Ρεπορτάζ: Νίκος Αρβανίτης
Μετά την αμφισβήτηση συμφωνίας του 1926 για τα θαλάσσια σύνορα στο δέλτα του Έβρου, τις προκλήσεις του μειονοτικού κόμματος EB/ ΚΙΕΦ, με αναφορές περί “ Τούρκων” στην Δυτική Θράκη, τώρα εγείρεται εκ νέου σε διεθνή fora το θέμα “τουρκικής” μειονότητας στα Δωδεκάνησα, με εντολή της Άγκυρας.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτισμού και Αλληλεγγύης των αυτοαποκαλούμενων “Τούρκων” Ρόδου, Κω και Δωδεκανήσου, Mustafa Kaymakçı / Μουσταφά Καυμακτσί, επιμένει να αναπαράγει την προπαγάνδα του τουρκικού ΥΠΕΞ και προχώρησε στην έκδοση βιβλίου με σχετικές αναφορές.
Την 28/10/2024 κυκλοφόρησε βιβλίο με συγγραφέα τον Δρα Mustafa Kaymakçı που πραγματεύεται τον “τουρκισμό” των κατοίκων της Ρόδου και τη Κω το οποίο και θα παρουσιασθεί επισήμως την 8/11/2024, ημέρα της συνάντησης των ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτη – Χ. Φιντάν, στο Karşıyaka Çarşı Kültür Merkezi της Σμύρνης στις 14.00
Το βιβλίο 611 σελίδων ουσιαστικά αποτελεί μία συρραφή κειμένων του γνωστού Εγκαθέτου Mustafa Kaymakçı τα οποία έχουν κατανεμηθεί σε 10 κεφάλαια και διατίθεται κατόπιν επικοινωνίας με τον συγγραφέα ή τον σύλλογο.
Να επισημανθεί ότι καθ’όλη την διάρκεια του 2023 έχουν ενταθεί οι παρουσίες των Εγκαθέτων σε διεθνή fora που συμπεριλαμβάνουν και τα θέματα των “τούρκων Κω και Ρόδου” μέσα από τις δομές των οργανώσεων FUEN-TAG, EFA, TURSKOY κ.α.
Ο Δρ. Μουσταφά Καϊμακτσί, ο ετεροκαθοριζόμενος πρόεδρος ενός τουρκοδίαιτου συλλόγου, έχει ως κύρια αποστολή έχει να εγείρει θέμα μειονότητας στα Δωδεκάνησα και μέσω του ΕΟΤΔΘ του Χαλήτ Χαμπίπογλου έχει ενταχθεί σε μία ενιαία δομή κατασυκοφάντησης της Ελλάδας σε διεθνή fora ενώ αρθρογραφεί και στον τοπικό τουρκόφωνο τύπο της Θράκης
Το τουρκικό παρακράτος της Θράκης, προσπαθεί να δημιουργήσει αντιπερισπασμό στην περιοχή μας, προφανώς γιατί έχει θορυβηθεί από την δυναμική που αναπτύσσουν οι φιλήσυχοι Μουσουλμάνοι των Δωδεκανήσων , αποκλείοντας τους παρακρατικούς και τους εγκαθέτους.
Το μειονοτικό παραϊερατείο αποσιωπά σκοπίμως ότι “Το καθεστώς των Ελλήνων Μουσουλμάνων της Δωδεκανήσου δεν είναι μειονοτικό. Τούτο, υπό την έννοια ότι δεν υφίσταται νομική ή πολιτική δέσμευση της Ελλάδας για την αναγνώρισή τους ως μειονότητα. Βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης, η μόνη, αναγνωρισμένη νομικά, μειονότητα είναι η Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη. Ειδικότερα, δυνάμει της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων του 1947 και με την ένταξη των Δωδεκανήσων στην Ελληνική Επικράτεια, οι Μουσουλμάνοι, Έλληνες πολίτες, που διαβιούν σε Ρόδο και Κω, τυγχάνουν της ίδιας μεταχείρισης, εν σχέσει με τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους, με τους λοιπούς Έλληνες (άρθρο 19 της Συνθήκης των Παρισίων).Η Πολιτεία αντιμετωπίζει άνευ διακρίσεων φυλής, θρησκεύματος ή πολιτιστικών καταβολών, όλους τους κατοίκους της Ρόδου και της Κω, σεβόμενη την θρησκευτική τους ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα τους.”