«Πλέον πάμε δομημένα με σχέδιο για την επόμενη μέρα» επεσήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου στο πλαίσιο του GenAI Summit 2024 που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Ο κ. Παπαστεργίου μίλησε για το mAigov, κάνοντας μια παρουσίαση σε μορφή demo μιας νέας δυνατότητας του Ψηφιακού Βοηθού. Ο υπουργός εξήγησε πως «μια πολύ δημοφιλής διαδικασία, όπως η υπεύθυνη δήλωση, θα γίνεται με έναν τελείως απλό και φιλικό τρόπο από το κινητό μας». Οι πολίτες θα ζητούν από το mAigov μια υπεύθυνη δήλωση, θα δίνουν τη συγκατάθεσή τους και το κείμενο το οποίο επιθυμούν και την ίδια στιγμή θα λαμβάνουν την υπεύθυνη δήλωση συμπληρωμένη, έτοιμη προς χρήση στην προσωπική τους θυρίδα πολίτη.
Μάλιστα ο κ. Παπαστεργίου μαζί με τον Business Innovation Director της Ubitech, Δημήτρη Αλεξάνδρου και τον Research & Development Director της Ubitech, Παναγιώτη Γούβα έκαναν ένα απολογισμό των εφαρμογών ΤΝ που έχουν ενταχθεί τον τελευταίο ένα χρόνο στην ελληνική δημόσια διοίκηση, από τον Δεκέμβριο του 2023 που το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης «λάνσαρε» το mAigov, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024 που ο ψηφιακός βοηθός απέκτησε λειτουργίες action bot (από info bot που ήταν μέχρι εκείνη την περίοδο) και τον Μάρτιο με την αξιοποίηση της ΤΝ στο Κτηματολόγιο, αλλά και τον ψηφιακό βοηθό για τους επισκέπτες της χώρας μας το mAiGreece τον Ιούνιου του ίδιου χρόνου.
Μάλιστα, ο υπουργός επεσήμανε ότι «περίπου ένα χρόνο μετά την εισαγωγή του mAigov στην ελληνική δημόσια διοίκηση μετράμε σταθερά 5 με 6 χιλιάδες ερωτήματα την ημέρα το οποίο σημαίνει ότι 5 με 6 χιλιάδες τηλεφωνήματα ή email ή ακόμη χειρότερα επισκέψεις που αποφεύχθηκαν». Όπως σημειώθηκε το σύστημα έχει απαντήσει περίπου 1,5 εκατ. ερωτήματα, «μιλά» 25 γλώσσες, ενώ μέχρι στιγμής έχει δεχθεί 3.500 ανεπιτυχείς επιθέσεις