Τα Μωμοέρια ή Μωμόγεροι, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και ζωντανά έθιμα του ποντιακού ελληνισμού, αναβίωσαν και φέτος τις πρώτες ημέρες του νέου έτους σε πολλές περιοχές της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό, μεταφέροντας μηνύματα αναγέννησης, σάτιρας και συλλογικής μνήμης.
Το έθιμο, με ρίζες στον Πόντο, συνδέεται άρρηκτα με τον ερχομό της νέας χρονιάς και έχει ως στόχο την καλοτυχία, την απομάκρυνση του κακού και τη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας. Φέτος, οι Μωμόγεροι «περπάτησαν» από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας και την Κομοτηνή, μέχρι το Ντίσελντορφ της Γερμανίας, αποδεικνύοντας ότι η παράδοση δεν γνωρίζει σύνορα.
Μωμόγεροι στην καρδιά του Ντίσελντορφ
Στην Παλιά Πόλη του Ντίσελντορφ, το ποντιακό δρώμενο ζωντάνεψε χάρη στον Σύλλογο Ελλήνων Ποντίων «Ο Ξενιτέας». Ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου, Ηλίας Μαυρίδης, και ο νυν πρόεδρος, Παρασκευάς Λαβασάς, μίλησαν στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αναβίωσης του εθίμου για τη νέα γενιά της ομογένειας.
Οι Μωμόγεροι, με τους χορούς, τα σατιρικά δρώμενα και τις παραδοσιακές φορεσιές, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον όχι μόνο της ελληνικής κοινότητας, αλλά και των κατοίκων της γερμανικής πόλης, μεταφέροντας ένα αυθεντικό κομμάτι της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς στο εξωτερικό.
Χοροί και σάτιρα στους δρόμους της Κομοτηνής
Στην Κομοτηνή, οι Μωμόγεροι περιηγήθηκαν στους δρόμους της πόλης και κατέληξαν στην κεντρική πλατεία, στέλνοντας το μήνυμα της νέας αρχής. Όπως ανέφερε η Χρύσα Μαυρίδου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», πρόκειται για ένα έθιμο που έφτασε από τον Πόντο και διατηρεί αναλλοίωτο τον χαρακτήρα του μέσα στον χρόνο.
Η συμμετοχή του κόσμου ήταν έντονη, με τους πολίτες να υποδέχονται με ενθουσιασμό τους χορευτές και τα σατιρικά δρώμενα.
Αναβίωση των Μωμόγερων στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας
Στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, ο Σύλλογος Ποντίων Αλεξάνδρειας και Περιχώρων, σε συνεργασία με την Ποντιακή Θεατρική Σκηνή Πιερίας, αναβίωσε το έθιμο των Μωμόγερων, με πομπή στους δρόμους της πόλης και κορύφωση με το παραδοσιακό έθιμο του «Καβουρμά».
Ο πρόεδρος του συλλόγου, Μιχάλης Γεμενετζίδης, τόνισε ότι πρόκειται για ένα πανάρχαιο έθιμο που αναβιώνεται από όλους τους ποντιακούς συλλόγους, με στόχο τη διατήρηση της παράδοσης και την ένωση των ανθρώπων μέσα από τη σάτιρα και τη συλλογική συμμετοχή.
Ένα έθιμο που ενώνει γενιές
Οι Μωμόγεροι δεν αποτελούν απλώς ένα λαογραφικό δρώμενο, αλλά έναν ζωντανό δεσμό ανάμεσα στις γενιές, στην Ελλάδα και τη διασπορά. Μέσα από τη σάτιρα, τον χορό και τη συλλογική συμμετοχή, συνεχίζουν να μεταφέρουν το μήνυμα της παράδοσης, της ενότητας και της ελπίδας για τη νέα χρονιά.
Πηγή:ΕΡΤ
