Ο Στρατής Βασιλειάδης, καλεσμένος στην εκπομπή Εβροσκόπιο στο studio του Ράδιο Έβρος, αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα, ως ένας νέος άνδρας που επέστρεψε πριν 6 χρόνια στο χωριό του, παρότι δεν μεγάλωσε εκεί, ώστε να ξεκινήσει μια νέα ζωή “από το μηδέν“, όπως είπε, ασχολούμενος επαγγελματικά με την καλλιέργεια γης.
“Κάνανε εργασίες στις γραμμές και χάλασαν το ανάχωμα για το ποτάμι“… Αποκαλύπτοντας αρχικά αυτό, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ορμενίου έδωσε ένα πρώτο… στίγμα της επικρατούσας κατάστασης στο βορειότερο άκρο της χώρας, όπου κάποια στιγμή αναμένεται να φτάνει το τρένο και να συνδεθεί η περιοχή σιδηροδρομικά με την Ορεστιάδα και την Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με τις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες.
“Κρατάμε μικρό καλάθι“, απάντησε για όσα μέτρα εξαγγέλλονται το τελευταίο διάστημα από πρωθυπουργό και υπουργούς για την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση του Έβρου. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην άρση της απομόνωσης του πιο βόρειου βορειότερου άκρου της χώρας, εκεί στο Ορμένιο και τα γύρω χωριά του Τριγώνου, ο κ. Βασιλειάδης εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης κατοίκων.
“Πολύ δύσκολο να επιλέξει κάποιος το Ορμένιο“, ανέφερε, καθώς με τις ίδιες προϋποθέσεις μπορεί κάποιος να προτιμήσει χωριά πιο κοντά στις πόλεις, ακόμα και πιο κοντά στην Αλεξανδρούπολη. Πάντως τώρα, “το βασικότερο πρόβλημα για εμάς, είναι η αγροτική οδοποιία“, τόνισε, διότι ο κόσμος στην περιοχή ασχολείται επαγγελματικά με τα χωράφια, όπου το οδικό δίκτυο είναι προβληματικό και χρήζει μέριμνας.
Ειδική αναφορά έκανε ο Πρόεδρος του Ορμενίου και στο μνημείο που ετοιμάζει η Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου στο σημείο της ιστορικής “Μάχης του Ορμενίου“, θεωρώντας πως “σίγουρα το χωριό θα αποκτήσει μια άλλη προοπτική με αυτό.”
“Είναι το θαύμα που περιμένουμε“, υποστήριξε, αναμένοντας με την ολοκλήρωση του μνημείου να μπορέσει ο τόπος να προσελκύσει τουρισμό από τα Βαλκάνια, όμως για να συμβεί αυτό “πρέπει ο Δήμος να αναλάβει στη συνέχεια τη συντήρηση και την τουριστική προβολή“, σημείωσε.
Εν τω μεταξύ, προγραμματίζονται εκδηλώσεις τον Αύγουστο του 2025 για τα 100 χρόνια από το μεγάλο κύμα μεταναστών από τη γειτονική Βουλγαρία που εγκαταστάθηκαν στο Ορμένιο και στη Φτελιά. Οργανώνονται δράσεις που προσδοκούν να προσελκύσουν πολύ κόσμο από εντός και εκτός συνόρων περιοχές, ενώ για τη σημερινή σχέση των κατοίκων του Ορμενίου με τη γειτονική Βουλγαρία ο κ. Βασιλειάδης ήταν πολύ συγκεκριμένος:
“Πηγαίνουν μόνο για να βάλουν βενζίνη και να κάνουν τα ψώνια τους“, τόνισε. Ένα φαινόμενο καθημερινό για όλους τους κατοίκους του Τριγώνου, καθώς δεν υπάρχει καμία μέριμνα του κράτους για φοροελαφρύνσεις προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η οικονομική αιμορραγία, η οποία βέβαια έχει αντίκτυπο όχι μόνο στην τοπική αλλά και στην εθνική οικονομία γενικότερα.
Στο ερώτημα “για ποιο λόγο κάποιος ν’ αποφασίσει να κατοικήσει στο Ορμένιο“, το επιχείρημα του Στρατή Βασιλειάδη είναι ισχυρό: “Κρίνοντας από μένα, σε όποιον μου πει ποιος να γυρίσει στο χωριό, του δίνω παράδειγμα τον εαυτό μου: Εγώ γύρισα, τους λέω“, υποστηρίζοντας πως αν υπάρχει θέληση, τρόπος υπάρχει. Τόνισε όμως πως μια πιο συχνή συγκοινωνία των χωριών με την Ορεστιάδα θα βοηθούσε την κατάσταση, καθώς ειδικότερα για τις οικογένειες με παιδιά, απαιτείται τακτική μετακίνηση στην πόλη για φροντιστήρια και δραστηριότητες, κάτι που είναι κοστοβόρο με ιδιωτικά μέσα αλλά και χρονοβόρο ταυτόχρονα.
Πηγή: radioevros.gr