Πρώην εισαγγελέας, τηλεοπτική περσόνα και στενή συνεργάτιδα του Ντόναλντ Τραμπ, η Κίμπερλι Γκιλφόιλ φτάνει στην Αθήνα για να αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντά της ως Πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα — με ελληνικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει… και βραδιά στα μπουζούκια.
Από το Σαν Φρανσίσκο στο Προεδρικό Μέγαρο
Μετά από μήνες αναμονής και προετοιμασίας, η Κίμπερλι Γκιλφόιλ (Kimberly Guilfoyle) καταφθάνει σήμερα, Σάββατο 1η Νοεμβρίου, στην Αθήνα, προκειμένου να αναλάβει και επισήμως τη θέση της Πρέσβειρας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα.
Η επιλογή της έγινε προσωπικά από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στα τέλη του 2024, και επικυρώθηκε από τη Γερουσία τον Ιούλιο του 2025. Η ορκωμοσία της πραγματοποιήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου στην Ουάσινγκτον, παρουσία ανώτατων αξιωματούχων και μελών του αμερικανικού διπλωματικού σώματος.
Πρόκειται για μία από τις πιο αναγνωρίσιμες προσωπικότητες του κύκλου «Trump MAGA» — πρώην εισαγγελέα του Σαν Φρανσίσκο και του Λος Άντζελες, τηλεοπτική σχολιάστρια στο FOX News, πρώην σύζυγο του σημερινού κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, και αρραβωνιαστικιά του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ.
Το πρόγραμμα των πρώτων ημερών
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Ουάσινγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου, η Αμερικανίδα διπλωμάτης θα αφιχθεί με ιδιωτική πτήση και θα ξεκινήσει άμεσα τις πρώτες της δημόσιες εμφανίσεις.
-
Σάββατο 1/11: Εκδήλωση γνωριμίας με εκπροσώπους της ομογένειας και της κοινωνίας των πολιτών στο Πάρκο Ελευθερίας, σε απόσταση λίγων μέτρων από την αμερικανική πρεσβεία.
-
Σάββατο βράδυ: Δεξίωση στο ξενοδοχείο Grand Hyatt Athens για τα 250 χρόνια από την ίδρυση του Σώματος των Αμερικανών Πεζοναυτών. Το δείπνο θα περιλαμβάνει επιλογές gourmet μενού και μουσικό πρόγραμμα.
-
Κυριακή 2/11: Η νέα πρέσβειρα θα γνωρίσει την αθηναϊκή νύχτα στο «Κέντρο Αθηνών», όπου θα παρακολουθήσει την εμφάνιση του Κωνσταντίνου Αργυρού, καλεσμένη επιχειρηματιών και μελών της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.
-
Τρίτη 4/11: Επίδοση διαπιστευτηρίων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα, στο Προεδρικό Μέγαρο.
-
Τετάρτη 5/11: Επαφές με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να βρεθούν η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, η ενεργειακή ασφάλεια και οι περιφερειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.
«Τιμούμε το αδάμαστο ελληνικό πνεύμα»
Παρά το γεγονός ότι μέχρι πρότινος δεν είχε ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα μας, η Γκιλφόιλ φρόντισε να «επιμορφωθεί» εντατικά για την Ελλάδα μετά την επιλογή της. Συμμετείχε σε εκδηλώσεις της ομογένειας στον Λευκό Οίκο και σε συναντήσεις με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δηλώνει «γοητευμένη από τον ελληνικό πολιτισμό και τον δυναμισμό του λαού».
Μάλιστα, με αφορμή την 28η Οκτωβρίου, έκανε ανάρτηση όπου έγραψε:
«Τιμούμε το αδάμαστο ελληνικό πνεύμα και τον άρρηκτο δεσμό μεταξύ των δύο μεγάλων εθνών μας.»
Οι προτεραιότητές της στην Αθήνα
Σε πρόσφατη συνέντευξή της στη Vogue Greece, η νέα πρέσβειρα μίλησε για την ατζέντα της στην Αθήνα. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι στόχος της είναι:
-
Η ενίσχυση των διμερών επενδύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας.
-
Η εμβάθυνση της συνεργασίας σε ναυτιλία, τουρισμό και αγροτική παραγωγή.
-
Η ενδυνάμωση του στρατηγικού ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Είναι τιμή μου να υπηρετώ στο λίκνο της δημοκρατίας. Θέλω να προωθήσω ουσιαστικές ευκαιρίες συνεργασίας και ανάπτυξης ανάμεσα στα δύο μεγάλα έθνη μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Μια πρέσβειρα με λάμψη και πολιτική βαρύτητα
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ ξεχωρίζει για τη δυναμική της παρουσία και τη στενή σχέση της με τον πυρήνα της αμερικανικής εξουσίας. Θεωρείται μία από τις πιο προβεβλημένες γυναίκες του κύκλου Τραμπ και έχει ενεργό ρόλο στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ιδίως στον τομέα των επικοινωνιακών στρατηγικών.
Αν και η τοποθέτησή της δεν στερείται επικρίσεων —κυρίως λόγω απουσίας διπλωματικής εμπειρίας— η ίδια επιδιώκει να αποδείξει ότι η εμπειρία της στη νομική, τα ΜΜΕ και τις δημόσιες σχέσεις θα λειτουργήσει υπέρ της νέας της αποστολής.
Η Αθήνα ετοιμάζεται για… μια λαμπερή άφιξη
Η άφιξή της στην Αθήνα έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον στα πολιτικά και κοσμικά σαλόνια. Οι πρώτες εκδηλώσεις της αναμένεται να έχουν χαρακτήρα δικτύωσης, με τη συμμετοχή επιχειρηματιών, εκπροσώπων της ομογένειας και της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας.
Αν μη τι άλλο, η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ φαίνεται αποφασισμένη να συνδυάσει τη διπλωματία με το στυλ — ξεκινώντας τη θητεία της με έναν… ελληνικό ρυθμό στα μπουζούκια.
Πηγές:
AP News, Greek Reporter, Hellenic News of America, SKAI, Vogue Greece, Athens Times, Euro Weekly News, Wikipedia



































