Επτά στους δέκα Έλληνες δηλώνουν ότι σπαταλούν τρόφιμα, σύμφωνα με δειγματοληπτική έρευνα γνώμης του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).
Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η οικιακή σπατάλη τροφίμων ξεπερνά τους 300.000 τόνους τροφίμων ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια κατανάλωση 200.000 καταναλωτών, θα μπορούσαν δηλαδή να θρέψουν τον πληθυσμό μιας πόλης λίγο μεγαλύτερης από την Πάτρα. Μάλιστα, όπως αναφέρει το ΙΕΛΚΑ στην ανακοίνωσή του, το παραπάνω είναι η εκτίμηση των ίδιων των καταναλωτών, η οποία ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι είναι κατά κανόνα χαμηλότερη της πραγματικής σπατάλης.
Σύμφωνα με την έρευνα, μόλις το 29% των νοικοκυριών δηλώνει ότι δεν σπαταλάει καθόλου τρόφιμα. To 60% δηλώνει ότι σπαταλάει μέχρι 10% των τροφίμων, το 9% από 10% έως 25% και το 2% πάνω από 25%. Αυτό μεταφράζεται σε σπατάλη τροφίμων που μεσοσταθμικά είναι 6%.
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις κατηγορίες των φρούτων και λαχανικών, στις οποίες το 68% των καταναλωτών δηλώνει ότι καταγράφει σπατάλη και ακολουθούν το ψωμί, τα αλλαντικά, τα γαλακτοκομικά, τα γλυκά και το γάλα.