Το βουλγαρικό Εθνικό Επιτελείο Καταπολέμησης κορονοϊού, επιβεβαίωσε σήμερα ότι τα κρούσματα ανέρχονται σε 549 και εκτιμά κορύφωση της επιδημίας γύρω στο Πάσχα. Ο επικεφαλής στρατηγός Βεντσισλάβ Μουταφτσίισκι, ανέφερε, ότι επιβεβαιώθηκαν 8 νέα κρούσματα, όλα στη Σόφια, ότι 201 ασθενείς βρίσκονται σε νοσοκομεία υπό ιατρική παρακολούθηση και 26 βρίσκονται σε εντατικές θεραπείες και κλινικές.

Παράλληλα, επισήμανε ότι, σήμερα απεβίωσαν 2 ασθενείς με πολλές συνοδευτικές ασθένειες. Μαζί τους ο συνολικός αριθμός των θυμάτων είναι 22. Το ιατρικό προσωπικό που μολύνθηκε από τον κοροναϊό ανέρχεται σε 30 άτομα και αποτελεί το 5,5% του συνόλου των κρουσμάτων. Δεν υπάρχουν νέες προσβεβλημένες περιοχές στη Βουλγαρία τις τελευταίες 24 ώρες.

Ο στρατηγός Βεντσισλάβ Μουταφτσίισκι, τόνισε ακόμη, ότι  δεν υπάρχουν ακριβή στατιστικά στοιχεία για τους Βούλγαρους που έχουν μολυνθεί από κορονοϊό στο εξωτερικό, με τις μοναδικές διαθέσιμες πληροφορίες να προέρχονται από τις πρεσβείες. Επιπλέον, προέβλεψε, ότι κορύφωση της επιδημίας στη Βουλγαρία αναμένεται γύρω στο Πάσχα, με βάση μοντέλα μαθηματικών από τη Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορονοϊού, εξασφαλίστηκαν, 2908 νοσοκομειακά κρεβάτια, για ασθενείς με κορονοϊό στα περιφερειακά νοσοκομεία. Υπάρχουν επίσης 233 κρεβάτια για εντατική θεραπεία και παρακολούθηση ασθενών, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Δήμων.

Οι τοπικές αρχές ανησυχούν για την έλλειψη επαρκώς καταρτισμένων ιατρικών στελεχών, καθώς τα περιφερειακά νοσοκομεία λειτουργούν επί του παρόντος με το ελάχιστο αναγκαίο προσωπικό, μεγάλο μέρος των οποίων είναι στην ομάδα υψηλού κινδύνου – τους συνταξιούχους.Τα χρήματα για ανακαίνιση και εξοπλισμό των νοσοκομείων παρέχονται επί του παρόντος από τους δημοτικούς προϋπολογισμούς και δωρεές.

Πηγή: BNR