Κυριακή, 10/11/2024
Καιρός
Αν. Μακεδονίας και Θράκης
Καιρός
Αν. Μακεδονίας και Θράκης
Powered by Tomorrow.io
x

Πρώτος επίτιμος διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής στο Σίδνεϊ ο Οικ. Πατριάρχης

Δημοσιεύτηκε από: PRESSROOM | 6 Οκτωβρίου 2024, 7:23 μμ

Πανηγυρική ήταν η τελετή αναγόρευσης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε Επίτιμο Διδάκτορα της Θεολογικής Σχολής του Αγίου Ανδρέου, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας που πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας στη λαμπρή τελετή που έγινε στο κατάμεστο κεντρικό αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ αντήχησε η ιαχή «Άξιος», ενώ προηγήθηκε η πανηγυρική είσοδος του κ. Βαρθολομαίου τον οποίο προϋπάντησαν νέοι και νέες της Ομογένειας με επευφημίες και τραγούδια.

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έγινε δεκτός με τυμπανοκρουσίες και ήχους σκωτσέζικης γκάιντας από μέλη της ιστορικής μπάντας «Sydney Thistle Highland Pipe Band».

Εξίσου εντυπωσιακό, και ταυτοχρόνως συγκινητικό, ήταν το μουσικοθεατρικό πρόγραμμα με το οποίο ολοκληρώθηκε η τελετή, υπό τον τίτλο «Ρωμιωσύνης Αντίλαλοι», που παρουσιάστηκε από νέους και νέες της Χριστιανικής Ενώσεως του Σίδνεϊ.

Στο κυρίως μέρος της τελετής, ο κ. Βαρθολομαίος εκφώνησε ομιλία με θέμα: «Η αναγκαιότης του συνοδικού φρονήματος», όπου εισαγωγικά υπενθύμισε ότι «αρχετυπικώς η αγία ημών Εκκλησία κατά την ημέραν της φανερώσεως αυτής εις τον κόσμον, ευρίσκεται εν Συνόδω, ήτοι συνηγμένη “επί τo αυτό” εν Αγίω Πνεύματι».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ανέφερε ότι η Συνοδικότητα στην Ορθόδοξη Εκκλησία «δε νοείται ως σύστημα ανάλογον της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, όπου αι Εκκλησίαι εκλαμβάνονται και νοούνται ως Ομόσπονδα Κρατίδια με κύριαρχον χαρακτηριστικόν την αριθμητικήν αντιπροσώπευσιν και τας ισοπεδωτικάς λογικάς, ενίων εκ των Ορθοδόξων Εκκλησιών σήμερον». Εξήγησε δε ότι το συνοδικό φρόνημα της Εκκλησίας εκφράζεται αυθεντικά υπό δύο απαραίτητες και απαρέγκλιτες προϋποθέσεις: «Προϋπόθεσις πρώτη: το αξίωμα ή μάλλον το χάρισμα και η ευθύνη τού Πρώτου. […] Προϋπόθεσις δευτέρα: η συνοδικότης ουδόλως δύναται να υφίσταται εκτός των τεθεσπισθέντων υπό των Αγίων Οικουμενικών Συνόδων όρων και ορίων».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στο νέο Σύνταγμα της Ι. Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, το οποίο λαμβάνει πρόνοια δημιουργίας Συνόδου Επισκόπων, και συνεχάρη για την πρωτοβουλία του αυτή τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Επιπλέον, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο, ως Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής, καθώς και το Διδακτικό αυτής Προσωπικό, για τη γενόμενη τιμή προς το πρόσωπό Του. Τέλος, απευθύνθηκε με πατρική στοργή προς τους παρισταμένους νέους, προτρέποντάς τους να παραμείνουν πλησίον της Εκκλησίας και του Χριστού, «Όστις δεν θα σας απογοητεύση ποτέ».

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, μιλώντας στο κλείσιμο της τελετής, ευχαρίστησε αρχικά τον Παναγιώτατο για την αποδοχή της πρότασης να καταστεί ο πρώτος των διδακτόρων της ιεράς επιστήμης της Θεολογίας, στην πρώτη Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή που δημιουργήθηκε στο νότιο ημισφαίριο. Στη συνέχεια, αφού περιέγραψε το χρονικό των προσπαθειών που κατεβλήθησαν για την ίδρυση της Θεολογικής Σχολής του Αγίου Ανδρέου, αναφέρθηκε εκτενέστερα στην προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη, ένα «πρότυπο θεολόγου ανδρός», όπως διέκρινε, που καταθέτει «μετά παρρησίας και σοφίας πολλής» τον θεολογικό λόγο της Μητρός Εκκλησίας. «Αυτή είναι η θεολογία της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και του Οικουμενικού μας Πατριάρχου Βαρθολομαίου: η θεολογία της αληθείας της πίστεως, η σώζουσα θεολογία της Εκκλησίας, η θεολογία των Αγίων και Σεπτών Οικουμενικών Συνόδων και των Πατέρων μας. Αυτήν τη θεολογία έχει ανάγκη σήμερα ο κόσμος», κατέληξε.

 

Στη τελετή παρέστησαν εκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο, τα μέλη της περί Αυτόν Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, ο υφυπουργός Πολιτισμού της Ελλάδος, Ιάσων Φωτήλας, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, ιεράρχες, κληρικοί, μοναχοί και μοναχές, καθηγητές και σπουδαστές της Θεολογικής Σχολής, κ.ά.

• Φωτογραφίες: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας / Markellos Petropoulos.