Μήνυμα ευρωπαϊκής ενότητας και στρατηγικής ωριμότητας έστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον γνωστό δημοσιογράφο Richard Quest του τηλεοπτικού δικτύου CNN, στο περιθώριο της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο κ. Γεραπετρίτης χαιρέτισε με έμφαση τη νέα συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ηνωμένου Βασιλείου, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί όχι μόνο εμπορική διευκόλυνση αλλά και “ένα σημαντικό βήμα ενίσχυσης της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης”, τονίζοντας ότι “δεν μπορούμε να φανταστούμε την Ευρώπη χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο”. Επισήμανε μάλιστα ότι η ελληνική πλευρά εργάστηκε συστηματικά για την επίτευξη της συμφωνίας αυτής.
Αναφερόμενος στη γεωπολιτική συγκυρία, ο Έλληνας Υπουργός επεσήμανε ότι οι τρέχουσες διεθνείς απειλές – με φόντο τη ρωσική επιθετικότητα και την αβεβαιότητα γύρω από την αμερικανική πολιτική υπό τον Ντόναλντ Τραμπ – απαιτούν ρεαλισμό, ενότητα και διάλογο. «Όταν υπάρχουν κοινές προκλήσεις, τα έθνη τείνουν να έρχονται πιο κοντά. Συσπειρώνονται και γίνονται πιο ισχυρά», τόνισε.
Σε ερώτηση για την ελληνική οικονομία, ο Υπουργός υπογράμμισε τη θεαματική πρόοδο των τελευταίων ετών, αναφέροντας ότι η Ελλάδα έχει αναδειχθεί “πρωταθλήτρια στην Ευρώπη” σε δείκτες ανάπτυξης, μείωσης ανεργίας και δημοσιονομικής εξυγίανσης. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θετικό επενδυτικό κλίμα, με πολυεθνικές κολοσσούς όπως Amazon, Google, Pfizer και Cisco να επιλέγουν την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό.
Το τελευταίο μέρος της συνέντευξης επικεντρώθηκε στο κρίσιμο θέμα της θαλάσσιας ασφάλειας, ενόψει και της σχετικής συνεδρίασης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ο κ. Γεραπετρίτης ανέδειξε τη σημασία της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, επισημαίνοντας ότι “το 80% του παγκόσμιου εμπορίου διακινείται μέσω θαλάσσης”, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ενίσχυση της ναυτιλιακής ασφάλειας απέναντι σε σύγχρονες υβριδικές απειλές, όπως η πειρατεία, η κυβερνοεπίθεση, η τρομοκρατία και η διακίνηση ανθρώπων. Πρότεινε, μάλιστα, τη διαμόρφωση ενός νέου πολυμερούς πλαισίου δράσης, ανταποκρινόμενο στην ανάγκη για παγκόσμια συνεργασία σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα.
Η συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών αποτυπώνει μια διπλωματικά ώριμη και εξωστρεφή Ελλάδα, έτοιμη να διαδραματίσει ρόλο-κλειδί τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στο διεθνές πεδίο.