Κυριακή, 08/12/2024
Καιρός
Αν. Μακεδονίας και Θράκης
Καιρός
Αν. Μακεδονίας και Θράκης
Powered by Tomorrow.io
x

Γιατί ο Μητσοτάκης έσπευσε να καλέσει τον Τράμπ στην Ελλάδα!

Δημοσιεύτηκε από: Παναγιώτης Πεντζουρίδης | 12 Νοεμβρίου 2024, 10:00 πμ (Updated 4 εβδομάδες πριν)

*Γράφει ο Παναγιώτης Πεντζουρίδης, Δημοσιογράφος – Γενικός Διευθυντής του Θρακικού Πρακτορείου Ειδήσεων

Είναι αλήθεια, ότι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, τα τελευταία 15 χρόνια τουλάχιστον, βασίστηκε πάνω στο αφήγημα και το δόγμα των Δημοκρατικών των ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι η χώρα μας αποδέχθηκε όλες τις επιλογές της Αμερικανικής Υπερδύναμης, προκειμένου να ταυτίζεται με τον εκάστοτε Πρόεδρο.

Ακόμα και την περίοδο της πρώτης Προεδρίας Τράμπ, η Ελλάδα είχε διαφωνήσει σε πολλά ζητήματα διπλωματικής πολιτικής για την Αν. Μεσόγειο όσο και για άλλες στρατηγικές επιλογές των ΗΠΑ, πλην όμως η αντίστασή της ήταν δεν ήταν σθεναρή και έτσι συνεκτιμήθηκε περισσότερο διπλωματικά παρά στρατηγικά.

Παρ’ όλο που η οικογένεια Μητσοτάκη, παραδοσιακά είχε αγαστές σχέσεις με τους Ρεπουμπλικάνους, εντούτοις ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήλπιζε ότι μία εκλογή της Κάμαλα Χάρις θα έδινε μία καλύτερη πορεία στις σχέσεις των δύο χώρων, όσο και θα ανέπτυσσε τη γεωστρατηγική θέση της χώρας μας.

Έτσι, η ηγεμονική πλέον νίκη του Ντόναλντ Τράμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ, ανάγκασε την Ελλάδα και την διπλωματική πολιτική της να αναδιπλωθούν και να θέσουν άμεσα σε ενέργεια το “plan B”, δηλαδή της άμεσης προσέγγισης του νέου Προέδρου προκειμένου και πριν την επίσημη ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου, να επιτευχθούν συμφωνίες πλεύσης για την επόμενη τετραετία.

Το τηλεφώνημα του Έλληνα πρωθυπουργού προς τον εκλεγμένο Αμερικανό Πρόεδρο, δεν είναι τυχαίο ούτε χρονικά ούτε σε επίπεδο ουσίας. Δεν ήταν καθόλου τηλεφώνημα πρωτοκόλλου, αντίθετα περιείχε άμεσες αιτιάσεις και ανοίγματα της ελληνικής πλευράς προς τις ΗΠΑ και κυρίως έθεσε την ατζέντα των ζητημάτων που απασχολούν τόσο τη χώρα μας, όσο και την Ευρώπη.

Ακούγεται ουτοπικό, αλλά ναι, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης έθεσε και ζητήματα της Ευρώπης, μιας και η Γερμανία περνά μία απο τις δυσκολότερες οικονομικά και πολιτικά περιόδους και δεν είναι σε θέση να σηκώσει το βάρος τέτοιων συνομιλιών. Πολύ περισσότερο, γιατί και αυτή είχε επενδύσει στην εκλογή της Κάμαλα Χάρις.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα έρθει στην Ελλάδα και η επίσκεψη αυτή, θα είναι απο τις πρώτες που θα πραγματοποιηθούν για τον νέο Πλανητάρχη. Το επιθυμεί και ο ίδιος, διότι υπάρχουν άμεσα θέματα που πρέπει να χειριστεί ο ίδιος και οι συνεργάτες του τόσο για τη Μ. Ανατολή όσο και για την Ουκρανία και την όλη εμπλοκή της Ε.Ε. σε αυτά.

Ο Ντοναλντ Τράμπ, θα επισκεφθεί την Ελλάδα πιο γρήγορα απ’ όσο το πιστεύουν κάποιοι, γιατί πρέπει να καθορίσει με στρατηγικές του κινήσεις τις συζητήσεις που θα ξεκινήσει με το Ρώσο ομόλογό του για διάφορα διμερή αλλά και στρατηγικής σημασίας θέματα.

Σε κάθε περίπτωση, το τηλεφώνημα Μητσοτάκη δεν εντάσσεται σε μία απλή εθιμοτυπική τηλεφωνική συνδιάλεξη, αλλά σε μία πρωτοβουλία που έχει στρατηγικό χαρακτήρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Μένει να αποδειχθεί, εάν η Ελλάδα θα χρησιμοποιηθεί απο την Ευρώπη και τις ΗΠΑ ως μέσο πίεσης ή η χώρα μας θα αξιοποιήσει την ευκαιρία που της δίνεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στο “ρευστό” γεωπολιτικά πεδίο, όπως αυτό διαμορφώνεται με την “πτώση” της Γερμανικής ηγεμονίας στην Ευρώπη.

Οι εξελίξεις δεν είναι μακριά…