«Μας ενδιαφέρει η δημιουργία μιας νέας γενιάς χειροτεχνών με επαγγελματική κατάρτιση, πιστοποίηση, επιχειρηματική υποστήριξη και διεθνή δικτύωση», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στη συνέντευξη που έδωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τα προγράμματα στήριξης των χειροτεχνών, καθώς και με τις σχολές παραδοσιακών και καλών τεχνών που υλοποιούνται από το ΥΠΠΟ, σε συνεργασία με άλλα υπουργεία, πανεπιστήμια και περιφέρειες.
Πρόκειται σαφώς για ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα που απο το 2019 έχει εφαρμοστεί και θα ενδυναμωθεί με περισσότερα κονδύλια και δράσεις απο το αρμόδιο Υπουργείο.
Πλην όμως η Αν. Μακεδονία και Θράκη λείπουν και απο αυτό τον κυβερνητικό σχεδιασμό.
Οταν μάλιστα ιστορικά επαγγέλματα, όπως η εκτροφή και η επεξεργασία μεταξιού στο Σουφλί έχει εντυπωσιάσει όλους τους διεθνείς ιστορικούς και όχι μόνο ανα τους αιώνες, διασώζεται και μόνο με τις προσωπικές προσπάθειες των Σουφλιωτών και χωρίς καμία κρατική μέριμνα.
-Γιατί εξαιρέθηκε η Θράκη, με τα τόσα χειρωνακτικά επαγγέλματα και είδη οικοτεχνίας, απο το φιλόδοξο πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού;
-Τι έχουν να απαντήσουν για όλα αυτά οι συναρμόδιοι φορείς εντός της Περιφέρειας ΑΜ-Θ καθώς και το ίδιο το Υπουργείο;
-Ποια η άποψη του Υφυπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας – Θράκης);
Αναμένουμε καταρχήν σοβαρές απαντήσεις και φυσικά να συμπεριληφθεί η Θράκη στο πρόγραμμα ανάδειξης των χειρωνακτικών επαγγελμάτων!
Π.Β.Π.