Δυσπιστία εκφράζει σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα, τόσο για την ασφάλεια, όσο και για την αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου κατά της Covid-19. Από την πλευρά της, η Μόσχα χαρακτηρίζει αβάσιμες τις αιτιάσεις των ειδικών και τις αποδίδει σε ανταγωνιστικά κίνητρα.
Το Sputnik V, το εμβόλιο που η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει αναπτύξει, αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη από επιστήμονες ανά τον κόσμο.
«Το να έχεις ένα εμβόλιο και το να αποδεικνύεις ότι ένα εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Ελπίζω οι Ρώσοι να έχουν αποδείξει στην πραγματικότητα ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Έχω σοβαρές αμφιβολίες ότι το έχουν κάνει» σχολίασε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι.
Το γεγονός ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές δοκιμές και πως μέχρι στιγμής μόνο το 10% έχει θετικά αποτελέσματα προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία.
Ο Γερμανός υπουργός Υγείας αναφέρει πως προέχει η ασφάλεια των ασθενών και όχι το ποιος θα είναι πρώτος στην κούρσα του εμβολίου.
«Αυτά που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα δεν είναι πειστικά ότι έχουμε ένα εμβόλιο ασφαλές και αποτελεσματικό» δήλωσε ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Η Ρωσία χαρακτηρίζει αβάσιμους τους ισχυρισμούς, αναφέροντας πως διατυπώνονται μόνο για τον ανταγωνισμό. Τονίζει ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα χορηγηθεί σε εθελοντική βάση σε γιατρούς και νοσηλευτές.
«Φαίνεται πως οι ξένοι συνάδελφοί μας διαισθάνονται το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του ρωσικού εμβολίου και εκφράζουν απόψεις που εμείς θεωρούμε αβάσιμες» είπε ο Ρώσος υπουργός Υγείας, Μιχαήλ Μουράσκο.
Σκεπτικισμό, πάντως, εκφράζουν και Ρώσοι πολίτες.
Και ενώ οι προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίου κορυφώνονται, εταιρείες προσπαθούν να ολοκληρώσουν την παρασκευή φαρμάκων που παρέχουν αντισώματα αμέσως για την καταπολέμηση του ιού.
«Μπορούν να χορηγηθούν με τέτοιο τρόπο που να διαλύονται πολύ γρήγορα σε όλο το σώμα και με αυτόν τον τρόπο να μπορεί να προστατευτείς και να αποτρέψεις την μόλυνση αμέσως» ανέφερε ο Δρ. Μάιρον Κοέν, λοιμωξιολόγος του Πανεπιστημίου Β. Καρολίνας.
Τα φάρμακα αυτά έχουν διάρκεια ενός μήνα και θα δίνουν άμεση αλλά προσωρινή ανοσία γι΄αυτό το διάστημα σε ασθενείς υψηλού κινδύνου ή σε νοσηλευτές.
Δεκάδες προσπάθειες για την παρασκευή εμβολίου κατά της νόσου βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο. Ελπίδες γεννούν τρία εμβόλια, με τις κλινικές δοκιμές να εισέρχονται στην τελική φάση.
Πηγή: ΕΡΤ
Source: ert.gr