Σάββατο, 19/04/2025
Καιρός
Αν. Μακεδονίας και Θράκης
Καιρός
Αν. Μακεδονίας και Θράκης
Powered by Tomorrow.io
x

Κύπρος: Περήφανος για το κράτος που παραδίδει, απογοητευμένος για τη μη λύση ο Αναστασιάδης

Δημοσιεύτηκε από: PRESSROOM | 4 Ιανουαρίου 2023, 12:14 μμ

Ιδιαίτερα περήφανος για το κράτος που παραδίδει στο τέλος της θητείας του στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας δηλώνει ο Νίκος Αναστασιάδης, στο τελευταίο τηλεοπτικό Πρωτοχρονιάτικό του μήνυμα-απολογισμό από το ύπατο αξίωμα της χώρας.

Παράλληλα εκφράζει την απογοήτευσή του για τη μη επίτευξη ενός από τα οράματα που τον οδήγησαν στην ενεργό εμπλοκή στην πολιτική ζωή του τόπου, δηλαδή της επανένωσης της Κύπρου χωρίς στρατούς κατοχής, εγγυήσεις και αναχρονιστικά δικαιώματα επεμβάσεων, όπως αναφέρει.

«Με πλήρη σεμνότητα και με την πολύχρονη παρουσία μου στα πολιτικά δρώμενα του τόπου, θα ήθελα και πάλι σεμνά να συμβουλέψω τον διάδοχο μου στην Προεδρία, αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις, των οποίων δεν αρνήθηκα ποτέ τον πατριωτισμό, όπως υπερβαίνοντας τις θεμιτές ιδεολογικές διαφορές, συνεργαστούν έχοντας ως μόνο γνώμονα τη διατήρηση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, αλλά και μέσα από μια βιώσιμη, λειτουργική και μόνιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, διασφαλίσουν την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού, χωρίς τούτο και ποτέ να παραγνωρίζει και τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο μήνυμα του.
Αναφερόμενος στη δεκάχρονη θητεία του στην Προεδρία της Δημοκρατίας σημείωσε πως η εντολή που του έδωσε δυο φορές ο λαός και η εμπιστοσύνη, η υπομονή και η επιμονή που αυτός επέδειξε «επέτρεψε στην Κυβέρνησή μου με επιτυχία να αντιμετωπίσει τις κρίσεις που κληθήκαμε να διαχειριστούμε».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως την τελευταία δεκαετία βιώσαμε μια σειρά οικονομικών και άλλων κρίσεων. «Με την ανάληψη της εξουσίας βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τον άμεσο κίνδυνο χρεωκοπίας του κράτους. Με τόλμη πήραμε οδυνηρές αποφάσεις ευθύνης που οδήγησαν και με τις δικές σας θυσίες, σε μια επιτυχή διαχείριση, επιτρέποντας στη χώρα να βγει από το μνημόνιο νωρίτερα από ό,τι κάποιοι προέβλεπαν, να παρουσιάζει ρυθμούς ανάπτυξης, να ανακτά την επενδυτική της βαθμίδα, να μειώνει την ανεργία, να αποκαθιστά δικαιώματα εργαζομένων, να ενισχύει την επιδοματική πολιτική προς όφελος των ευάλωτων ομάδων», σημείωσε.

Είπε πως για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, η Κυβέρνηση διέθεσε, από τα δημόσια ταμεία, 3,5 δισ. ευρώ, ενώ χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των λειτουργών υγείας, προς τους οποίους για άλλη μια φορά εξέφρασε «την ευγνωμοσύνη όλων μας», και βεβαίως την εισαγωγή του ΓεΣΥ, η Κύπρος κατατάσσεται παγκόσμια δεύτερη σε ελάχιστους αριθμούς θανάτων και από τις πλέον αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως νοιώθει πραγματικά ιδιαίτερα περήφανος γιατί στο τέλος της θητείας του θα παραδώσει «ένα κράτος οικονομικά εύρωστο και ισχυρό, αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση και προστασία των ευάλωτων, με κατοχυρωμένο το ελάχιστο εισόδημα, εγγυημένο τον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις πάνω από το όριο της φτώχειας, ενώ με σωρεία άλλων μέτρων θεμελιώσαμε ένα πραγματικά κράτος πρόνοιας, ένα κράτος που διαθέτει επιτέλους ένα σύστημα υγείας για όλους χωρίς αποκλεισμούς, με μια ανασυγκροτημένη δομή διοίκησης μέσα από σημαντικές μεταρρυθμίσεις με τον ψηφιακό μετασχηματισμό να ευρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε πως θα ήταν πραγματικά ευτυχέστερος αν με αυτό το διάγγελμα μιλούσε ως Πρόεδρος μιας επανενωμένης πατρίδας, χωρίς στρατούς κατοχής, εγγυήσεις και αναχρονιστικά δικαιώματα επεμβάσεων.

«Αν μιλούσα ως Πρόεδρος ενός λειτουργικού κράτους και απόλυτα εναρμονισμένου με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, που θα διασφάλιζαν τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των Ευρωπαίων πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Που θα έδιδαν το δικαίωμα στην ελπίδα για προκοπή και συνδημιουργία», ανέφερε.

«Που δεν θα μιλούσαμε για βορρά και νότο, αλλά για την Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία, με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων της κάθε μιας των κοινοτήτων, με βάση τα Ψηφίσματα και αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε.

Όπως είπε, «δυστυχώς, παρά την αποφασιστικότητα, τις δημιουργικές προτάσεις για αντιμετώπιση των ανησυχιών της κάθε μιας των δύο κοινοτήτων, οι προσπάθειες απέτυχαν σαν αποτέλεσμα της τουρκικής αδιαλλαξίας, όπως αυτή καταγράφηκε στην ιστορική Σύνοδο του Κραν Μοντανά τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2017».

«Και είναι πραγματικά με ιδιαίτερη λύπη που αποχωρώντας καταγράφω την απογοήτευση μου για τη μη επίτευξη ενός από τα οράματα που με οδήγησαν στην ενεργό εμπλοκή στην πολιτική ζωή του τόπου», πρόσθεσε.
Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως «με την έλευση του νέου χρόνου και παρά τις επιτυχίες που καταγράψαμε, οι εξωγενείς κρίσεις, αλλά και η χαίνουσα πληγή του Κυπριακού που είναι αποτέλεσμα της τουρκικής αδιαλλαξίας, θα είναι οι προκλήσεις που η επόμενη Κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει».

«Με πλήρη σεμνότητα και με την πολύχρονη παρουσία μου στα πολιτικά δρώμενα του τόπου, θα ήθελα και πάλι σεμνά να συμβουλέψω τον διάδοχο μου στην Προεδρία, αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις, των οποίων δεν αρνήθηκα ποτέ τον πατριωτισμό, όπως υπερβαίνοντας τις θεμιτές ιδεολογικές διαφορές, συνεργαστούν έχοντας ως μόνο γνώμονα τη διατήρηση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, αλλά και μέσα από μια βιώσιμη, λειτουργική και μόνιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, διασφαλίσουν την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού» τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος.