Πριν λίγο διάστημα, ομάδα ιδιωτών πολιτικών μηχανικών, χωροταξικολόγων, πολεοδόμων, περιβαλλοντολόγων, και οικονομολόγων, επισκέφθηκε σταδιακά και ιδιωτικά την Σταυρούπολη Ξάνθης για να μελετήσει και να αποφανθεί για το οικιστικό θέμα, στα πλαίσια του κεφαλαίου Σταυρούπολη Ξάνθης και ανάπτυξη που παρουσιάσαμε αποσπασματικά από την σελίδα μας.
Οι επισκέψεις αυτών των ειδικών έγιναν τελείως ιδιωτικά και έγιναν καταγραφές και μελέτες της σημερινής κατάστασης, και μετά από συζητήσεις για την οικιστική διαδρομή της Σταυρούπολης Ξάνθης και το πως αυτή διαμορφώθηκε με το πέρασμα των χρόνων, βγήκαν τα εξής συμπεράσματα και προτάσεις:
Τα σπίτια και οι δρόμοι που υπάρχουν, χτίστηκαν και διαμορφώθηκαν πάντα κάτω από τις επικρατούσες συνθήκες κάθε εποχής, τις τρέχουσες ανάγκες, και τον χώρο που ήταν διαθέσιμος λόγω της μειωμένης έκτασης γης που υπάρχει. Χτίστηκαν μάλιστα με το “σημάδι” του ιδιοκτήτη, και σημάδεψαν την καταγωγή των οικογενειών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Στην Σταυρούπολη Ξάνθης όπως φάνηκε μέσα από αυτήν την έρευνα, οι ντόπιοι, είναι και ήταν αρκετά λίγοι, γιατί μετά την ορθοπόδηση τους, οι περισσότεροι έφυγαν για καλύτερες περιοχές, και στην συνέχεια ήρθαν νέοι κάτοικοι.
Η Σταυρούπολη Ξάνθης, διαθέτει ένα πλεονέκτημα, και ένα μειονέκτημα χωροταξικά και εδαφικά. Αυτό είναι το ότι μοιάζει με “μπαλκόνι”, είναι δηλαδή διαμορφωμένη σε πλευρική και όχι σε επίπεδη επιφάνεια. Αυτό, στις σύγχρονες συνθήκες ζωής, αποτελεί εμπόδιο οικιστικής ανάπτυξης. Αφαιρεί δυνατότητες για πλήθος δραστηριοτήτων, την εύκολη μετακίνηση οχημάτων, ηλικιωμένων και παιδιών, αυξάνει τα προβλήματα μετακίνησης σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, με το μόνο πλεονέκτημα σε αυτό το σημείο, τον μειωμένο κίνδυνο από πλημμύρες σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης, αλλά και την απρόσκοπτη διακίνηση αστικών αποβλήτων και λυμάτων.
Από την άλλη όμως, προσφέρει ανεμπόδιστη θέα σε όσους το επιθυμούν, καθώς και αυξημένες δυνατότητες άθλησης σε φυσικό περιβάλλον, όπως επίσης και δυνατότητα διαμόρφωσης καταστημάτων εστίασης και τουριστικών μονάδων με ανεμπόδιστη θέα. Η συγκεντρωτική πρόταση (πόρισμα) της επιστημονικής ομάδας, αφού μελέτησε όλα τα δεδομένα, αναπτυξιακό, χωροταξικό, περιβαλλοντολογικό, αλλά και οικονομικό, είναι η εξής :
Σταδιακή μετατόπιση του οικισμού στο μέλλον προς τα επάνω και ανατολικά, περί της εθνικής οδού Ξάνθης – Δράμας, δημιουργία υποδομών υδροδότησης, ηλεκτροδότησης, αποχέτευσης, τηλεπικοινωνιών, διαμόρφωση νέας πλατείας και κεντρικής οδού με άνετα καταστήματα, δημιουργία οδικής διασταύρωσης με φωτεινούς σηματοδότες και διαβάσεις πεζών και ζώων, αναδιανομή με κίνητρα της υπάρχουσας γης μέσω αναδασμού και απαλλοτριώσεων, δημιουργία δημοτικού χώρου αναψυχής και εκδηλώσεων, δημιουργία κτηρίου της Δ.Ε. Σταυρούπολης Ξάνθης με Κ.Ε.Π. και παράρτημα υπηρεσίας πρωτοβάθμιας υγείας (αγροτικό ιατρείο), και στην συνέχεια παροχή σημαντικών κινήτρων ώστε να δημιουργηθούν τουριστικές μονάδες στον υπάρχοντα σήμερα οικισμό με έμφαση τόσο στο “Μπιζάνι”, όσο και σε άλλα σημεία που θα πρόσφεραν ανεμπόδιστη θέα στην κοιλάδα του Νέστου για τον τουρίστα.
Τέλος, δημιουργία γραφείου τουρισμού της περιοχής, με κύριο αντικείμενο την προσπάθεια δημιουργίας γκρουπ τουριστών μέσω ταξιδιωτικών γραφείων από ολόκληρο τον κόσμο, ώστε να υπάρχει όλο τον χρόνο τουριστική κίνηση στην Σταυρούπολη Ξάνθης και την περιοχή.