Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο των εργασιών της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.
Στη συνάντηση, που διήρκησε μισή ώρα, συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, καθώς και οι επικεφαλής των διπλωματικών τους γραφείων, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς. Τσαγατάι Κιλίτς.
Αξίζει να σημειωθεί πως η συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε στον απόηχο των δηλώσεων Ερντογάν στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, όπου ζήτησε την αναγνώριση του ψευδοκράτους στα Κατεχόμενα και επέμεινε στη «λύση των δύο κρατών» για την επίλυση του Κυπριακού.
Κατά τα λοιπά, το μεταναστευτικό, οι διμερείς σχέσεις και οι περιφερειακές εξελίξεις βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών Μητσοτάκη – Ερντογάν.
Οι διάλογοι μπροστά στις κάμερες
«Τι κάνεις;» ρώτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Ερντογάν. «Είμαι πολύ καλά», απάντησε εκείνος, ενώ στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε τη γραβάτα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, λέγοντάς του, «μου αρέσει η μπλε γραβάτα σου».
Σημειώνεται, πάντως, ότι ο Τούρκος πρόεδρος, στη διάρκεια της ομιλίας του στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, επανέλαβε την προκλητική ρητορική του για το Κυπριακό, λίγη ώρα, μάλιστα, πριν από την συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε με δύο πρόσωπα στον ΟΗΕ, αφού δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί στο Αιγαίο, ενώ ζήτησε την αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο.
«Θέλουμε να δούμε το Αιγαίο και την Αναοτλική Μεσόγειο θάλασσα ειρήνης, όπου θα γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα όλων των πλευρών», σημείωσε, κάνοντας έμμεση αλλά σαφή αναφορά στις παράνομες διεκδικήσεις της χώρας του.Προσέθεσε, επίσης, πως «είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών της περιοχής ο καθορισμός των θαλάσιων περιοχών ευθύνης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Με δύο πρόσωπα
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε με δύο πρόσωπα στον ΟΗΕ, αφού δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί στο Αιγαίο, ενώ ζήτησε την αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο.
«Θέλουμε να δούμε το Αιγαίο και την Αναοτλική Μεσόγειο θάλασσα ειρήνης, όπου θα γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα όλων των πλευρών», σημείωσε, κάνοντας έμμεση αλλά σαφή αναφορά στις παράνομες διεκδικήσεις της χώρας του.
Προσέθεσε, επίσης, πως «είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών της περιοχής ο καθορισμός των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Όπως δήλωσε, μάλιστα, «η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί στο Αιγαίο, ειδικά σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος».
«Ο βασικός ρόλος της Τουρκίας, της χώρας με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι αναμφισβήτητος», υποστήριξε και τόνισε πως «η Τουρκία έχει δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα στα βόρεια και δυτικά του νησιού της Κύπρου, ενώ οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα σε ολόκληρο το νησί».
«Πέρασαν 50 χρόνια από την τουρκική ειρηνευτική επιχείρηση», είπε για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και επανέλαβε ότι η «λύση των δύο κρατών» είναι η μόνη οδός για την επίλυση του Κυπριακού, ενώ κάλεσε τον ΟΗΕ να αναγνωρίζει το ψευδοκράτος, βάζοντας τέλος στην «απομόνωση» – όπως είπε – των Τουρκοκυπρίων.