Για κάθε χοτ ντογκ που τρώτε χάνετε 36 λεπτά από τη ζωή σας. Τουλάχιστον αυτό δείχνει έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature.
Η έρευνα εξέτασε 5.853 τροφές και μέτρησε πώς επηρεάζουν το προσδόκιμο υγιούς ζωής.
«Για παράδειγμα, 0,45 λεπτά χάνονται για κάθε γραμμάριο επεξεργασμένου κρέατος ή 0,1 λεπτά κερδίζονται για κάθε γραμμάριο φρούτου», εξήγησε στο CNN ο Olivier Jolliet, εκ των συντακτών της έρευνας.
Η κατανάλωση τροφών όπως οι ξηροί καρποί, τα θαλασσινά, τα φρούτα και τα μη αμυλώδη λαχανικά, από την άλλη πλευρά, επιδρά θετικά στην υγεία.
Παρότι η έρευνα εξετάζει τα τρόφιμα που αυξάνουν ή μειώνουν το προσδόκιμο ζωής, δεν είναι τόσο εύκολο να προσπαθήσει κανείς να «ακυρώσει» τις επιβλαβείς διατροφικές επιλογές με πιο επωφελείς, σημειώνει ο Jolliet.
«Ο δείκτης θέλει κυρίως να βοηθήσει τον κόσμο στις επιλογές του και στο να χρησιμοποιεί τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνει σε καθημερινή βάση για να κάνει τις μικρότερες δυνατές αλλαγές στις καθημερινές του συνήθειες και επιλογές, αλλά να έχει το μέγιστο δυνατό όφελος για την υγεία του και το περιβάλλον», εξηγεί.
Ο στόχος είναι να επιλέγει κανείς καλύτερες τροφές, όχι να χάνει το χρόνο του με την αριθμητική, τονίζει.
Δεν είναι τόσο εύκολο να υπολογίσει κανείς ποια φαγητά πρέπει να τρώει για να ζήσει ως τα 100, τονίζει η Marion Nestle, καθηγήτρια διατροφής και δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Άλλωστε, τα νούμερα δεν είναι εντελώς αξιόπιστα.
«Το να αλλάξει κάποιος τη διατροφή, προσθέτοντας ή αποκλείοντας μία τροφή πιθανότατα δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά. Αυτό που μετρά είναι τα διατροφικά μοτίβα»