Αναμφίβολα, η συνέχιση των διαπραγματεύσεων στην Ντόχα για δεύτερη μέρα αποτελεί μία αισιόδοξη εξέλιξη. Ωστόσο, τα άλυτα ζητήματα που συνεχίζουν να συζητούνται παραμένουν τα ίδια, από τότε που άρχισαν οι διπλωματικές επαφές τους πρώτους μήνες του πολέμου μέχρι σήμερα. Πόσοι ισραηλινοί όμηροι θα αφεθούν ελεύθεροι και πότε, εάν το Ισραήλ θα έχει δικαίωμα βέτο στη σύνταξη των ονομαστικών καταλόγων των παλαιστινίων κρατουμένων που θα αποφυλακιστούν, εάν η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας θα είναι ολική, μερική ή ανά χρονικές περιόδους και, εν τέλει, με ποιον τρόπο και από ποιους θα διοικείται η μεταπολεμική Γάζα – όλα αυτά είναι ζητήματα που παραμένουν άλυτα.
Θετικό το κλίμα των διαπραγματεύσεων
Από την άλλη, αξίζει να σημειωθούν κάποιες θετικές πρωτοτυπίες, που σημειώθηκαν χθες κατά την διάρκεια των συνομιλιών, αποδεικνύοντας ότι το κλίμα της διαπραγμάτευσης είναι σίγουρα πολύ καλύτερο τώρα, σε σύγκριση με το παρελθόν. Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά, τα μέλη της ισραηλινής διαπραγματευτικής αποστολής – μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο αρχηγός της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα – διανυκτέρευσαν χθες βράδυ στο Κατάρ. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά, καθότι μέχρι τώρα οι ισραηλινοί αξιωματούχοι που μετείχαν στις επαφές επέστρεφαν για λόγους ασφαλείας στο Ισραήλ αυθημερόν. Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια των χθεσινών επαφών στην Ντόχα, η ισραηλινή αποστολή βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το υπουργικό συμβούλιο, που συνεδρίαζε στο Υπουργείο Άμυνας στο Τελ Αβίβ, καθιστώντας άμεση και σε πραγματικό χρόνο τη λήψη αποφάσεων. Όπως αναφέρουν ισραηλινές στρατιωτικές πηγές, ο ίδιος τρόπος επικοινωνίας και συντονισμού θα ισχύσει και σήμερα.
Για πρώτη φορά ανακοινώθηκε επίσημα ότι ο Καταρινός υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Ιρανό ομόλογό του για την πορεία των συνομιλιών. Αν και ουδείς γνωρίζει εάν κάτι τέτοιο συμβαίνει για πρώτη φορά, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται. Αξίζει, μάλιστα, να επισημανθεί ότι πριν από δύο ημέρες το Ιράν εξέφρασε την πρόθεση να αποστείλει ομάδα παρατηρητών στις συνομιλίες της Ντόχας, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του Ισραήλ, που απείλησε να μην προσέλθει στην διάσκεψη σε περίπτωση αποδοχής του ιρανικού αιτήματος. Τέλος, πηγές προσκείμενες στη Χεζμπολάχ, μιλώντας στη σημερινή έκδοση της Washington Post, δηλώνουν ότι η οργάνωση δεν θα προβεί σε στρατιωτικό κτύπημα κατά του Ισραήλ όσο θα διαρκούν οι συνομιλίες.
Ωστόσο, το ενθαρρυντικό αυτό κλίμα επισκιάστηκε χθες βράδυ, όταν πάνω από εκατό κουκουλοφόροι Εβραίοι έποικοι εισέβαλαν στο παλαιστινιακό χωριό Τζιτ της Δυτικής Όχθης, πυρπόλησαν αυτοκίνητα, σπίτια και καταστήματα μπροστά στα έντρομα μάτια των κατοίκων, πυροβολώντας και σκοτώνοντας έναν 22χρονο Παλαιστίνιο. Η εισβολή των εποίκων σημειώθηκε μόλις μια ώρα αφότου έγινε γνωστό στα τοπικά ΜΜΕ ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και σήμερα.
Σύσσωμο το πολιτικό σώμα καταδίκασε τα επεισόδια
Ο πρόεδρος της χώρας Ισαάκ Χέρτσογκ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, όλα τα κόμματα της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης και ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ισραήλ Τζακ Λιου καταδίκασαν τα επεισόδια, εξέφρασαν την ανάγκη σύλληψης και τιμωρίας των δραστών και έκαναν λόγο για πογκρόμ. Από την άλλη, εκκωφαντική παραμένει η σιωπή του Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, υπουργού Εθνικής Ασφαλείας και ηγέτη του εθνοθρησκευτικού ακροδεξιού κόμματος «Εβραϊκή Ισχύς».
Παρήγορο – και εξίσου πρωτότυπο – είναι ότι όσα πολλά συνέβησαν χθες βράδυ στο χωριό Τζιτ της Δυτικής Όχθης ευτυχώς δεν φαίνεται να επηρεάζουν τις διαπραγματεύσεις στην Ντόχα, με τον διεθνή παράγοντα να κάνει ό,τι μπορεί για να συνεχιστούν. Απόδειξη γι’ αυτό αποτελεί η σημερινή έκτακτη κοινή επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Στεφάν Σεζουρνέ, και του Βρετανού ομολόγου του, Ντέιβιντ Λάμι, με μοναδικό σκοπό τη διατήρηση του θετικού momentum.
*Απο την DW – Γαβριήλ Χαρίτος – Ιερουσαλήμ