Με αφορμή το θάνατο ενός μικρού κοριτσιού στη Θεσσαλονίκη από παρβοϊό αλλά και την εμφάνισης συρροής περιστατικών παρβοϊού σε παιδικό σταθμό της συμπρωτεύουσας, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8, στην εκπομπή «Σε Διάδραση» και στην Αρετή Μπίτα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην αρχή της συνομιλίας του με τη δημοσιογράφο «πρόκειται για την 5η νόσο, ένας αρκετά διαδεδομένος ιός και το έχει περάσει πάνω από 50% του πληθυσμού και θεωρείται ελαφριά νόσος. Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι μάλλον η εξαίρεση, η εξαίρεση βασικά με αυτά που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Προκαλεί λοιπόν, ένα εξάνθημα και το χαρακτηριστικό αυτό εξάνθημα είναι αυτό που λένε σαν να έχει φάει σφαλιάρα στο μάγουλο, σαν κοκκινίλα και είναι πολύ χαρακτηριστικό όταν εμφανιστεί, διότι ένα μεγάλο ποσοστό, γύρω στο 20% το περνάνε τελείως ασυμπτωματικά. Προβλήματα όμως, προκαλεί στους ανοσοκατασταλμένους, οι οποίοι μπορεί να έχουν σοβαρό πρόβλημα και σε εγκύους».
«Δε νομίζω ότι έχουμε πλήρη εικόνα αυτή τη στιγμή. Δεν αποκλείεται όμως, μια λοίμωξη να επιβαρύνει την κατάσταση, όπως συμβαίνει σε όλες τις ιογενείς λοιμώξεις» υπογράμμισε έπειτα ο κ. Μαγιορκίνης λέγοντας «οι λοιμώξεις είναι πιο βαριές. Αυτό δεν αποκλείεται, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε αρκετά στοιχεία για να εξάγουμε ένα ασφαλές συμπέρασμα. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας ανησυχεί σε αυτή τη φάση διότι είναι ένας ιός τον οποίο έχει περάσει πάνω από το 50% του πληθυσμού».
Όσον αφορά τώρα για το τι μπορεί να παρουσιάσει αυτός ο ιός, όπως για παράδειγμα μυοκαρδίτιδα, σημείωσε το εξής «είναι εξαιρετικά σπάνιο αυτό τώρα, μπορεί δηλαδή να είναι και λιγότερο από 1 στα 100.000. Δεν νομίζω ότι έχουμε επαρκή στοιχεία γιατί είναι μία νόσος η οποία γενικά θεωρείται ελαφριά. Σε μεγάλο ποσοστό είναι αδιάγνωστη. Και για να γίνει διάγνωση πρέπει κανονικά να γίνει ένα μοριακό τεστ. Οπότε δεν έχουμε επαρκή στοιχεία για το ποσοστό της επιπλοκής. Εάν για παράδειγμα είχε θεωρηθεί ότι είναι σοβαρή, θα υπήρχε και αντίστοιχο εμβόλιο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εμβόλιο για το συγκεκριμένο ιό και σας λέω έχει απασχολήσει σχεδόν αποκλειστικά τους ανοσοκατασταλμένους και από εκεί μπορεί να τους κάνει έτσι πολύ βαριές καταστάσεις».
Τι είναι ο Παρβοϊός;
Ο ανθρώπινος Παρβοϊός Β19 (Parvovirus B19) είναι ο αιτιολογικός ιός του λοιμώδους ερυθήματος (γνωστού επίσης και ως πέμπτη νόσος) σε παιδιά, ενώ μπορεί να προκαλέσει και απλαστικές κρίσεις σε ασθενείς με αναιμία. Ο ιός μπορεί να προκαλέσει επίσης αρθροπάθειες, εμβρυοπάθειες και απόρριψη του μοσχεύματος μετά από μεταμόσχευση νεφρού.
Ο Παρβοϊός Β19 έχει παγκόσμια εξάπλωση. Οι συχνότητα εμφάνισης των ειδικών αντισωμάτων έναντι του ιού στις δυτικές αναπτυγμένες κοινωνίες, είναι μεταξύ 40-60% του πληθυσμού. Ο τρόπος μετάδοσης του ιού δεν είναι απόλυτα γνωστός. Η μετάδοση μέσω σταγονιδίων και η κοπρανο-στοματική οδός, είναι οι περισσότερο ύποπτες. Το αίμα και τα προϊόντα αίματος είναι μολυσματικά και έτσι οι ασθενείς με πολλαπλές μεταγγίσεις και οι τοξικομανείς, αποτελούν ομάδες με υψηλή συχνότητα εμφάνισης του Παρβοϊού Β19.
Ο Παρβοϊός Β19 πολλαπλασιάζεται στο μυελό των οστών στα πρόδρομα κύτταρα των ερυθροκυττάρων, τα οποία καταστρέφονται κατά τη διαδικασία. Σε ασθενείς που ήδη πάσχουν από αναιμία (δρεπανοκυτταρική αναιμία, χρόνια αιμολυτική αναιμία), η λοίμωξη από τον ιό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση των λεγόμενων απλαστικών κρίσεων, κατά τις οποίες η έλλειψη ανεφοδιασμού σε ερυθρά αιμοσφαίρια οδηγεί σε επιδείνωση της αναιμίας.
Η περίοδος επώασης διαρκεί 1-12 εβδομάδες. Χωρίς κάποιο χαρακτηριστικό πρώιμο σύμπτωμα, εμφανίζεται ξαφνικά ένα εξάνθημα και στα δυο μάγουλα που καταλαμβάνει ολόκληρη την επιφάνειά τους μέχρι τις ρινοχειλικές πτυχές, το μέτωπο και το στόμα, το οποίο αλλάζει σε χρώμα και σε μορφή σχεδόν κάθε μέρα. Μπορεί να εμφανιστούν επίσης συμπτώματα όπως αρθραλγία (ιδιαίτερα στις γυναίκες), ψευδο- σκωληκοειδίτιδα, εντερίτιδα καθώς και γριππώδη συνδρομή.
Λοιμώξεις με τον Παρβοϊό Β19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οδηγούν σε αποβολές (λοίμωξη στην αρχή της εγκυμοσύνης) και σε σοβαρές εμβρυικές βλάβες (εμβρυϊκός ύδρωπας), σε λοίμωξη στο τέλος της κύησης.