Με την καθιερωμένη έπαρση της ελληνικής σημαίας στο πάρκο του Μπόουλινγκ Γκριν, όπου διαθέτει ιστό η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, τιμήθηκε η γιορτή της 25ης Μαρτίου στη Νέα Υόρκη.
Σε μια ιδιαίτερη χρονιά, η οποία, παρά την διαφαινόμενη επιστροφή στην κανονικότητα, μετά την διετή παύση που επέβαλε η αντιμετώπιση της πανδημίας, έχει επισκιαστεί από τα τύμπανα του πολέμου, οι επίσημοι έστειλαν τα δικά τους μηνύματα, με έμφαση στο σθένος των Ελλήνων ηρώων του ‘21 αλλά και τον τρόπο που αυτό αντικατοπτρίζεται σήμερα.
Η συντονίστρια του προγράμματος, Μέμη Σταθάτου, ζήτησε αρχικά από τους παρευρισκόμενους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή, σε μια συμβολική κίνηση συμπαράστασης προς τον λαό της Ουκρανίας. Στην συνέχεια, καλωσόρισε άπαντες και έδωσε τον λόγο στον εκπρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, π. Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο, ο οποίος ανέπεμψε την προσευχή και απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό.
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Πολιτειακός Βουλευτής Ανδρέας Γουνάρδης (Andrew Gounardes) επανέλαβε πως “κάθε μέρα είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Έλληνες”, ενώ, αναφερόμενος στην θυσία των Ελλήνων για την ελευθερία, εστίασε στο τελευταίο κομμάτι του Εθνικού Ύμνου.
“Κάθε φορά που ακούω το τελευταίο κομμάτι του Εθνικού Ύμνου γεμίζω υπερηφάνεια διότι θυμίζει τις θυσίες των Ελλήνων”, τόνισε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας στην συνέχεια πως “Η Ελληνική Επανάσταση ήταν η πρώτη διεθνής σύρραξη που επέφερε παρέμβαση για ανθρωπιστικούς λόγους”, ήταν τα λόγια του.
Στην συνέχεια, την σκυτάλη έλαβε ο Πολιτειακός Βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Μιχάλης Ταννούσης, ο οποίος μίλησε και για τα επιτεύγματα των Ελλήνων μακριά από την πατρίδα τους.
“Σήμερα γιορτάζουμε την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Παράλληλα όμως γιορτάζουμε και την συνεισφορά των Ελλήνων εδώ. Αν δείτε όλους τους Ελληνοαμερικανούς που μένουν στις ΗΠΑ και πόσο επιτυχημένοι έχουν γίνει, θα καταλάβετε ότι αυτή η χώρα αποτελεί έμπνευση, όπως επίσης και τι Κοινότητα έχουν χτίσει εδώ”, είπε ο κ. Τανούσης.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου του Μπόουλινγκ Γκριν, Άρθουρ Πίκολο (Arthur Piccolo) εξήρε, μεταξύ άλλων, την επιλογή της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης να αποκτήσει τον ιστό στο Πάρκο, τον οποίο, όπως είπε χαρακτηριστικά, παραχωρεί και σε άλλες μειονότητες, όπως αυτή της Ουκρανίας.
Στην δική του τοποθέτηση, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, μίλησε για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και την διαχρονική τους πορεία και το πώς αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία σε αυτήν την δύσκολη διεθνή συγκυρία.
“Τα 200 χρόνια το 2021 ήταν μια εορταστική χρονιά για την Ελλάδα, για την ισχυρή ελληνοαμερικανική κοινότητα και τις διμερείς σχέσεις ανάμεσα στα έθνη μας. Οι σπόροι της φιλίας, οι οποίοι είχαν φυτευτεί πολύ νωρίτερα, καρποφόρησαν”, είπε ο Δρ. Κούτρας, μιλώντας, μεταξύ άλλων, για την περίπτωση της Σούδας και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πυλώντας σταθερότητας και ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας πως “η Ελλάδα και η ΗΠΑ στέκονται μαζί για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των καιρών μας”.
Παρόντες ήταν επίσης ο Πρόξενος, Δημήτρης Παπαγεωργίου, οι δυο αντιπρόεδροι της Επιτροπής Παρέλασης, Νίκος Μπάρδης και Δημήτρης Καλαμαράς, το στέλεχος της ΑΧΕΠΑ, Ηλίας Κάτσος, ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης, Ντίνος Ράλλης και άλλοι ομογενείς.
Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης ήταν οι παραδοσιακοί χοροί που απέδωσαν τα παιδιά του χορευτικού τμήματος του Ελληνικού Σχολείου Τσάρτερ.