθόλου μακριά μία τέτοια εξέλιξη, με την Ελλάδα να μπαίνει σε νέες διπλωματικές περιπέτειες με τη γειτονική της χώρα.
Και η Αμερικανική Εξωτερική πολιτική μπορεί να μην αλλάξει ριζικά, όμως ο Ντ. Τράμπ ξέρει να στέκεται “κοντά στους φίλους” και στους “συνομιλητές” όσο απουσίαζε απο τον Λευκό Οίκο.
Ολα τα παραπάνω στοιχεία, αξίζουν ανάλυσης απο το Ελληνικό Υπουργείο των Εξωτερικών καθώς και απο τα Διπλωματικά Γραφεία του Μεγάρου Μαξίμου, της Προεδρίας της Δημοκρατίας καθώς και του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης.