Περισσότερες απο 15 ημέρες καίγεται το Παπίκιο Όρος, ένα σημαντικό κομμάτι της Οροσειράς της Ροδόπης, απειλώντας καταστροφικά το φυσικό κάλλος τόσο απο την πλευρά της Ελληνικής γης, όσο και απο την πλευρά της Βουλγαρικής επικράτειας.
Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις κάνουν λόγο για χιλιάδες στρεμμάτων που έχουν κατακαεί απο την πυρκαγιά, με το συντονιστικό όργανο να συνέρχεται – άκουσον άκουσον – την 13η ημέρα!
Πριν όμως μιλήσουμε για όλα αυτά, ας δούμε τις ακριβώς καίγεται στο Παπίκιο ‘Ορος:
Σύμφωνα με τον Νίκο Ζήκο, αρχαιολόγο, από τα σημαντικότερα μοναστικά κέντρα του Βυζαντίου υπήρξε το Παπίκιον όρος, τμήμα του ορεινού όγκου της Ροδόπης βορειοδυτικά της Κομοτηνής. Αναφέρεται για πρώτη φορά στις πηγές στα τέλη του 11ου αι.

Σημαντικές πληροφορίες παρέχουν οι βυζαντινοί ιστορικοί και χρονογράφοι Ζωναράς, Κίνναμος και Χωνιάτης αναφέροντας την ύπαρξη στο Παπίκιον΄”πλείστων σεμνείων” και “φροντιστηρίων”, όπου εκάρησαν μοναχοί επιφανή πρόσωπα του Βυζαντίου, όπως ο πρωτοστράτωρ Αλέξιος Αξούθ και ο νόθος γιος του αυτοκράτορα Μανουήλ Α΄ (1143-1180) σεβαστοκράτωρ Αλέξιος.
Εδώ προσήλθε ο Σέρβος ηγεμών Στέφανος Α΄ Νεμάνια και ασπάσθηκε το μοναχικό σχήμα. Ο Γρηγόριος Παλαμάς και ο όσιος Μάξιμος ο Καυσοκαλυβίτης επισκέφτηκαν και παρέμειναν στο Παπίκιον για σύντομο χρονικό διάστημα.
Για την ετυμολογία του ονόματος ο Σαββαΐτης μοναχός Ακάκιος, στο πρώτο τέταρτο του 13ου αι., μας πληροφορεί: “Αρχήν δε τη κατοικήσει του όρους γέρων τις πρώτος κατώκησεν εκείσε την κλήσιν έχων πάππος και δια τούτο Παπίκιον”.
Μεγάλος αριθμός βυζαντινών ναών και άλλων κτισμάτων, εντοπισμένων βόρεια των οικισμών Πολυάνθου, Ληνού, Μίσχου, Ασώματου και Θάμνας στους πρόβουνους της Ροδόπης, επιβεβαιώνουν την ορθότητα της ταύτισης της περιοχής με το Παπίκιον των βυζαντινών πηγών.
Οι γραπτές βυζαντινές πηγές για το Παπίκιον ενισχύονται και από τα αρχαιολογικά δεδομένα. Συγκεκριμένα αποκαλύφθηκαν με ανασκαφικές έρευνες, από το 1982 και εξής, τα ερείπια τριών θολοσκέπαστων ναών, σε σχήμα ελευθέρου σταυρού με συνεπτυγμένες τις κεραίες, 11ου-12ου αι., βυζαντινός λουτρών και δύο εκτεταμένα μοναστηριακά συγκροτήματα της ίδιας εποχής πλησίον των οικισμών Σώστη και Ληνού.
Το δεύτερο μοναστήρι κτίστηκε με την οικονομική συνδρομή της αυτοκράτειρας Μαρίας Βοτανειάτη της οποίας ο τάφος με το χρυσό δακτυλίδι της βρέθηκε βόρεια του καθολικού. Βρ’εθηκαν επίσης ενδιαφέροντα σπαράγματα από τον τοιχογραφικό διάκοσμο, ενώ έχει διασωθεί το μεγαλύτερο τμήμα του πολύχρωμου μαρμαροθετημένου δαπέδου.
Από τα ανασκαφικά ευρήματα (γλυπτός διάκοσμος, μαρμαροθετημένα δάπεδα, τοιχογραφίες, κεραμική, μολυβδόβουλλα) συμπεραίνεται ότι το Παπίκιον Όρος είχε άμεση επικοινωνία με τα γύρω αστικά κέντρα, αλλά και με την ίδια την Κωνσταντινούπολη.
Η παράθεση και η συσχέτιση των προσφερόμενων ιστορικών μαρτυριών με τα ανασκαφικά δεδομένα δηλώνουν τη μεγάλη ακμή του μοναστικού κέντρου κατά τον 11ο-12ο αι. Μετά την εποχή αυτή το μοναστικό κέντρο παρακμάζει και στους μεταβυζαντινούς χρόνους δεν υπάρχει πια. Η μετονομασία του Παπικίου και γενικότερα της Ροδόπης σε Despot Dag (όρος του Θεού) αποτελεί ανάμνηση του μοναχισμού που αναπτύχθηκε κατά τη βυζαντινή περίοδο.

Απίστευτη… άνεση!
Το άγνωστο για πολλούς Παπίκιο Όρος λοιπόν, άφησε ασυγκίνητους και τους περισσότερους θεσμικούς της περιοχής, με την Πυροσβεστική και άλλους εθελοντές να δίνουν μόνοι τους τη μάχη με μία πυρκαγιά δύσκολη απο κάθε άποψη.
Τραγικό της υπόθεσης είναι η εμπλοκή της γραφειοκρατίας που επειδή έληξε η αντιπυρική περίοδος δεν δόθηκε η ιδιαίτερη βαρύτητα και άρα οι ανάλογες εντολές για την επιχείρηση στην αρχή της πυρκαγιάς.
Η επίσκεψη του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας που συνοδεύτηκε και απο άλλους περιφερειακούς και τοπικούς παράγοντες, απέδειξε τα ανύπαρκτα αντανακλαστικά για μία τόσο σοβαρή οικολογική καταστροφή που συντελείται σε ένα επίσης ιδιαίτερο πολιτιστικό μνημείο!
Τι έχουν να απαντήσουν επι όλων αυτών οι υπεύθυνοι;
