Υπό τον φόβο μιας νέας χρηματοοικονομικής κρίσης, οι αμερικανικές Αρχές αποφάσισαν να διασώσουν τους καταθέτες τόσο της Silicon Valley Bank, όσο και της Signature Bank, μετά την κατάρρευσή τους, η οποία πυροδότησε ανησυχίες για μια σειρά αρνητικών εξελίξεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Oι πελάτες και των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων θα μπορούν από σήμερα κιόλας να ανακτήσουν το σύνολο των καταθέσεων τους, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να δεσμεύεται ότι οι υπεύθυνοι για την πτώχευσή τους, θα λογοδοτήσουν.
«Δεσμεύομαι σθεναρά ότι οι υπεύθυνοι για αυτή την αναστάτωση θα λογοδοτήσουν πλήρως και ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να ενισχυθεί η εποπτεία και η ρύθμιση των μεγαλύτερων τραπεζών ώστε να μην ξαναβρεθούμε σε αυτή τη θέση» λέει χαρακτηριστικά.
To υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε τις δύο τράπεζες «συστημικούς κινδύνους», γεγονός που του δίνει την εξουσία να προβεί στο κλείσιμο ή την πώλησή τους προστατεύοντας πλήρως όλους τους καταθέτες, πέρα από το όριο των 250,000 δολαρίων.
Με δεδομένο ότι η Silicon Valley Bank να εξειδικεύεται στις νεοφυείς επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας (start ups), οι ανησυχίες για τις εταιρείες αυτές παραμένουν.
«Για τις νεοφυείς εταιρείες, που έχουν πληγεί και τους εργαζόμενους σε αυτές, πρέπει να βγάλετε αυτόν τον μήνα. Μπορείτε να μειώσετε τα κόστη, να επαναδιαπραγματευθείτε άμεσα ορισμένους όρους» λέει ο αναλυτής και ιδρυτής startup επιχειρήσεων, Πολ Ορλάντο.
«To γεγονός ότι έχεις δύο τράπεζες, που έχουν καταρρεύσει, συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης μεγαλύτερης κατάρρευσης στην ιστορία, θα υπάρξουν σίγουρα κάποιες συνέπειες από αυτό και περιμένω ότι θα ακολουθήσουν ακροάσεις στο Κογκρέσο και για τις δύο αυτές καταρρεύσεις» επισήμανε ο επίκουρος καθηγητής στη σχολή Νομικής του American University, Τζέραλντ Κομίτζιο.
Πάντως, για τη διάσωση του βρετανικού βραχίονα της Silicon Valley Bank κινητοποιήθηκε η HSBC, η οποία- όπως ανακοινώθηκε- απέκτησε το βρετανικό παράρτημα της αμερικανικής τράπεζας έναντι μιας λίρας, ενώ η εξαγορά – διάσωση θα γίνει με πλήρη προστασία των καταθέσεων, με τον πρωθυπουργό της χώρας Ρίσι Σούνακ να διαβεβαιώνει, λέγοντας: «Κατανοώ τις ανησυχίες του κόσμου γύρω από το τι συμβαίνει με την Silikon Valley Bank. Θέλω να διαβεβαιώσω τον κόσμο ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον προηγμένο τεχνολογικό τομέα μας και τις υψηλού επιπέδου θέσεις εργασίας που παρέχει, αλλά και ότι το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα είναι ανθεκτικό».
Κομισιόν: Πολύ περιορισμένη παρουσία αυτής της τράπεζας στην ΕΕ
Την ίδια ώρα, η Koμισιόν ανακοίνωνε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση, τονίζοντας ωστόσο ότι η αμερικανική τράπεζα έχει περιορισμένη έκθεση στην Ευρωζώνη.
«Σημειώνουμε την ταχεία και αποφασιστική αντίδραση των αμερικανικών αρχών. Στο επίπεδο της ΕΕ, υπάρχει πολύ περιορισμένη παρουσία της Silicon Valley Bank στην ΕΕ και είμαστε σε επαφή με τις σχετικές αρμόδιες αρχές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Πτώση των δεικτών στα παγκόσμια Χρηματιστήρια μετά την κατάρρευση
Στο μεταξύ, αρνητικά κινούνται τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο, μετά και την κατάρρευση των τραπεζών.
Οι ανησυχίες για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο βάρυναν τις τραπεζικές μετοχές στην Ασία, με την ιαπωνική Mitsubishi UFJ να υποχωρεί σε χαμηλό δύο μηνών και την DBS στη Σιγκαπούρη σε χαμηλό τεσσάρων μηνών.
Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης σημείωσε νωρίτερα «βουτιά» 4,3%, έχοντας υποχωρήσει την Παρασκευή κατά 3,78% και οδεύει προς τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση του από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Η μετοχή της γερμανικής Commerzbank σημείωσε πτώση 7,5% ενώ της Credit Suisse κατά 7,8%.
Στις 11:40 ώρα Ελλάδας, το Παρίσι κατέγραψε πτώση 2,95%, η Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 3,12%, το Λονδίνο 2,43% και το Μιλάνο 4,60%.
Υπενθυμίζεται ότι «φρένο» στο τραπεζικό ντόμινο επιχειρήθηκε με παρέμβαση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, ενώ η FED έδωσε εγγυήσεις για όλες τις καταθέσεις.
«Δεν φαίνεται να αποτελούν απειλή για το ελληνικό σύστημα οι εξελίξεις στις ΗΠΑ», επισήμανε στην ενημέρωση των συντακτών, o κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Financial Times: Περιορισμένος κίνδυνος μετάδοσης κινδύνου στο τραπεζικό σύστημα – Δεν «έρχεται» νέο 2008
Πάντως, όπως επισημαίνουν σε σχετική τους ανάλυση οι Financial Times, ο κίνδυνος μετάδοσης στο τραπεζικό σύστημα φαίνεται να είναι περιορισμένος. Σημειώνεται σχετικά ότι «στο τέλος κάθε κύκλου αύξησης των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών, έρχεται μια περιοδος οπότε και τα πράγματα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα αρχίζουν να “σπάνε”.
Οι εν λόγω ρήξεις, μικρές ή μεγάλες, “διαβρώνουν” την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των καταναλωτών, αυξάνοντας τις πιθανότητες ύφεσης.
Η αποτυχία της SVB δεν προαναγγέλλει ένα νέο 2008, αλλά σηματοδοτεί την έναρξη της φάσης της θραύσης».
Πηγή: ΕΡΤ