Τετάρτη, 04/12/2024
Καιρός
Αν. Μακεδονίας και Θράκης
Καιρός
Αν. Μακεδονίας και Θράκης
Powered by Tomorrow.io
x

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Αβέβαιο το μέλλον του έργου

Δημοσιεύτηκε από: PRESSROOM | 5 Ιουλίου 2024, 9:50 πμ

Σοβαρά εμπόδια στη συνέχιση του φιλόδοξου έργου Great Sea Interconnector ανέκυψαν μετά από πρόσφατη απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Κύπρου (ΡΑΕΚ), η οποία κρίνει το έργο μη βιώσιμο.

Η εξέλιξη αυτή θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του έργου, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, Μανούσο Μανουσάκη, αν δεν υπάρξει άμεση ανατροπή της απόφασης.

Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως, με καλώδια που θα τοποθετηθούν σε βάθος 3.000 μέτρων και καινοτόμους σταθμούς μετατροπής.

Η κατασκευή του μήκους 900 χιλιομέτρων και κόστους 1,9 δισ. ευρώ έχει ενταχθεί στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος, με επιχορήγηση 657 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει πραγματοποιήσει λεπτομερείς μελέτες κόστους-οφέλους, αποδεικνύοντας το όφελος για τους καταναλωτές και την οικονομική βιωσιμότητα του έργου.

Η απόφαση της ΡΑΕΚ, που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη, καθιστά το έργο οικονομικά μη βιώσιμο, ανατρέποντας την προηγούμενη απόφαση του Οκτωβρίου 2023, η οποία είχε οδηγήσει τον ΑΔΜΗΕ στη λήψη της επενδυτικής απόφασης για την προώθηση του έργου.

Η ανατροπή αυτή προκαλεί αρνητική παρούσα αξία άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ και εγείρει σημαντικά ζητήματα επενδυτικής ασφάλειας και διοικητικής εμπιστοσύνης.

Ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με τη ΡΑΕΚ, με σκοπό την κατάθεση αίτησης αναθεώρησης εντός των επόμενων ημερών. Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, αναζητώντας λύση που θα επιτρέψει την ομαλή συνέχιση του έργου.

Ο κ. Μανουσάκης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη δεσμευτεί μέσω της ΡΑΑΕΥ, με τους Έλληνες καταναλωτές να συμμετέχουν στο κόστος κατασκευής της ηλεκτρικής διασύνδεσης, καθιστώντας το έργο βιώσιμο. Αναμένεται αντίστοιχη δέσμευση και από την κυπριακή πλευρά, καθώς το κόστος για τους Κύπριους καταναλωτές ανέρχεται σε μόλις 0,6 λεπτά του ευρώ ανά KWh, ποσό που θα ανακτηθεί από τη μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας της διασύνδεσης.

Παρά την οικονομική ευρωστία του ΑΔΜΗΕ για την κατασκευή του έργου, η τρέχουσα κατάσταση αποτρέπει τη συμμετοχή επενδυτών. Ο κ. Μανουσάκης προειδοποίησε ότι αν η απόφαση δεν αλλάξει άμεσα, το έργο θα σταματήσει.

Για την εξεύρεση λύσης και την άμβλυνση των διαφορών, έχει προγραμματιστεί επίσκεψη στην Κύπρο στις 11 Ιουλίου. Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ θα παρουσιάσει τα οφέλη της διασύνδεσης και θα παραδώσει στον υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου την πλήρη μελέτη κόστους του GSI. Συναντήσεις αναμένονται και με τη ΡΑΕΚ.

Πηγή:dnews.gr