Επιστρέφει στη συμφωνία για τα σιτηρά η Μόσχα, μετά από τη διεθνή καταδίκη και τους φόβους που εκφράστηκαν για παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Ρωσικά ΜΜΕ μετέδωσαν αρχικά την είδηση χωρίς πολλές λεπτομέρειες, ωστόσο ο τουρκικός Τύπος ανέφερε πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του και του αποκάλυψε πως η συμφωνία «θα συνεχιστεί όπως και παλαιότερα» από την Τετάρτη.
Στη συνέχεια, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:
«Η Ρωσία θεωρεί ότι οι διαβεβαιώσεις που έχει λάβει προσώρας είναι επαρκείς και επανεκκινεί την υλοποίηση της συμφωνίας».
Στην ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ευχαριστεί τα Ηνωμένα Έθνη και την Τουρκία, λέγοντας ότι κατέστη δυνατό να λάβει γραπτές εγγυήσεις από την Ουκρανία ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί ο ανθρωπιστικός διάδρομος και τα ουκρανικά λιμάνια για να εξαπολυθούν στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσίας.
Όπως υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος την Τετάρτη, η συμφωνία προβλέπει να έχουν προτεραιότητα οι αποστολές σιτηρών στα αφρικανικά κράτη, μεταξύ των οποίων η Σομαλία, το Τζιμπουτί και το Σουδάν.
Και αυτό γιατί το Κρεμλίνο φέρεται να ανησυχεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των σιτηρών καταλήγει τελικώς σε πλουσιότερα κράτη.
Η Ρωσία ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι δεν θα συμμετάσχει στη συμφωνία για τα σιτηρά πλέον, εμφανώς εκνευρισμένη μετά από επίθεση με drone εναντίον του στόλου της στη Μαύρη Θάλασσα.
Πλοία φορτωμένα με σιτηρά αποχώρησαν, ωστόσο, την Τρίτη από την Ουκρανία, παρά την απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία, χρησιμοποιώντας τον ανθρωπιστικό διάδρομο.
Τα Ηνωμένα Έθνη, ωστόσο, είχαν ανακοινώσει πως δεν θα ξεκινούσε κανένα άλλο πλοίο την Τετάρτη, εγείροντας φόβους για τα μελλοντικά δρομολόγια.
Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι η μεταστροφή αυτή της Μόσχας έρχεται μια ημέρα μετά από το τηλεφώνημα μεταξύ των προέδρων Πούτιν και Ερντογάν και σειρά επαφών των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών.
Η πολιτική αναλυτής από τη Ρωσία, Τατιάνα Στανοβάϊα, δήλωσε πως η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας δείχνει πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατανοεί ότι δεν μπορεί να «μπλοκάρει» τα πλοία.
«Το Κρεμλίνο έπεσε σε μια παγίδα, από την οποία δεν γνώριζε πώς θα μπορούσε να βγει» τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια.