Τα φασόλια Τυχερού Έβρου, ντόπια ποικιλία της περιοχής, ξεχωρίζουν για τη διατροφική τους αξία, καθώς είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, σίδηρο, χαλκό, φώσφορο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ασβέστιο και κάλιο, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Στην εκπομπή «Περίμετρος» της ΕΡΤ3, ο βιοχημικός Φώτης Τέκος από την εταιρεία τεχνοβλαστού foodOxys ανέφερε: «Το φασόλι του Τυχερού Έβρου ήρθε στο εργαστήριό μας μέσω συνεργασίας με τη Δημοσυνεταιριστική Έβρου. Μετά από αναλύσεις για βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, διαπιστώσαμε ότι ξεπερνάει τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές σε πολλά θρεπτικά στοιχεία».
Ο κ. Τέκος εξήγησε ότι η κατανάλωση των φασολιών αυτών συμβάλλει σε:
-
Υποστήριξη της όρασης και του ανοσοποιητικού
-
Βελτίωση της γνωσιακής λειτουργίας
-
Γονιμότητα και αναπαραγωγή
-
Καλή κατάσταση νυχιών, μαλλιών, δοντιών και δέρματος
-
Αντιμετώπιση κόπωσης και παραγωγή ενέργειας
-
Καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος
Τα φασόλια Τυχερού Έβρου αποτελούν παράδειγμα παραδοσιακής ελληνικής τροφής και επιβεβαιώνουν τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, η οποία έχει αποδεδειγμένα θετική επίδραση στην υγεία.
