Τα κρούσματα του κορονοϊού στη Μαδρίτη ξεπερνούν τα 1.000, με αποτέλεσμα την εξάπλωση πανικού στους πολίτες. Η ισπανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει έκτακτα μέτρα τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού, τον οποίον όμως φαίνεται να έχουν όλο και περισσότεροι πολίτες.
Ως επακόλουθο, η εθνική οικονομία αναμένεται να αντιμετωπίσει ισχυρό πλήγμα.
Αρχικά, οι εξαγωγές της χώρας, οι οποίες αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης της χώρας από την οικονομική κρίση του 2008, έχουν επηρεαστεί σημαντικά, όχι μόνον τη φετινή χρονιά, αλλά και τις δύο προηγούμενες.
Κύρια αίτια ήταν η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των Η.Π.Α. και της Κίνας καθώς και οι δασμοί που εφαρμόστηκαν από τις Η.Π.Α. σε ορισμένα προϊόντα, κυρίως αγροτικά. Παρόλα αυτά, οι εξαγωγές συνέχισαν να αυξάνονται, αλλά με μικρότερο ρυθμό.
Πλέον, μεγάλοι αποδέκτες των ισπανικών προϊόντων και ιδιαίτερα αυτών που τα τελευταία έτη οι εισαγωγές τους από την Ισπανία αυξάνονταν σημαντικά, όπως της Νοτίου Κορέας και της Κίνας, αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα λόγω του Covid-19. Εάν οι οικονομίες αυτές εισέλθουν σε ύφεση, οι εισαγωγές τους θα μειωθούν, επηρεάζοντας και την ισπανική οικονομία.
Παράλληλα, στη Μαδρίτη και τη Βιτόρια, τις τελευταίες ημέρες, επικράτησε αναστάτωση καθώς οι πολίτες άδειασαν τα ράφια των σουπερμάρκετ, κυρίως από είδη υγιεινής, τρόφιμα και απολυμαντικά. Σύμφωνα με τον εδώ οικονομικό τύπο, οι πωλήσεις ορισμένων προϊόντων αυξήθηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες κατά 20% με 60%, ανάλογα το είδος των προϊόντων. Στα είδη υγιεινής, η ζήτηση έχει επίσης διπλασιαστεί τις τελευταίες ημέρες.
Ο μεγαλύτερος παραγωγός ρυζιών και μακαρονιών της Ισπανίας, η Ebro Foods, αύξησε την παραγωγή της σε όλες τις μονάδες της, προκειμένου να αντιμετωπίσει την αυξημένη ζήτηση.
Παρόμοιες αυξήσεις επιβεβαιώνουν και ορισμένοι παραγωγοί αλεύρων και τυριών. Παρόλα αυτά, προς το παρόν, στην υπόλοιπη Ισπανία, όπου και τα κρούσματα είναι πολύ λιγότερα, κυριαρχεί ψυχραιμία.
Προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αρνητικές οικονομικές συνέπειες, η Κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε, μέχρι στιγμής, τα κάτωθι μέτρα:
- Καταβολή Ασφαλίστρων: Η Κυβέρνηση επιτρέπει η καταβολή των ασφαλίστρων των επόμενων τριών μηνών να γίνει σε περίοδο ενός έτους, τόσο από τους εργοδότες όσο και από τους εργαζόμενους.
- Φόροι: Το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει μέτρα για την αναβολή της πληρωμής ορισμένων φόρων, εντός των οποίων και ο ΦΠΑ.
- Ρευστότητα στις ΜμΕ: Θα δοθούν κονδύλια της Ε.Ε. για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
- Τουρισμός και μεταφορές: Εξετάζονται λεπτομερώς οι βοήθειες που θα δοθούν στους δύο αυτούς κλάδους.
- Εργασία: Ήδη ξεκίνησε η εφαρμογή μέτρων για την ελαστικότητα του ωραρίου και του τρόπου εργασίας, με έμφαση στην τηλε-εργασία. Παράλληλα, δεδομένου ότι σε ορισμένες κοινότητες τα σχολεία παραμένουν κλειστά, η Κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για την υποστήριξη των ανηλίκων καθώς και τη συμφιλίωση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.
- Εφοδιασμός φαρμάκων: Το Υπουργείο Υγείας θα διασφαλίσει το συνεχή εφοδιασμό και παραγωγή των απαραίτητων φαρμάκων, προκειμένου να μην υπάρξουν ελλείψεις.
- Απαγόρευση πτήσεων από και προς την Ιταλία: Έως και τις 25 Μαρτίου, ακυρώνονται όλες οι απευθείας πτήσεις από την Ισπανία στην Ιταλία.
- Αναβολή των ταξιδίων του Ισπανικού Ινστιτούτου Ηλικιωμένων και Κοινωνικών Υπηρεσιών: Αναβάλλονται όλα τα ταξίδια του συγκεκριμένου Ινστιτούτου.
Πηγή: agora.mfa.gr