Ποιος παράγοντας στο παρόν μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για μεταβολικό σύνδρομο μελλοντικά;

Ακολουθώντας έναν πιο ενεργό τρόπο ζωής, με τακτικά φυσική δραστηριότητα και με μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και άλλα υγιεινά τρόφιμα, βρίσκεστε πολύ πιο κοντά στα βέλτιστα επίπεδα καρδιομεταβολικής υγείας αργότερα στην ζωή, σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association, ένα περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης του American Heart Association.

Επίπεδα καρδιομεταβολική υγείας

Οι καρδιομεταβολικοί παράγοντες κινδύνου για την υγεία περιλαμβάνουν το μεταβολικό σύνδρομο, μια ομάδα διαταραχών όπως το υπερβολικό λίπος γύρω από τη μέση, την αντίσταση στην ινσουλίνη και την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η παρουσία του μεταβολικού συνδρόμου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη τύπου 2.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη επιλέχθηκαν από την τρίτη γενιά από την μελέτη του Framingham για την καρδιά.

Πόσο μειώνεται ο κίνδυνος;

Σε αυτήν την έρευνα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι μεταξύ όλων των συμμετεχόντων (μέση ηλικία 47, 54% γυναίκες), το 28% ικανοποίησε τις συστάσεις τόσο για τη σωματική δραστηριότητα όσο και για τις διατροφικές οδηγίες, ενώ το 47% ακολούθησε τις συστάσεις σε μία μόνο από τις οδηγίες. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι:

  • Οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν μόνο τις συστάσεις φυσικής δραστηριότητας είχαν 51% χαμηλότερες πιθανότητες μεταβολικού συνδρόμου.
  • Οι συμμετέχοντες που συμμορφώθηκαν μόνο με τις διατροφικές οδηγίες είχαν 33% χαμηλότερες πιθανότητες.
  • Οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν και τις δύο οδηγίες είχαν 65% χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου.

Πηγή: vita.gr