Η πρώτη απογραφή των κοπαδιών, μετά την Απελευθέρωση της Βουλγαρίας, πραγματοποιήθηκε το 1887 και μέσα σε τρία χρόνια η μέτρηση των ζώων, συμπεριλαμβανομένων των προβάτων, έγινε 4 φορές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 1910 εκτρέφονταν περισσότερα από 8.600.000 πρόβατα – 2.000 πρόβατα ανά 1.000 κατοίκους. Εκείνη την εποχή, η Βουλγαρία κατείχε την πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τον αριθμό των προβάτων ως προς τον πληθυσμό. Αιχμή στην εκτροφή προβάτων σημειώθηκε στην δεκαετία του ’80 του ΧΧ αιώνα, όταν ξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια.
Από τότε, ο αριθμός τους έχει μειωθεί κατά 10 φορές και τώρα είναι λίγο πάνω από ένα εκατομμύριο. Σύμφωνα με τον συμπρόεδρο της Εθνικής Ένωσης Προβάτων και Αιγών Συμεών Καρακόλεφ, τα προβλήματα σε αυτόν τον τομέα της κτηνοτροφίας είναι πολλά και η υποβάθμιση του αριθμού των εκτρεφόμενων ζώων οφείλεται στην έλλειψη επαρκούς κυβερνητικής πολιτικής. «Το Υπουργείο Γεωργίας πρέπει να θέσει σαφείς στόχους – τόσο για το ίδιο όσο και για τους αγρότες. Οι εργαζόμενοι σε αυτόν τον τομέα πρέπει να ενημερώνονται για το τι αναμένεται απ’ αυτούς και να γνωρίζουν πως θα εξελιχθεί το αντικείμενο εργασίας τους», δήλωσε κατηγορηματικά ο Συμεών Καρακόλεφ, σε συνέντευξή του στο πρόγραμμα Χρίστο Μπότεφ της ΒΕΡ.
Προκειμένου να καταστεί αυτή η βιομηχανία κερδοφόρα και ενδιαφέρουσα για το πολύ αναγκαίο εργατικό δυναμικό, απαιτούνται σημαντικές αλλαγές:
«Πάνω από το 80% των κτηνοτροφικών μονάδων, στις οποίες εκτρέφονται αιγοπρόβατα, βρίσκονται σε, εξαιρετικά, μη ικανοποιητική κατάσταση, όσον αφορά τη μηχανοποίηση», εξηγεί ο Καρακόλεφ. «Παρά την ολοκλήρωση δύο περιόδων προγραμματισμού και μιας προενταξιακής περιόδου, παρά τα δισεκατομμύρια που δαπανήθηκαν για τη γεωργία, στον τομέα των αιγοπροβάτων τη κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και πρωτόγονη. Οι άνθρωποι που μεγαλώνουν αιγοπρόβατα το κάνουν περισσότερο από αγάπη και όχι ως σοβαρή επιχείρηση».
Ένα σημαντικό εμπόδιο για όποιον αποφασίζει να αναλάβει το δύσκολο έργο της εκτροφής αιγοπροβάτων, είναι το καθεστώς με το οποίο επιδοτούνται οι κτηνοτρόφοι.
«Όταν αρχίζουμε να μιλάμε για επιδοτήσεις, όλοι γνωρίζουμε ότι ποτέ δεν είναι αρκετές. Είναι απαραίτητο να σταματήσουμε να υποστηρίζουμε τις εκμεταλλεύσεις ανά εκτάριο. Αυτό οδηγεί στην ενοποίηση της παραγωγής, από την οποία ζημιώνονται οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε κάθε βιομηχανικό κλάδο. Πρέπει να εφαρμόσουμε άλλο τύπο στήριξης, βάσει αγροκτήματος, όπως συμβαίνει και σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Φυσικά υπάρχουν επίσης άλλα προβλήματα που σχετίζονται με την εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία υποβολής αιτήσεων από τους κτηνοτρόφους στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, γεγονός που συχνά τους κάνει να αρνούνται μια τέτοια υποστήριξη. Ο Καρακόλεφ τονίζει ότι το κράτος πρέπει να προσπαθήσει να ενθαρρύνει την απασχόληση στην κτηνοτροφία. Υπό αυτήν την έννοια, ένα μεγάλο βήμα είναι η μικρή νίκη που επιτεύχθηκε για τον τομέα – η νομιμοποίηση περισσοτέρων των 7.000 κτηνοτροφικών μονάδων που δεν έχουν εγγραφεί ως κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις λόγω των γραφειοκρατικών εμποδίων.
πηγή: bnr.bg