Τρόπους προκειμένου να συμπληρώσει την πλειοψηφία των 200 βουλευτών που απαιτούνται από το Σύνταγμα, προκειμένου να αλλάξει τον τρόπο εκλογής των κατοίκων του εξωτερικού, αναζητεί η κυβέρνηση.
Στην Ολομέλεια της Βουλής όπου ξεκίνησε η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης έχοντας υπόψη τη στάση των κομμάτων από τη διαδικασία που προηγήθηκε στην επιτροπή και την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε πως ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του.
«Είχα πει στην επιτροπή ότι είμαι διατεθειμένος ακόμη και να αποσύρω το συζητούμενο νομοσχέδιο προκειμένου να βρεθεί συγκλίνουσα λύση για να επιτευχθεί ο στόχος διευκόλυνσης άσκησης του εκλογικού δικαιώματος υπό δύο προϋποθέσεις, να μην υπάρχει κανένας περιορισμός και η ψήφος των απόδημων Ελλήνων να είναι ισότιμη με όλων των εκλογέων και να προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα», είπε.
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το νομοσχέδιο στηρίζουν 190 βουλευτές της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης.
«Το νομοσχέδιο συμβαδίζει με την συνολική υποκρισία που δείχνει η ΝΔ», απάντησε για λογαριασμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Γιώργος Κατρούγκαλος σημειώνοντας: «δεν σας νοιάζει να έχουν δικαίωμα εκπροσώπησης κι επιλογής οι απόδημοι. Το κόμμα σας νοιάζει! Εξακολουθείτε να παίζετε τα κομματικά σας παιχνίδια με τους ομογενείς».
«Το νομοσχέδιο ανακοινώθηκε από τα τηλεπαράθυρα και φέρει στη Βουλή το ήθος τηλεπαραθύρων», υποστήριξε ο Γιώργος Κατρούγκαλος από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ που συμφωνεί με την αλλαγή του νόμου, η Ευ. Λιακούλη χαρακτήρισε τη συζήτηση «παιχνίδι εντυπώσεων» και εκτίμησε πως η κυβέρνηση μετέτρεψε σημαία ευκαιρίας το τεράστιο πολιτικό ολίσθημα της κ. Τζάκρη που επιχείρησε να εμπαίξει τους ομογενείς. «Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να υποτιμήσει βάναυσα με επιχειρήματα έωλα τη νοημοσύνη των Ελλήνων του εσωτερικού και εξωτερικού, γιατί όσο κι αν προσπαθείτε να καβαλήσετε το κύμα σας έχει καταπιεί ήδη ο βυθός», είπε.
«Ο Λόγος που συζητάμε το νομοσχέδιο σήμερα είναι ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο Γ. Γκιόκας του ΚΚΕ με τον Κ. Χήτα της Ελληνικής Λύσης να δηλώνει την στήριξη του στο νομοσχέδιο και την Φ. Μπακαδήμα του Μέρα25 να καταγγέλλει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πως φοβούνται την «φωνή των αποδήμων».
Σε κάθε περίπτωση και με τα υπάρχοντα δεδομένα, το νομοσχέδιο δεν μπορεί να πάρει την έγκριση του κοινοβουλίου. Και αυτό γιατί την κυβερνητική πρόταση, στηρίζουν ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση χωρίς ωστόσο, οι ψήφοι να αρκούν προκειμένου να φτάσουν τις 200 που απαιτούνται. Όσο πρωτίστως ο ΣΥΡΙΖΑ (που διαθέτει 86 βουλευτές) και το ΚΚΕ (διαθέτει 15) διαφωνούν ο μέγιστος αριθμός ψήφων που μπορεί να φτάσει το νομοσχέδιο είναι 199 (υπό την ρεαλιστικά απίθανη προϋπόθεση να γίνει αποδεκτή η πρόταση του Μέρα25).