Η ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού ως εφαλτήριο γνωριμίας με τον πολιτισμό, την ταυτότητα και την κληρονομιά των λαών της γης, εξετάστηκε μεταξύ άλλων στη διάρκεια των εργασιών του 1ου Συνεδρίου Θρησκευτικών Περιηγήσεων «Απόστολος Παύλος».
Το συνέδριο για τον θρησκευτικό τουρισμό διοργάνωσε το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Σεπτεμβρίου η ιερά μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου στο συνεδριακό κέντρο στο βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας.
Όπως ανακοίνωσε ο μητροπολίτης Φιλίππων κ. Στέφανος, το θεματικό συνέδριο για τον θρησκευτικό τουρισμό αποτελούσε μια προπαρασκευαστική δράση ενός μεγάλου συνεδρίου που θα διοργανωθεί τον επόμενο χρόνο, με αφορμή την συμπλήρωση των εκατό χρόνων από την επίσημη ίδρυση της ιεράς μητρόπολης.
Στο συνέδριο που διοργανώθηκε από κοινού με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συμμετείχαν διακεκριμένοι καθηγητές της Θεολογικής σχολής του ΑΠΘ, του ΔΙΠΑΕ αλλά και αυτοδιοίκητά στελέχη από την Καβάλα και την ευρύτερη περιοχή.
Αγία Λυδία και Φίλιπποι
Το στοιχείο που τονίστηκε περισσότερο κατά τη διάρκεια των εργασιών από τους ομιλητές και τους συνέδρους είναι πως ο πολιτισμός και η πολιτιστική κληρονομιά αποτελούν τον κεντρικό άξονα για τη διατήρηση της ταυτότητας και της συλλογικής μνήμης της ανθρωπότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, οι πρωτοχριστιανικές εκκλησίες των Φιλίππων, οι βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες της Θάσου και της Καβάλας, ο καθεδρικός ναός του πολιούχου της Καβάλας, τα μοναστήρια μας, τα κειμήλια (εικόνες, εκκλησιαστικά αργυρά, άμφια κ.α.), καθώς και τα ήθη, έθιμα και οι θρησκευτικές πρακτικές αποτελούν την πυρήνα της πνευματικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής της και λειτουργούν ως βασικοί πόλοι έλξης επισκεπτών, από το εσωτερικό και από το εξωτερικό.
Το συνέδριο που διοργανώθηκε, είχε θέσει ως κύριους στόχους του τη μεγιστοποίηση του αντικτύπου των θρησκευτικών περιηγήσεων και την ανάδειξη της θρησκευτικής υλικής και άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.
Είναι γεγονός πάντως ότι κάθε χρόνο εκατοντάδες ξένοι προσκυνητές επισκέπτονται την περιοχή των Φιλίππων περπατώντας στα βήματα του Αποστόλου Παύλου, προκειμένου να δουν από κοντά και να προσκυνήσουν στα μέρη όπου δίδαξε ο Απόστολος των Εθνών Παύλος.
Επίσης, το βαπτιστήριο τη Αγίας Λυδίας, στις όχθες του Ζυγάκτη ποταμού γίνεται επίκεντρο πολλών εκδρομών από χριστιανούς άλλων δογμάτων, προκειμένου να προσκυνήσουν το χώρο όπου σύμφωνα με την παράδοση ο Απόστολος Παύλος βάφτισε την πρώτη Ευρωπαία και Ελληνίδα χριστιανή, την Λυδία.
Οι Φίλιπποι ένας διάσημος τόπος προσκυνήματος
Αξίζει να τονιστεί ότι το 2018 ο Βαυαρικός Οργανισμός Τουρισμού είχε συμπεριλάβει τους Φιλίππους μεταξύ των διασημότερων τόπων προσκυνήματος (μαζί με τη Λούρδη, τον ‘Αγιο Ιάκωβο της Κομποστέλα, τη Φάτιμα, τη Ρώμη και τους Αγίους Τόπους).
Μάλιστα, τον Μάρτιο του 2017, ο δημοσιογράφος Andreas Öhler για λογαριασμό του Καθολικού Πρακτορείου Ειδήσεων είχε δημοσιεύσει εκτενές τηλεγράφημα στο οποίο ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο Χριστιανισμός έφτασε στην Ευρώπη με αφετηρία τους Φιλίππους. Το Βαυαρικό γραφείο προσκυνηματικού τουρισμού σχεδιάζει να προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού Γερμανών επισκεπτών, υποστηρίζοντας με τον τρόπο αυτό την ανάπτυξη των αδύναμων δομών της συγκεκριμένης περιφέρειας. Το 49 μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος και οι συνεργάτες του Σίλας και Τιμόθεος έφτασαν κατά την δεύτερη αποστολική περιοδεία στην ανατολική Μακεδονία. Αρχικά επισκέφτηκαν τη Νεάπολη, τη σημερινή Καβάλα. Από εκεί συνέχισαν με προορισμό τη σημαντική αποικία των Φιλίππων. Εκεί ο Απόστολος Παύλος βάπτισε σύμφωνα με την παράδοση μια έμπορο πορφύρας, την Λυδία. Αργότερα ίδρυσε στο σημείο αυτό την πρώτη χριστιανική κοινότητα σε ευρωπαϊκό έδαφος».
«Έκτοτε οι Φίλιπποι», τονίζονταν στο κείμενο, «θεωρούνται η πύλη μέσω της οποίας ο Χριστιανισμός έφτασε στην Ευρώπη και από εκεί διαδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Η επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς Φιλιππησίους είναι ένα σημαντικό βιβλικό κείμενο της Καινής Διαθήκης. Το 2016 ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων ανακηρύχθηκε από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε αφορμή για την προσπάθεια τόνωσης του τουρισμού στην ανατολική Μακεδονία, της οποίας οι δομές είναι μάλλον αδύναμες».
«Παρά την ιστορική και θρησκευτική τους σημασία, οι Φίλιπποι με τις πρωτοχριστιανικές βασιλικές δεν συγκαταλέγονται ακόμη μεταξύ των κύριων πόλων έλξης τουρισμού. Ομάδες προσκυνητών επισκέπτονται μεταξύ άλλων την εκκλησία και προσεύχονται στην τοποθεσία της βάπτισης της Αγίας Λυδίας. Ωστόσο, οι Φίλιπποι, δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόμη ως χριστιανικός τόπος προσκυνήματος για Ευρωπαίους Καθολικούς προσκυνητές. Αυτό πρόκειται να αλλάξει», κατέληγε το κείμενο του Γερμανού δημοσιογράφου.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ