Παρασκευή, 07/11/2025
Καιρός
Αν. Μακεδονίας και Θράκης
Καιρός
Αν. Μακεδονίας και Θράκης
Powered by Tomorrow.io
x

Κύπρος: Επτά πιστόλια και ύποπτο όχημα με τουρκοκυπριακές πινακίδες στη Λευκωσία

Δημοσιεύτηκε από: PRESSROOM | 4 Νοεμβρίου 2025, 10:54 πμ

Η Κυπριακή Αστυνομία εντόπισε το μεσημέρι της Κυριακής (2 Νοεμβρίου) επτά πιστόλια σε ανοιχτό χώρο στην περιοχή Μακεδονίτισσας, δυτικά της Λευκωσίας, ύστερα από πληροφορία που χαρακτηρίστηκε «υψίστης αξιοπιστίας».
Τα όπλα, τα οποία βρέθηκαν μέσα σε σακίδιο κρυμμένο σε χόρτα, ήταν σε πλήρως λειτουργική κατάσταση και παραλήφθηκαν για βαλλιστικό έλεγχο και επιστημονικές εξετάσεις.

Η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη, ενώ οι αρχές εξετάζουν υλικό από κλειστά κυκλώματα ασφαλείας.

Σύγκρουση με περιπολικό – Αναζητείται όχημα με τουρκοκυπριακές πινακίδες

Σύμφωνα με το protothema.gr, η πληροφορία για τα όπλα έφτασε στην αστυνομία το βράδυ του Σαββάτου, ωστόσο, παρά τη σοβαρότητα της υπόθεσης, στο σημείο τοποθετήθηκε ως στατικός φρουρός μία δόκιμη αστυνομικός.

Λίγο μετά τη 1:00 τα ξημερώματα της Κυριακής, αυτοκίνητο με πιθανές τουρκοκυπριακές πινακίδες πλησίασε το σημείο και συγκρούστηκε με το πίσω μέρος του περιπολικού, πριν διαφύγει πιθανότατα προς τα κατεχόμενα.

Το Αρχηγείο της Κυπριακής Αστυνομίας επιβεβαίωσε το περιστατικό και ανακοίνωσε ότι διερευνάται η ταυτότητα του οδηγού, ενώ το συμβάν έχει προκαλέσει νέο κύμα κριτικής για τον χειρισμό της υπόθεσης.

Παράλληλη υπόθεση στα κατεχόμενα – 48 πιστόλια και δύο συλλήψεις στην Κερύνεια

Την ίδια ημέρα, δημοσιεύματα στα κατεχόμενα ανέφεραν μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στην Κερύνεια, όπου εντοπίστηκαν 11 όπλα και συνελήφθησαν δύο άνδρες 49 ετών.
Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Ντιαλόγκ», οι συλληφθέντες παραδέχθηκαν τη λαθραία εισαγωγή 48 πιστολιών στα κατεχόμενα.

Κυπριακά μέσα συνδέουν ανεπίσημα τη συγκεκριμένη υπόθεση με τον εντοπισμό των επτά πιστολιών στη Μακεδονίτισσα, καθώς η αρχική πληροφορία προς την Αστυνομία έκανε λόγο για πολύ μεγαλύτερο αριθμό όπλων. Επισήμως, πάντως, σύνδεση δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Οι έρευνες και τα σενάρια των Αρχών

Οι κυπριακές αρχές επικεντρώνουν τις έρευνες σε τρία πεδία:

  1. Βαλλιστική ταυτοποίηση για πιθανή εμπλοκή των όπλων σε προηγούμενες εγκληματικές ενέργειες.

  2. Χαρτογράφηση διαδρομών διακίνησης όπλων εντός και γύρω από τη νεκρή ζώνη.

  3. Ανάλυση υλικού από κάμερες της ευρύτερης περιοχής.

Οι ανακριτές του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Λευκωσίας έχουν ήδη συλλέξει και επεξεργάζονται τα σχετικά δεδομένα.

Οργανωμένο έγκλημα ή τρομοκρατία;

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν προς εγκληματική αποθήκη οπλισμού και όχι τρομοκρατική προετοιμασία.
Τα πιστόλια 9mm βρέθηκαν χωρίς εκρηκτικά ή ειδικό εξοπλισμό, στοιχείο που παραπέμπει σε εσωτερική διακίνηση όπλων μεταξύ συμμοριών.

Η Κύπρος τους τελευταίους μήνες καταγράφει ένταση στο οργανωμένο έγκλημα, με αποκορύφωμα τη δολοφονία του επιχειρηματία Σταύρου Δημοσθένους στη Λεμεσό (17 Οκτωβρίου) και τις συλλήψεις σε Κύπρο και Ελλάδα, στις οποίες εμπλέκονται Γεωργιανοί με ελληνικά διαβατήρια.
Οι δύο βασικοί ύποπτοι, σύμφωνα με πληροφορίες, διέφυγαν από την Κύπρο προς τη Θεσσαλονίκη μέσω Τουρκίας και των κατεχομένων.

Αν και το ενδεχόμενο τρομοκρατικής χρήσης δεν αποκλείεται πλήρως, δεν υπάρχουν ενδείξεις προπαρασκευής χτυπήματος. Οι αρχές πάντως παραμένουν σε εγρήγορση, καθώς οποιαδήποτε διαδρομή όπλων μέσω της πράσινης γραμμής θεωρείται δυνητικά επικίνδυνη.