Τετάρτη, 19/03/2025
Καιρός
Αν. Μακεδονίας και Θράκης
Καιρός
Αν. Μακεδονίας και Θράκης
Powered by Tomorrow.io
x

Κομοτηνή: Hμερίδα για τον παιδικό διαβήτη

Δημοσιεύτηκε από: PRESSROOM | 12 Φεβρουαρίου 2025, 11:48 πμ

Μία πολύ σημαντική εκδήλωση με θέμα «Παιδικός Διαβήτης: Πρόληψη, Αντιμετώπιση και Δικαιώματα» πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ «Γεώργιος Παυλίδης» στην Κομοτηνή. Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Ροδόπης «Γλυκός Κόσμος».

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση του κοινού για τον παιδικό διαβήτη και την πρόληψη και αντιμετώπισή του σε καθημερινές καταστάσεις, με έμφαση στο σχολικό περιβάλλον και τις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών. Το σημαντικότερο μέρος της εκδήλωσης αποτέλεσαν οι ομιλίες από καταξιωμένους επιστήμονες. Πιο συγκεκριμένα, στο κοινό απευθύνθηκαν με ιδιαίτερα κατανοητό τρόπο ο Θωμαΐδης Σταύρος, MD MSc, παιδίατρος – διαβητολόγος, διευθυντής ΕΣΥ, υπεύθυνος Διαβητολογικού Ιατρείου Παιδιών & Εφήβων της Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης κι ο Χρήστος Δαραμήλας, βιολόγος, υποψήφιος διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι ομιλητές ανέλυσαν τις τελευταίες εξελίξεις στην αντιμετώπιση του παιδικού διαβήτη, καθώς και τη σημασία του θεσμού του σχολικού νοσηλευτή, ο οποίος συμβάλλει καθοριστικά στην ομαλή ένταξη των παιδιών με διαβήτη στην εκπαιδευτική διαδικασία. Επιπλέον, η εκδήλωση έθιξε τα δικαιώματα των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι και τις δυνατότητες ενσωμάτωσής τους σε κοινωνικές δραστηριότητες χωρίς αποκλεισμούς.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με σημαντικές συζητήσεις και ανταλλαγή εμπειριών, προωθώντας τη γνώση και την υποστήριξη προς τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και προς τις οικογένειες και τους φορείς που τα υποστηρίζουν.

Χρήσιμες συμβουλές Ποιός κάνει τί;
Γονέας/Κηδεμόνας: Παρέχει εξοπλισμό και φάρμακα που είναι απαραίτητα για την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης της υγείας των μαθητών. Παρέχει αριθμούς τηλεφώνου για επικοινωνία σε περίπτωση επείγοντος. Παρέχει πληροφορίας σχετικά με το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων του μαθητή. Ενημερώνει το σχολείο για οποιαδήποτε αλλαγή στο πρόγραμμα περίθαλψης.

Προσωπικού του Σχολείου: Κλείνει ραντεβού με γονείς/κηδεμόνες στην αρχή του έτους για τη δημιουργία του σχεδίου αντιμετώπισης του διαβήτη. Συνεργάζεται με τους γονείς για να μάθει την καθημερινότητα του παιδιού. Βεβαιώνει ότι έχει τηλέφωνα επικοινωνίας με τους γονείς/κηδεμόνες. Συμφωνεί πότε πρέπει να έρχεται σε επαφή με τους γονείς/κηδεμόνες. Υποστηρίζει το παιδί με διαβήτη στο σχολείο. Επιτρέπει στο παιδί να κάνει τις μετρήσεις σακχάρου στους συμφωνημένους χρόνους. Παρέχει ασφαλές σημείο στο παιδί για να κάνει την ένεση ινσουλίνης. Εξοικειώνεται με τα σημεία και τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας και της υπεργλυκαιμίας. Γνωρίζει πώς να αντιμετωπίζει ένα παιδί με υπογλυκαιμία ή υπεργλυκαιμία. Βεβαιώνει ότι ένα παιδί με υπογλυκαιμία επιβλέπεται και δεν μένει μόνο του. Παρέχει πρόσβαση σε νερό και τουαλέτα χωρίς περιορισμούς.

Μαθητής: Λέει στον δάσκαλο πότε διαπιστώνει υπογλυκαιμία, εάν είναι δυνατόν. Λέει στον δάσκαλο πότε δεν αισθάνεται καλά. Μετράει το σάκχαρό του και κάνει την ένεση ινσουλίνης, εάν μπορεί, σύμφωνα με το πρόγραμμα αντιμετώπισης. Φέρνει τον εξοπλισμό για τον διαβήτη στο σχολείο. Έχει μαζί του υδατάνθρακες ταχείας δράσης, για την περίπτωση υπογλυκαιμίας.

Οδηγίες για την Αντιμετώπιση των Παιδιών με Διαβήτη στο Σχολείο
Οι ακόλουθες οδηγίες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη διαχείριση του διαβήτη στο σχολείο. Η καθημερινότητα ενός παιδιού με διαβήτη περιλαμβάνει καθημερινό έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και προγραμματισμό του φαγητού, της ινσουλίνης και των δραστηριοτήτων.

Επομένως, πρέπει να επιτρέπεται σε κάθε παιδί με διαβήτη, που βρίσκεται στο σχολείο: Να πραγματοποιεί μετρήσεις σακχάρου στο αίμα. Να αντιμετωπίζει την υπογλυκαιμία με ζάχαρη και κατάλληλο σνακ. Να κάνει ένεση ινσουλίνης όποτε χρειάζεται. Να τρώει κολατσιό όποτε χρειάζεται. Να τρώει μεσημεριανό την κατάλληλη ώρα και να έχει αρκετό χρόνο να τελειώσει το γεύμα του. Να έχει ελεύθερη και χωρίς περιορισμούς πρόσβαση σε νερό και τουαλέτα. Να συμμετέχει πλήρως στο μάθημα γυμναστικής και σε άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των εκδρομών.

Επιπλέον: Ο βαθμός ικανότητας του μαθητή να συμμετέχει στην περιποίηση του διαβήτη πρέπει να είναι αντικείμενο συμφωνίας μεταξύ του προσωπικού του σχολείου, των γονέων/κηδεμόνων και της ομάδας περίθαλψης, όπως απαιτείται. Η ηλικία στην οποία ένα παιδί είναι ικανό να εκτελεί τις ενέργειες που χρειάζονται για τη φροντίδα του διαφέρει από άτομο σε άτομο και πρέπει να γίνονται σεβαστές οι ικανότητες του παιδιού και η προσπάθειά του να παρέχει φροντίδα στον εαυτό του. Η επιτυχής διαχείριση του διαβήτη στο σχολείο απαιτεί συνεργασία μεταξύ του παιδιού, των γονέων/κηδεμόνων, της ομάδας περίθαλψης και του σχολείου.

Συμβουλές για την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού σχεδίου αντιμετώπισης του διαβήτη:

Πρέπει να υπάρχει συμφωνία για τη σωστή εκπαίδευση του προσωπικού του σχολείου από τους θεράποντες του παιδιού, συμπεριλαμβανομένων ειδικών πληροφοριών και τηλεφωνικών καταλόγων για επείγουσες καταστάσεις. Πρέπει να αναπτυχθούν συγκεκριμένες διαδικασίες του σχολείου για τη χορήγηση φαρμάκων και τον χειρισμό εξοπλισμού, όπως μετρητές και αντλίες. Πρέπει να γίνει συμφωνία ώστε το προσωπικό του σχολείου να εκτελεί ειδικές ενέργειες στο πλαίσιο του προγράμματος αντιμετώπισης. Πρέπει να γίνει συμφωνία ώστε να εξασφαλίζεται ειδικό πλάνο δράσης για τη διαχείριση της υπεργλυκαιμίας και της υπογλυκαιμίας, που να περιλαμβάνει διαθεσιμότητα των κατάλληλων τροφών και φαρμάκων. Πρέπει να υπάρχει τεκμηριωμένος κατάλογος με τα φάρμακα που λαμβάνει το παιδί, επισημαίνοντας εκείνα που πρέπει να λαμβάνονται κατά τη διάρκεια των σχολικών ωρών.

Πώς αντιμετωπίζεται η υπογλυκαιμία (χαμηλό σάκχαρο στο αίμα);

Σε περίπτωση υπογλυκαιμίας, είναι πολύ σημαντική η άμεση αντιμετώπιση: Ζητήστε από το παιδί σας να ελέγξει το σάκχαρό του, εάν έχει μετρητή. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί καταναλώνει κάποιους υδατάνθρακες ταχείας δράσης. Ακούστε το παιδί, μην αγνοήσετε τις ανάγκες του ή τις ανησυχίες των φίλων του.

Χορηγήστε κολατσιό ή γεύμα εάν χρειάζεται μετά τους υδατάνθρακες ταχείας δράσης: Παρακολουθήστε το επίπεδο εγρήγορσης του παιδιού. Εάν το παιδί είναι αναίσθητο, αναζητήστε άμεσα ιατρική φροντίδα. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί είναι υπό επίβλεψη κατά την υπογλυκαιμία και μέχρι την ανάκαμψη. Μετρήστε ξανά το σάκχαρό του μετά από 15 λεπτά.

Πώς αντιμετωπίζεται η υπεργλυκαιμία (υψηλό σάκχαρο στο αίμα);

Τι να κάνω σε περίπτωση υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Ένα παιδί με υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα πρέπει να γνωρίζει ότι πρέπει:
-Να πιεί πολύ νερό για να διατηρηθεί ενυδατωμένο.
-Να ελέγξει το σάκχαρό του και να επαναλάβει τη μέτρηση σε 2 ώρες περίπου.
-Εάν το σάκχαρό του είναι πολύ υψηλό (15 mmol/L ή 270 mg/L), επικοινωνήστε με τον νοσοκόμο του σχολείου ή με τον γιατρό που παρακολουθεί το παιδί σας.

Προσοχή
Εάν συμβεί επανειλημμένα υπεργλυκαιμία, είναι σημαντικό να αναφερθεί στην ομάδα αντιμετώπισης του διαβήτη.

Πηγή:xronos.gr