*Γράφει ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος, Δημοσιογράφος – Διευθυντής της εφημερίδας “ΒΡΑΔΥΝΗ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ”
«Περάσαμε τον κάβο», είπε προχθές ο υφυπουργός Αθλητισμού μετά τις συναντήσεις που είχε με τους επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων ΚΑΕ στο μπάσκετ. Η κυβέρνηση θα έχει περάσει τον κάβο όταν τελειώσει το πρωτάθλημα. Όταν δηλαδή βγει νικητής και στο τελευταίο παιγνίδι που θα κληθούν να δώσουν οι δύο μονομάχοι.
Η προσωπική κόντρα των δύο μεγάλων οικογενειών στο πρωτάθλημα μπάσκετ δεν είναι κάτι που μπορεί κάποιος να το πάρει αψήφιστα ή να πει ότι «εντάξει, μια κρίση είναι, που πάει και πέρασε». Δυστυχώς, η σύγκρουση των δύο πλευρών κρατάει χρόνια, και μόνο ο χρόνος και η ζωή μπορούν να αποδείξουν αν αυτό το τοξικό κλίμα θα σταματήσει να υπάρχει και στο μέλλον στο ελληνικό μπάσκετ. Η ουσία της υπόθεσης –και αυτό συζητά η κοινή γνώμη– είναι πως για ακόμη μία φορά φάνηκε ξεκάθαρα πως η Πολιτεία, το κράτος, η κυβέρνηση, προσπάθησε να κλείσει το θέμα πυροσβεστικά και όχι θεσμικά. Τόσοι νόμοι έχουν ψηφιστεί ύστερα από πιο δύσκολες κρίσεις, και κανένας δεν εφαρμόστηκε τώρα.
Όταν χάθηκε η «μπάλα» και όλα έδειχναν πως οδηγούμαστε σε ανεξέλεγκτη κρίση παρενέβη η κυβέρνηση για να «μαλώσει» τους δύο «άτακτους επικεφαλής». Τον έναν γιατί έβρισε και τον δεύτερο γιατί δεν έκανε τίποτα για να μην βρίσουν οι οπαδοί του. Δεν εφαρμόστηκαν ούτε ο νόμος για την ανάρμοστη και εμπρηστική συμπεριφορά παράγοντα απέναντι στους φίλαθλους αντίπαλης ομάδας ούτε και ο νόμος που ενεργοποιείται όταν οι φίλαθλοι της μίας ομάδας βρίζουν και προκαλούν με τη συμπεριφορά τους την αντίπαλη ομάδα και τους παράγοντές της. Η Πολιτεία φάνηκε από την πρώτη στιγμή να ενδιαφέρεται να λήξει όπως όπως αυτή η σύγκρουση των δύο υπεύθυνων των διοικήσεων και όχι να επιβάλει ποινές.
Αυτή τη χώρα θέλουμε εν έτει 2025; Αυτή είναι μία σύγχρονη δημοκρατία; Θα πει κάποιος, μα τι μπορούσε να κάνει η Πολιτεία απέναντι σε δύο πανίσχυρους παράγοντες του ελληνικού και του πανευρωπαϊκού μπάσκετ; Όποια μέτρα και αν λάμβανε, η απάντηση από τις ομάδες θα ήταν, «δεν μας ενδιαφέρει να παίζουμε στο ελληνικό πρωτάθλημα, εμάς μας ενδιαφέρει και επενδύουμε για να είμαστε πρώτοι στο ευρωπαϊκό μπάσκετ». Βέβαια, εδώ υπάρχουν δύο θέματα που κανένας δεν θέλει να θυμάται, και μάλιστα τα αρμόδια Όργανα του μπάσκετ φροντίζουν για αυτό.
Το πρώτο είναι πως οι αγώνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο διεξάγονται στα γήπεδα των δύο ομάδων που είναι κρατικά. Μπορεί οι διοικήσεις των ομάδων να έχουν βάλει μερικά εκατομμύρια για να βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις τους, αλλά το γήπεδο ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο. Από τη στιγμή που οι διοικήσεις των δυο ομάδων δημιουργούν φασαρίες και αντιπαραθέσεις και κάνουν κακό στο ελληνικό μπάσκετ, ενώ με την αποχώρησή τους υποβαθμίζουν το επίπεδο του πρωταθλήματος και χάνονται χορηγίες, μπορεί η Πολιτεία να επιβάλει μέτρα σε βάρος τους. Για παράδειγμα, να ζητήσει να αποβληθούν από τα κρατικά γήπεδα οι συγκεκριμένες ομάδες και να αναγκαστούν να φτιάξουν δικά τους γήπεδα για τα ευρωπαϊκά τους παιγνίδια. Το δεύτερο θέμα που υπάρχει και είναι όπλο στα χέρια της Πολιτείας, είναι οι επαγγελματικές άδειες που έχουν όλες οι ομάδες από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, με βάση τις οποίες μετέχουν στο ελληνικό και στο ξένο πρωτάθλημα.
Αν, λοιπόν, η Πολιτεία θέλει να τιμωρήσει μία ομάδα ή τη διοίκησή της για τη στάση και τη συμπεριφορά της θα μπορεί κάλλιστα να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας του συγκεκριμένου σωματείου, και με αυτό τον τρόπο δεν θα μπορεί να μετέχει σε αγώνες ελληνικούς και ευρωπαϊκούς. Μπορεί να ακούγονται ακραία αυτά τα μέτρα, αλλά δείχνουν πως η Πολιτεία έχει στα χέρια της αποτελεσματικά όπλα, τα οποία, αν θέλει, μπορεί να χρησιμοποιήσει όπως έκανε και στην περίπτωση του ποδοσφαίρου.
Ας δούμε τι έγινε και στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από ένα διάστημα. Στο Λος Άντζελες, στην ομάδα των Κλίπερς ο ιδιοκτήτης της έγραψε ένα ρατσιστικό σχόλιο στα κοινωνικά δίκτυα, το οποίο είχε προκαλέσει αντιδράσεις. Αντί οποιασδήποτε άλλης κίνησης ο κομισάριος του ΝΒΑ, σαν να λέμε ο γενικός διευθυντής της διοργανώτριας Αρχής, τον κάλεσε δημόσια να πουλήσει τις μετοχές που είχε στην ομάδα και να αποχωρήσει. Όπως και έγινε. Ούτε η Πολιτεία αναμείχθηκε ούτε το ΝΒΑ δίστασε να του ζητήσει να αποχωρήσει σκεπτόμενη το κόστος που θα υπάρξει.
Τα πράγματα φαίνονται δύσκολα όταν δεν υπάρχει βούληση να αντιμετωπισθούν παραβατικές συμπεριφορές. Νόμοι υπάρχουν και πρέπει να εφαρμόζονται για όλους, είτε το παιγνίδι γίνεται μέσα στο ΟΑΚΑ είτε μέσα στο ΣΕΦ. Και κυρίως γιατί η Πολιτεία πρέπει να τηρεί το βασικό θεώρημα της Δημοκρατίας, πως όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο.
Αναδημοσίευση από τη Βραδυνή της Κυριακής