Μια ξεχωριστή πολιτιστική δράση φιλίας δύο κρατών Ελλάδας και Βουλγαρίας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της αδελφοποίησης των πόλεων Διδυμοτείχου και Καζανλάκ με σκοπό την συνεργασία στις τέχνες και την λογοτεχνία.
Η έκθεση ζωγραφικής με τίτλο “ΟΙ ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ” πραγματοποιήθηκε στις 18, 19 και 20 Οκτωβρίου στην Ενοριακή Βιβλιοθήκη Ασπρονερίου με σκοπό να γνωρίσει το κοινό το έργο του φημισμένου Βούλγαρου συγγραφέα, καλλιτέχνη και χιουμορίστα Dimitar Chorbadzhiyski – CHUDOMIR και το βιβλίο του “ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΠ’ ΑΥΤΕΣ”.
Πρόκειται για ένα τριήμερο το οποίο ολοκληρώθηκε με επιτυχία και διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Δημοτικής Κοινότητας Ασπρονερίου του Διδυμοτείχου στην Ελλάδα και της Προέδρου, κα. Σαρακινούδη Αποστολία σε συνεργασία με το Μουσείο Λογοτεχνίας & Τέχνης “Chudomir” του Καζανλάκ από Βουλγαρία με παρουσία της Διευθύντριας του Μουσείου “Chudomir” κα. Dobrina Matova και των συνεργατών της που συνόδευσαν την αποστολή. Η δράση υποστηρίχθηκε από ιδιωτικές δωρεές και συνεργασίες τοπικών επιχειρήσεων από το Διδυμότειχο.
Σημαντική ήταν η παρουσία των επισκεπτών που αγαπούν το βιβλίο και την ζωγραφική μιας κι όλοι έκαναν μια ευχάριστη εξόρμηση στην ακριτική επαρχία της κοιλάδας του Ερυθροποτάμου αψηφώντας την χιλιομετρική απόσταση.
Στην κεντρική εκδήλωση του Σαββάτου 19 Οκτωβρίου την παρουσίαση βιβλίου και την παράλληλη έκθεση έργων ζωγραφικής του Dimitar Chorbadzhiyski – CHUDOMIR συνόδευσε με αφηγήσεις ο κ. Σιβρής Γεώργιος και ερμήνευσε τραγούδια ο κ. Γκρέμος Χρήστος ενώ ευχάριστη έκπληξη ήταν η στιγμή που ακούστηκαν στην αίθουσα θρακιώτικες μελωδίες.
Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας & Σουφλίου Πρωτοπρεσβύτερος κ. Σουργουτσίδης Κωνσταντίνος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Βενετίδης, από τον Δήμο Διδυμοτείχου ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δερμεντζόγλου, ο Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γκογκάκης, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Καραφεϊζης, ο Αντιδήμαρχος Μεταξάδων κ. Αδαμάκης και ο εκπρόσωπος του βουλευτή Έβρου κ. Κελέτση, ο Πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ Έβρου και Γ.Γ. ΑΔΕΔΥ Έβρου κ. Κουσινίδης, εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ κ. Σαρσάκης και άλλοι.
Οι φιλοξενούμενοι της αποστολής από Βουλγαρία για τρεις ημέρες περιηγήθηκαν με συνοδεία της τοπικής ελληνικής ομάδας υποδοχής σε μνημεία και μουσεία του Διδυμοτείχου και δοκίμασαν το θρακιώτικο πρωινό και την τοπική γαστρονομία σε ταβέρνες και εστιατόρια της περιοχής.
Την πρώτη μέρα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας & Σουφλίου κκ. Δαμασκηνός τους υποδέχτηκε με θερμές ευχαριστίες και τους φιλοξένησε στα γραφεία της Μητροπόλεως. Ακολούθησαν επισκέψεις στο Λαογραφικό Μουσείο, στο Στρατιωτικό Μουσείο, στο Βυζαντινό Μουσείο και στην πόλη.
Την δεύτερη μέρα βρέθηκαν στην Δημοτική Πινακοθήκη Ναλμπάντη Δημήτριου ενώ η επίσκεψη στο Βυζαντινό Κάστρο έγινε με τον κ. Σαρσάκη Γιάννη του Πολιτιστικού Συλλόγου ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ και στο Εκθεσιακό Κέντρο Θράκης στο Κουφόβουνο με τον κ. Τοπαλίδη Γεώργιο του Πολιτιστικού Συλλόγου ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ.
Την τρίτη μέρα ακολούθησε επίσκεψη στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελευθερώτριας και το Εκκλησιαστικό Μουσείο. Κατά την διάρκεια του τριημέρου στις μεταφράσεις βοήθησαν εθελοντικά η κα. Μάλτογλου Βασιλεία και η κα. Georgeva Konstantina αλλά και η κα. Αβραμίδου Ελένη στις ανάγκες της αίθουσας εκδήλωσης.
Οι εκδηλώσεις είναι υποστήριξη από το 15ο Φεστιβάλ Πολιτισμού ΕΡΥΘΡΟΠΟΤΑΜΟΣ www.redriver.gr στο πλαίσιο προγράμματος του VILLAGE BREAK στον ΈΒΡΟ, το δίκτυο www.elxate-evros.gr , το δίκτυο www.epaithros.eu , το project www.evros-eset.gr και ευγενική χορηγία των τοπικών επιχειρήσεων:
- Αμυγδαλοβούτυρο Ασπρονερίου “ΤΣΟΜΠΑΝΟΥΔΗΣ”
- Μεταφορές-Εμπορία Αγροτικών Προϊόντων “Δ.Γ.Π. ΜΕΛΕΤΟΥΔΗΣ”
- Υδραυλικά & Θέρμανση “ΠΑΡΑΣΧΟΥΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ”
- Παντοπωλείο “ΔΙΑΛΕΧΤΗ ΚΥΠΑΡΙΣΣΟΥΔΗ”
- Λογιστικό Γραφείο “ΤΣΙΜΠΑΝΛΙΩΤΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟ” •Συλλογή Βάμβακος “ΠΑΠΑΔΟΥΔΗ ΔΗΜΗΤΡΗ” •Ηχητικά-Φωτισμό-Εξέδρες “ΜΑΡΚΟΥ ΣΩΤΗΡΗΣ”.
Τοπική Κοινότητα Ασπρονερίου-Γιατράδων:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100051756061289
Μουσείο Λογοτεχνίας & Τέχνης “Chudomir”:
https://www.facebook.com/museumchudomir