Η κεφαλή του αγάλματος της θεάς Τύχης στην Φιλιππούπολη, ανακαλύφθηκε στην επισκοπική βασιλική, στο σημείο όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη, ανέφερε την Πέμπτη ο αρχαιολόγος Lyubomir Merdzhanov, επικεφαλής των ανασκαφών, ο οποίος περιγράφει το τμήμα του αγάλματος ως «απίστευτο εύρημα» και «εξαιρετικά σπάνιο τεχνούργημα», το οποίο οι επιστήμονες ήλπιζαν να ανακαλύψουν εδώ και πολύ καιρό.
Η αναπαράσταση της θεάς Τύχης στην αρχαία Φιλιππούπολη
Η Τύχη απεικονίζεται σε νομίσματα, ακόμη πιο πριν στη Φιλιππούπολη, ανάμεσα στα τέλη του πρώτου αιώνα μ.Χ. μέχρι τα μέσα του τρίτου αιώνα μ.Χ.
«Κουβαλά στο κεφάλι της την πόλη»
Το κεφάλι κοσμεί μια κορώνα, ένα στέμμα που απεικονίζει τα τείχη πόλης. Το κεφάλι – και ενδεχομένως, ολόκληρο το άγαλμα, δημιουργήθηκε σύμφωνα με την παράδοση της Ελληνιστικής περιόδου, από υψηλής ποιότητας μάρμαρο με ίριδες σε σχήμα καρδιάς
Το στέμμα είναι μια εξωραϊσμένη αναπαράσταση της πύλης μιας πόλης, με έναν πυργίσκο εκατέρωθεν των πλευρών της, λες και η θεά κουβαλούσε την Φιλιππούπολη στο κεφάλι της, εξηγεί ο Merdzhanov.
Το εύρημα συνδέεται με ένα παλαιότερο, ουσιαστικά ανεξερεύνητο ιερό κάτω από την επισκοπική βασιλική. Ο Merdzhanov εικάζει ότι, το υπόλοιπο τμήμα του αγάλματος, βρίσκεται κάπου κοντά. Το μέγεθος της κεφαλής, υποδηλώνει ότι το άγαλμα είχε ύψος περίπου 2.5 μέτρα.
Το κεφάλι θα μελετηθεί, θα καθαριστεί και θα τεθεί προς έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Φιλιππούπολης.
Ο επιστήμονας έχει συνδέσει την ανακάλυψη με το κεφάλι του αγάλματος της Κυβέλης που ανακαλύφθηκε στην πόλη Μπουργκάς, στην Μαύρη Θάλασσα, ωστόσο σημείωσε ότι το νεότερο εύρημα είναι σε καλύτερη κατάσταση.
Το μαρμάρινο κεφάλι της Τύχης, βρέθηκε την Τετάρτη, από μια ομάδα, δύο μέλη της οποίας είναι σύμβουλοι: ο καθηγητής Ventsislav Dinchev από το εθνικό ινστιτούτο αρχαιολογίας στη Σόφια και η Zheni Tankova, επί χρόνια ερευνήτρια της επισκοπικής βασιλικής της Φιλιππούπολης.
Η κεφαλή του αγάλματος βρέθηκε κοντά στον άμβωνα της βασιλικής και πιθανόν χρησιμοποιήθηκε ως υλικό οικοδόμησης της κατασκευής. Είναι επίσης πιθανό, η θέση της να ενείχε ένα συμβολικό νόημα, εξηγεί ο Merdzhanov.
Η κεφαλή του αγάλματος, ανακαλύφθηκε παρουσία εκπροσώπων του εθνικού ινστιτούτου ακίνητων μνημείων (NIICH) και της υπηρεσίας δίωξης από τη Σόφια.
Ελπίδες για εκτενέστερες μελέτες
Ο Merdzhanov ελπίζει να βρεθεί ένας βιώσιμος τρόπος να σηκώσουν τα μωσαϊκά της επισκοπικής βασιλικής, ώστε οι αρχαιολόγοι να μπορέσουν να σκάψουν βαθύτερα στο παλαιότερο ιερό από κάτω, και να αναζητήσουν το εναπομείναν τμήμα του αγάλματος.
Στις 16 Απριλίου, μετά την ενημέρωση της NIICH σχετικά με την ανακάλυψη μιας πέτρινης κεφαλής στην επισκοπική βασιλική της Φιλιππούπολης, εμπειρογνώμονες εξέτασαν το σημείο και ανακάλυψαν ότι κάποιος είχε παρέμβει στα μωσαϊκά.
Από τον Merdzhanov ζητήθηκε να εκτεθεί το σημείο και όσα βρίσκονται εκεί, και έτσι ήρθε στο φως η κεφαλή της Τύχης.
Με τον τρόπο αυτό, έγινε γνωστό ότι, η κεφαλή είχε έρθει ξανά στο φως κατά το παρελθόν και τοποθετήθηκε ξανά στο χώμα.
Κατόπιν σύστασης της εποπτικής επιτροπής, η κεφαλή θάφτηκε ξανά, ενώ εκδόθηκε ένα πρωτόκολλο, το οποίο απαγορεύει κάθε δραστηριότητα στη βασιλική.
Παράλληλη απαγόρευση επιβλήθηκε από τον Δήμαρχο Φιλιππούπολης, Kostadin Dimitrov, όμως μια άλλη εντολή που εξέδωσε, προτρέπει την περαιτέρω εξερεύνηση του σημείου.
Πηγή: enikos.gr