Η Eresus Cinnaberinus, γνωστή και ως «αράχνη-πασχαλίτσα», οφείλει την ονομασία της στο έντονο κόκκινο σώμα με μαύρες βούλες, χαρακτηριστικό που θυμίζει το γνωστό ζουζούνι. Το χρώμα αυτό εμφανίζεται μόνο στα αρσενικά και λειτουργεί ως καμουφλάζ απέναντι στους φυσικούς εχθρούς τους.
Μοναδικό αλλά ακίνδυνο είδος
Παρά την εντυπωσιακή της εμφάνιση, η αράχνη-πασχαλίτσα είναι εντελώς ακίνδυνη για τον άνθρωπο. Αν και μπορεί να τσιμπήσει, το δηλητήριό της είναι ήπιο και λιγότερο επιβλαβές ακόμη και από αυτό μιας μέλισσας, καθιστώντας την απολύτως ασφαλή για τον άνθρωπο.
Το σπάνιο αυτό είδος έχει καταγραφεί στην Ελλάδα και στο παρελθόν, με πιο γνωστή την παρουσία του στο νησί του Πόρου το 2016. Αντίστοιχες παρατηρήσεις έχουν γίνει και σε άλλες περιοχές των Βαλκανίων, όπως στην Προύσα της Τουρκίας, όπου η εμφάνιση μιας πασχαλίτσας προκάλεσε έκπληξη στους κατοίκους.
Η θηλυκή αράχνη, παρότι λιγότερο εντυπωσιακή, παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο. Πεθαίνει αφού εκκολάψει τα αυγά της, προσφέροντας το ίδιο της το σώμα ως τροφή για τα μικρά της.
Προστατευόμενο είδος στην Ευρώπη
Στην Μεγάλη Βρετανία, το είδος θεωρείτο εξαφανισμένο και μόλις το 2011 επανεισαχθεί στη φύση, ενώ στο Βέλγιο, όπου είχε εξαφανιστεί από το 1896, επανεμφανίστηκε το 2009 και πλέον προστατεύεται αυστηρά.
Η παρουσία της στην Ελλάδα, ιδιαίτερα σε οικοσυστήματα όπως το Δέλτα του Έβρου, είναι ενδεικτική της πλούσιας και εύθραυστης βιοποικιλότητας της χώρας μας, την οποία οφείλουμε να προστατεύουμε ενεργά.