Με κάθε παρέμβασή του Κώστα Καραμανλή να έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, η σημερινή του ομιλία αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον. Ο πρώην πρωθυπουργός, αφού συνεχάρη το συγγραφέα του βιβλίου, Βαγγέλη Πλάκη, στο οποίο τονίζεται η σχέση του Κωνστανίνου Καραμανλή με της Θεσσαλονίκης, τόνισε μεταξύ άλλων πως ο ιδρυτής της ΝΔ είχε καταλάβει όντας Μακεδόνας και ο ίδιος την σημασία της πόλης, ως Μητρόπολη με πλατιά ενδοχώρα και δυνητική επιρροή, προικίζοντας την όχι μόνο με εμβληματικά κτίρια αλλά και με θεμελιώδη έργα. «Μετέτρεψε μία βαλκανική πόλη σε μία ευρωπαϊκή μεγαλούπολη» είπε ο κ. Καραμανλής, στεκόμενος στην στήριξη που είχε δώσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στο Μανόλη Ανδρόνικο το έργο του οποίου σήμερα αποδεικνύει την ελληνικότητα της Μακεδονίας.
Παράλληλα αναφέρθηκε στην αποκατάσταση του πολιτεύματος το 74 με εγκαθίδρυση δημοκρατίας με γερά θεμέλια υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και την είσοδο στην ΕΕ.
Ως παρακαταθήκη του Κ. Καραμανλή ανφέρθηκε και στο σεβασμό στους θεσμούς και την διάκριση των εξουσιών, αλλά και το ήρεμο πολιτικό κλίμα και τα ήπια πολιτικά ήθη.
Ο κ. Καραμανλής τόνισε πως σήμερα οι κίνδυνοι για τη Δημοκρατία ελλοχεύουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν.
«Θέλω να υπογραμμίσω, οι προβληματισμοί και ανησυχίες που εκφράζονται για τα εθνικά μας θέματα είναι εύλογες και υπαρκτές. Τους δημιουργεί άλλωστε η επιθετικότητα και ο αυξανόμενος αναθεωρητισμός της Τουρκίας. Η ανάδειξή τους στην ουσία ενισχύει τις πάγιες εθνικές μας θέσεις, ιδίως όταν εκφράζονται από υπεύθυνα χείλη» και πρόσθεσε πως «είναι λάθος να αντιμετωπίζονται ως επικριτικές, εφόσον μάλιστα η χώρα παραμένει προσηλωμένη στην εθνική γραμμή».
Εισαγωγική ομιλία απηύθυναν η Μαρία Συρεγγέλα, Γραμματέας Π.Ε. της Νέας Δημοκρατίας και ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Κώστας Γκιουλέκας.
Για το βιβλίο μίλησαν ακόμα ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο πρόεδρος ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κιρίζογλου, και ο Φαίδων Γιαγκιόζης, δημοσιογράφος-συγγραφέας, με την εκδήλωση να ολοκληρώνεται με την ομιλία του Κώστα Καραμανλή.