Κυριακή, 20/04/2025
Καιρός
Αν. Μακεδονίας και Θράκης
Καιρός
Αν. Μακεδονίας και Θράκης
Powered by Tomorrow.io
x

Ήρθε η ώρα της Δικαιοσύνης

Δημοσιεύτηκε από: PRESSROOM | 2 Μαρτίου 2025, 9:22 πμ

*Γράφει ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος, Δημοσιογράφος – Διευθυντής της εφημερίδας “ΒΡΑΔΥΝΗ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ”

 

Και τα πορίσματα βγήκαν, και οι συγκεντρώσεις για τα δύο χρόνια από την τραγωδία στα Τέμπη έγιναν, και το πλήθος ήταν πάρα πολύ μεγάλο. Από εδώ και πέρα, λοιπόν, τι μέλλει γενέσθαι; Τώρα ήρθε η ώρα της Δικαιοσύνης όλων όσοι εμπλέκονται στο έγκλημα, ώστε να δοθεί σε όλους αυτούς τους πολίτες που διαδήλωσαν, αλλά κυρίως στους συγγενείς των θυμάτων, η αίσθηση ότι το μήνυμα ελήφθη και οι ένοχοι θα τιμωρηθούν.

Όλα έγιναν λάθος εκείνο το βράδυ, και με τη βούλα, πλέον, των εμπειρογνωμόνων. Με απλά λόγια, οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι ήταν διαλυμένοι και όποιος ανέβαινε στο τρένο για να ταξιδέψει, έπαιζε τη ζωή του κορώνα γράμματα. Ήταν θέμα χρόνου να γίνει το δυστύχημα. Μετά τη σύγκρουση δεν υπήρχε κανένα σχέδιο και δεν τηρήθηκε κανένα πρωτόκολλο από τις αρμόδιες Αρχές, την Τροχαία, την Πυροσβεστική και τους άλλους αρμόδιους φορείς. Αυτά ήξεραν οι αρμόδιοι, αυτά έκαναν. Και αντιμετώπισαν μία πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία ως ένα τροχαίο δυστύχημα, ενώ θα έπρεπε να αποκλείσουν το χώρο, και για όσες ημέρες χρειάζονταν, θα έπρεπε να ακολουθήσουν το πρωτόκολλο έρευνας που προβλέπεται σε αεροπορικά δυστυχήματα.

Μετά το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ ανοίγει ξανά ο φάκελος και διευρύνεται ο κατάλογος των υπευθύνων, που είναι πολύ πιθανόν να γίνουν και κατηγορούμενοι. Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά δεν μπορέσαν να συντονιστούν οι ηγεσίες και οι αρμόδιοι βαθμοφόροι της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, αλλά διαπιστώθηκε και έλλειψη βούλησης και από τις δικαστικές Αρχές. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Θα πει κάποιος πως όλα αυτά βοηθούν την κυβέρνηση, γιατί δείχνουν ότι δεν λειτουργήσαν σωστά οι υπηρεσίες και δεν υπήρχε πολιτική εντολή για όλες αυτές τις παραλείψεις. Έτσι η κυβέρνηση βγάζει από πάνω της την κατηγορία της συγκάλυψης. Δεν συγκαλύψαμε εμείς, δεν λειτούργησαν σωστά εκείνοι που είχαν την αρμοδιότητα, λένε στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Αυτά όσον αφορά τα λάθη και τις παραλείψεις που έγιναν πριν και μετά το δυστύχημα από τους δημόσιους λειτουργούς.

Αυτό, όμως, που φαίνεται στο βάθος του ορίζοντα και ανοίγει, πλέον, διάπλατα είναι οι ευθύνες του τότε αρμόδιου υπουργού Μεταφορών κ. Καραμανλή πριν από το δυστύχημα. Το επιχείρημα όλων, μέχρι τώρα, ήταν πως δεν υπήρχαν κατηγορίες για τον τότε υπουργό Μεταφορών, και άρα γι’ αυτό και δεν μπορούσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στοιχειοθετήσουν νομικά πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που να τον αφορά. Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, έτσι όπως παρουσιάστηκε, δείχνει ότι ο σιδηρόδρομος λειτουργούσε με πολλές σοβαρές ελλείψεις και η πιθανότητα δυστυχήματος ήταν καθημερινή, την ώρα που ο αρμόδιος υπουργός διαβεβαίωνε στη Βουλή ότι είναι απολύτως ασφαλής η μετακίνηση με το σιδηρόδρομο. Τώρα λοιπόν, μπορούν άνετα να πατήσουν πάνω στο πόρισμα των εμπειρογνωμόνων, οι πολιτικοί αντίπαλοι του κ. Καραμανλή και να καταθέσουν πρόταση για παραπομπή του.

Αυτό θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνει στη Βουλή, μετά την πρόταση μομφής του ΠΑΣΟΚ. Το ερώτημα είναι τι θα κάνει η κυβερνητική πλειοψηφία σε μία τέτοια περίπτωση. Θα την αποδεχθεί και αυτή η κυβέρνηση, όπως έκανε με αυτή του κ. Τριαντόπουλου; Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών και κοινοβουλευτικών στελεχών της πλειοψηφίας, το Μέγαρο Μαξίμου, λόγω της μεγάλης πίεσης που δέχεται η κυβέρνηση, δεν είναι σε θέση να απορρίψει εκ νέου μία τέτοια πρόταση για τον κ. Καραμανλή. Και θα συμφωνήσει, για να δείξει ότι δεν έχει κάτι να κρύψει, αλλά και ούτε θέλει να συγκαλύψει τυχόν ευθύνες που μπορεί να προκύψουν από την έρευνα. Άλλωστε, και ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την παραπομπή οποιουδήποτε εφόσον προκύψουν νέα στοιχεία. Με απλά λόγια, ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει πως εδώ που έφτασαν τα πράγματα δεν μπορεί να καλύψει πολιτικά κανένα από τα στελέχη της κυβέρνησής του.

Και εδώ υπάρχει και το οξύμωρο. Από το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ προκύπτουν περαιτέρω ευθύνες για την κακή λειτουργεία του σιδηροδρόμου πριν το δυστύχημα, και άρα μπαίνει στο κάδρο εκ νέου ο κ. Καραμανλής. Ενώ, την ίδια ώρα, το Πόρισμα ελαφραίνει τη θέση του κ. Τριαντοπούλου όταν αναφέρει πως το μπάζωμα δεν έγινε με εντολή άνωθεν και πως οι κυβερνητικοί παράγοντες απλά ήταν παρατηρητές στο πεδίο του δυστυχήματος. Βέβαια, μένει να απαντηθεί το ερώτημα ποιος έδωσε την εντολή για το μπάζωμα, αφού ούτε ο κ. Τριαντοπούλος την έδωσε ούτε ο εισαγγελέας.