Η UniCredit διατηρεί την απαισιόδοξη προσέγγιση της για την ύφεση στην Ελλάδα φέτος αφού διαβλέπει ότι πτώση εγχώριου ΑΕΠ θα κινηθεί στο 16% φέτος από 18,6% που έβλεπε πριν, κυρίως λόγω της ισχυρής μείωσης στα έσοδα από τον τουρισμό, ενώ ψαλιδίζει περισσότερο την ανάκαμψη που προβλέπει για το 2021 στο 11,8% από 15,5% προγενέστερα.

Η βελτίωση την πρόβλεψη της UniCredit αντανακλά την καλύτερη επίδοση του ΑΕΠ από την αναμενόμενη στο πρώτο τρίμηνο του έτους, λόγω του περιορισμού της πανδημίας στη χώρα και επισημαίνει ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά λιγότερο από 2% (σ.σ. 1,6%) σε τριμηνιαία βάση έναντι με 3,6% στην Ευρωζώνη, λόγω της αυξημένης δημόσιας κατανάλωσης (η οποία πρόσθεσε 0,5% στο ΑΕΠ) και των αποθεμάτων (0,8%). Αυτά αντισταθμίζουν εν μέρει την αναμενόμενη αρνητική επίπτωση από την εγχώρια ζήτηση και τις καθαρές εξαγωγές (που αφαίρεσαν 1,2% και 1,3% αντίστοιχα από το ΑΕΠ).

Η ελληνική οικονομία είναι πιθανό να επιδείξει μια άνευ προηγουμένου συρρίκνωση του ΑΕΠ για το 2ο τρίμηνο του 2020 λόγω των περιορισμών στα ταξίδια και τις μετακινήσεις. Οι κύριες εξαγωγικές αγορές της Ελλάδας αναμένεται να είναι μεταξύ των χωρών που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία, και αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε απότομη πτώση της ζήτησης για ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες. Αυτή η μείωση της ζήτησης θα ενισχυθεί επίσης από την υψηλή σημασία της ναυτιλίας στις εξαγωγές υπηρεσιών. Η ανοιξιάτικη τουριστική περίοδος, η οποία συνήθως αντιπροσωπεύει για το 25% των ετήσιων τουριστικών εσόδων της Ελλάδας (που αντιστοιχούν στο 10% του ΑΕΠ το 2019), έχει χαθεί.

Επιπλέον, η πτώση των κρατήσεων που διαφορετικά θα γινόταν την άνοιξη για το καλοκαίρι είναι πιθανό να σημαίνει ότι η επίδραση της πανδημίας θα είναι πιο επίμονη στον τουρισμό από ό,τι θα είναι σε άλλους τομείς.

Δεδομένου ότι η φυσιολογική τουριστική δραστηριότητα θα είναι δυνατή μόνο και πάλι από τον Ιούλιο (όταν αρθούν οι υπόλοιποι περιορισμοί στις πτήσεις), χαμηλότερες κρατήσεις. Μαζί με τις επιπτώσεις στο εισόδημα στις χώρες και την παρατεταμένη διαταραχή στην εναέρια κυκλοφορία, μπορεί αυτό να μεταφραστεί σε απώλεια άνω του 50% των τουριστικών εσόδων φέτος.

ΠΗΓΗ: