Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω των εντάσεων, που χαρακτηρίζουν τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ -ΜΠΕ που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, , για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού και τις προσπάθειες αντιμετώπισής τους, καθώς και για ζητήματα που συνδέονται με το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση των τουριστικών ροών. Ο δύο άντρες συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας.

Ωστόσο, οι κυβέρνητικές πηγές δεν αναφέρουν, αν συνομίλησαν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.Καθημερινά υπάρχουν τουρκικές προκλήσεις εναντίον της Ελλδας, με ανακοινώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, την έκδοση ΝAVTEX για τουρκική ναυτική άσκηση νοτίως της Κρήτης, την κλιμάκωση υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών πάνω από νησιά του Αιγαίου και τις απειλές για γεώτρηση κάτω από την Κρήτη.

Επιπλέον, ένα ακόμα σημειο τριβής των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, αποτελεί και το σύμβολο της Ορθοδοξίας, η Αγιά Σοφιά, Η κυβέρνηση της Άγκυρας εχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες που απαιντούνται για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αναμένοντας σύντομα την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για το επίμαχο θέμα.