Την ανάδειξη της βάσης της Σούδας ως το πιο στρατηγικό σημείο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στο οποίο συναντώνται τα συμφέροντα Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών μαζί με εκείνα της ειρήνης και της ασφάλειας, επισήμανε ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο από την 115 Πτέρυγα Μάχης στα Χανιά.

Στην Κρήτη δεν χτυπάει μόνο η καρδιά της Ελλάδος, χτυπάει η καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου και ο δυνατός παλμός της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν υπήρξαν ποτέ τόσο στενές και παραγωγικές όσο σήμερα. Ανακοίνωσε ότι η Σούδα γίνεται η έδρα μόνιμου ελλιμενισμού του πλοίου USS Hershel Williams, ενός από τα μεγαλύτερα πλοία των Ηνωμένων Πολιτειών και πρόσθεσε ότι από τη βάση της Σούδας τα αμερικανικά και ελληνικά αεροσκάφη θα πετούν μαζί.

Ανέφερε ακόμη ότι «η αναβαθμισμένη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ απλώνει τη δράση της και στον χώρο της κοινής αμυντικής βιομηχανίας μας, με αιχμή τον εκσυγχρονισμό των 84 F-16 αλλά και με κοινά προγράμματα και πολύ σημαντικές κοινές επενδύσεις σε ελληνικά ναυπηγεία». Σημείωσε εξάλλου, ότι η συνεργασία αυτή «διευρύνεται και σε άλλα πεδία και σε άλλες περιοχές. Όπως στην Αλεξανδρούπολη η οποία ήδη εξελίσσεται σε κόμβο μεταφοράς αμερικανικού φυσικού αερίου προς την ηπειρωτική Ευρώπη, ανατολική και κεντρική Ευρώπη. Εκεί κατασκευάζεται πλωτή μονάδα επεξεργασίας φυσικού αερίου και ταυτόχρονα δρομολογείται και η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Το ίδιο και το λιμάνι της Καβάλας».

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, είπε ότι παρουσίασε στον κ. Πομπέο και την αμερικανική αντιπροσωπεία τις ελληνικές θέσεις για το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας, που συνοψίζονται στη φράση «όχι σε μονομερείς ενέργειες». Η ελληνική απάντηση σε όλες τις προκλήσεις δεν είναι άλλη από την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να μένει η σταθερή πυξίδα για όλους μας. Παράλληλα τόνισε ότι η απάντηση της Αθήνας «συνοδεύεται πάντα από πρωτοβουλίες καλής γειτονίας.

Όπως οι πρόσφατες συμφωνίες που υπογράψαμε για τις θαλάσσιες μας ζώνες με την Ιταλία και με την Αίγυπτο. Αλλά και η εμβληματική θεσμοθέτηση του East Mediterranean Gas Forum. Πρόκειται για μια πολιτική την οποία ουσιαστικά χαιρετίζουν σχεδόν όλοι οι γείτονες και σύμμαχοί μας: H Κύπρος, η Γαλλία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα εξετάσει τις σχέσεις της με την Τουρκία στο προσεχές Συμβούλιο Κορυφής, που θα ξεκινήσει σε δύο ημέρες, αλλά και ο αραβικός κόσμος, θα έλεγα όλη η διεθνής κοινότητα».

Αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την προσδοκία να ξεκινήσουν σύντομα ενώ όσο και για την τεχνική διαδικασία η οποία εξελίσσεται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, της Ατλαντικής Συμμαχίας. Είμαι, λοιπόν, συγκρατημένα αισιόδοξος ότι τώρα πια έχει έρθει η σειρά της διπλωματίας.

Οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα σαν πυλώνα σταθερότητας και στηρίζουμε την ελληνική κυβέρνηση, είπε από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός και εξέφρασε την ελπίδα να καρποφορήσουν οι διερευνητικές επαφές που ξεκινούν. Ο κ. Πομπέο είπε ακόμα ότι στην επίσκεψή του στο Εβραϊκό Μουσείο στη Θεσσαλονίκη θυμήθηκε την αναγκαία δουλειά που πρέπει να γίνει για τον αντισημιτισμό και να μάθουμε στα παιδιά μας το Ολοκαύτωμα. Έχουμε μια πολύ ισχυρή στρατιωτική σχέση και σας βλέπουμε σαν έναν πυλώνα σταθερότητας και έχουμε πολύ στενούς δεσμούς, είπε.

Ο κ. Πομπέο -ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε το πρωθυπουργικό ζεύγος για τη φιλοξενία του- είπε ότι είναι η πρώτη φορά που ένας Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έρχεται στην Ελλάδα δυο φορές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «πολύ ισχυρή στρατιωτική σχέση» Ελλάδος-ΗΠΑ και αναφέρθηκε στις συζητήσεις που είχε με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο λέγοντας: «δουλεύουμε για να προωθήσουμε τα πράγματα που συζητήσαμε πριν από ένα χρόνο σχετικά με την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που έγινε πέρυσι».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι είναι στρατηγικής σημασίας επιλογή ο μόνιμος ελλιμενισμός του ελικοπτεροφόρου πλοίου «USS Hershel «Woody» Williams» στη βάση, «γιατί είναι στρατηγική θέση και συμβολίζει την στρατηγική συνεργασία που υπάρχει και θα συνεχίσει να αυξάνεται».
Αναφορικά με τον τομέα της ενέργειας ο κ. Πομπέο είπε ότι «πιστεύουμε στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, και στηρίζουμε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες για την ευημερία στην περιοχή».

Για τα ελληνοτουρκικά τόνισε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις συζητήσεις μεταξύ μελών του ΝΑΤΟ «όπως μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος», πρόσθεσε ότι συζήτησε με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Στόλτεμπεργκ «σχετικά με την πρόοδο που γίνεται στο ΝΑΤΟ» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτές οι συζητήσεις μπορούν να συνεχιστούν με σοβαρό τρόπο».

Ο κ. Πομπέο έκλεισε τις δηλώσεις του κάνοντας αναφορά στην επέτειο των 200 ετών από τη έναρξη της ελληνικής επανάστασης και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό άλλη μια φορά για τη φιλοξενία.

Πηγή: ΕΡΤ